Vertikalnim vrtovima do poboljšanja kvalitete urbanog života

Izvrstan primjer javno-privatnog partnerstva „težak“ 270.000 eura

U sklopu EU projekta URBAN GreenUP na robnoj kući El Corte Inglés u španjolskom gradu Valladolidu postavljena je zelena fasada. Tako je Valladolid, glavni grad španjolske autonomne zajednice Kastilja i León, postao prvi španjolski grad s vertikalnim vrtom na jednoj velikoj trgovačkoj zgradi.

Gradsko vijeće Valladolida i El Corte Inglés bili su glavni partneri na projektu postavljanja vertikalnog vrta na robnoj kući koja se nalazi u povijesnom središtu grada, a sufinancirala ga je Europska unija u okviru projekta URBAN GreenUP.

Novi vertikalni vrt ima ukupnu površinu od preko 350 četvornih metara, a dizajnirala ga je partnerska tvrtka projekta URBAN GreenUP Singular Green. Fasada je ozelenjena s ciljem poticanja biološke raznolikosti, poboljšanja kvalitete zraka i smanjenja učinka toplinskog otoka, ali i zbog podizanja atraktivnosti središta grada i stvaranja novih zelenih radnih mjesta. Izvrsna lokacija robne kuće u ulici Calle Constitución, u neposrednoj blizini glavnog gradskog trga Plaza Mayor,  jamči dobru vidljivost ovog inovativnog rješenja, čime se njegova primjena planira potaknuti i na drugim zgradama, ali i u drugim španjolskim gradovima.

Gradsko vijeće Valladolida raspisalo je natječaj za provedbu projekta vertikalnog vrta u vrijednosti od 204.000 eura, uključujući sredstva EU-a u visini od 130.500 eura. Ugovor je dodijeljen tvrtki Tierra Ingeniería y Paisajismo SL, a El Corte Inglés je podmirio troškove obnove fasade koji su iznosili oko 60.000 eura. Također, robna kuća je temeljem ugovora odgovorna za održavanje zelene fasade.

Vertikalni vrt sastoji se od preko 14.000 biljaka, s gustoćom od 40 biljaka po četvornom metru, a zalijevanje i osiguravanje hranjivih sastojaka biljkama omogućuje automatizirani sustav čime se ostvaruju uštede resursa i minimizira stvaranje otpada u skladu s načelima kružnog gospodarstva.

Nova zelena fasada u povijesnom središtu grada jedna je od najuspjelijih aktivnosti projekta URBAN GreenUP-a u Valladolidu. Naime, gusto izgrađeno središte grada s uskim ulicama oskudijeva zelenim površinama, zbog čega ozelenjene fasade ili vertikalni vrtovi predstavljaju izvrsnu alternativu. Međutim, njihovo postavljanje moguće je isključivo na većim površinama koje mogu izdržati težinu vrta, što nije moguće na zgradama koje su zaštićene kao kulturna dobra.

Osim postavljanja vertikalnog vrta na robnoj kući El Corte Inglés, u sklopu aktivnosti projekta URBAN GreenUP u Valladolidu su dodatno ozelenjene i nadstrešnice tržnice na trgu Plaza de España, postavljeni mobilni vertikalni vrtovi na više lokacija u središtu grada te uređen krovni vrt na zgradi tržnice Mercado Municipal El Campillo (pogledajte video).

Projekt URBAN GreenUP financira se u okviru EU programa Obzor 2020 s ciljem razvijanja, primjene i potvrđivanja metodologije za renaturalizaciju i regeneraciju urbanog tkiva radi ublažavanja učinaka klimatskih promjena, poboljšanja kvalitete zraka i upravljanja vodama te povećanja održivosti europskih gradova primjenom inovativnih rješenja temeljenih na prirodnim načelima.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

Građani sudjeluju u ozelenjivanju Beča

Glavni grad Austrije pozvao je građane da do 16. svibnja pošalju svoje kreativne ideje za ozelenjivanje bečkih trgova i ulica. Raspisan je i natječaj u kojem mogu sudjelovati arhitekti, urbanisti, dizajneri i umjetnici iz cijele Europe.

Zeleno umjesto sivog | Ozelenjavanje zgrada na bečki način

Mobilni izložbeni prostor za prezentaciju sustava vertikalnog ozelenjavanja MUGLI postavljen je do kraja kolovoza ispred bečkog Glavnog kolodvora, a građani se pozivaju na upoznavanje s inovativnim tehnologijama ozelenjavanja zgrada i mjerama prilagodbe klimatskim promjenama.

Beč će ovog ljeta biti bogatiji za pedeset zelenih fasada

Ozelenjavanje zgrada ima mnoge prednosti: poboljšava kvalitetu zraka, utječe na očuvanje bioraznolikosti, hladi pri visokim ljetnim temperaturama i isparavanjima te pruža prirodniji, zdraviji okoliš u urbanim sredinama. Bečkim projektom „50 zelenih zgrada“ to će sada biti još lakše ostvarivo, a pedeset vlasnika zgrada u austrijskoj metropoli već ovog ljeta ima priliku besplatno dobiti BeRTA zelene fasadne module za ozelenjavanje svojih zgrada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER