Hrvatski institut OIKON širi poslovanje na Sloveniju

OIKON SI nudi sveukupne usluge iz područja održivog razvoja koje odgovaraju današnjim potrebama društva

OIKON d.o.o. – Institut za primijenjenu ekologiju iz Zagreba s 23-godišnjim iskustvom u poslovima zaštite prirode i okoliša i upravljanju prirodnim resursima te vodeća tvrtka na tom području u Hrvatskoj i regiji proširio je poslovanje izvan granica Hrvatske otvorivši u Ljubljani podružnicu OIKON SI, Inštitut za trajnostni razvoj d.o.o. u suradnji sa slovenskim partnerom CEDARS d.o.o.

Hrvatska i Slovenija ovom su sinergijom dobile konzultantsku tvrtku i institut s izuzetno širokim spektrom usluga i specijalnosti iz područja održivog razvoja, po čemu je jedinstvena u regiji.

Zahtjevi koje društvo danas na razini Europske unije stavlja po pitanju bilo kojeg plana razvoja, bio on na strateškoj ili na razini pojedinačnog zahvata, sve su kompleksniji. Detaljnost i opseg obrada u razvoju pripremnih dokumentacija, poslovi stručnog nadzora, izvještavanje na različitim razinama zahtijevaju široko postavljenu stručnu platformu koja se može nositi s tim zahtjevima i pružati kompetentnu i cjelovitu konzultantsku pomoć korisnicima. Prepoznavši tu potrebu, dva poslovna partnera, hrvatski OIKON i slovenski CEDARS, odlučili su ujediniti svoje kompetencije i ekspertize i osnovati novo poduzeće koje može ponuditi cjelovitu uslugu, ne samo iz područja ekologije, već i održivog razvoja.

OIKON SI d.o.o. pruža specijalizirane usluge iz područja održivog razvojnog planiranja (strategije i nacrti upravljanja), ekonomskih i društveno-ekonomskih stručnih područja (studije izvodljivosti, ekonomske analize intervencija itd.), različitih evaluacija EU programa i projekata te međunarodne razvojne pomoći. Pored navedenog OIKON SI pružati će i sve usluge iz portfelja hrvatskog Oikona. OIKON SI će raditi na pronalaženju odgovora kojima bi potpomognuo uspješnu realizaciju Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda, Europskog zelenog plana, te Mehanizma za oporavak i otpornost Europske unije. Također će aktivno pomagati i surađivati po pitanjima programa Invest EU.

„Tijekom godina uspješno smo surađivali s raznim slovenskim tvrtkama i stručnjacima te pažljivo pratili što i kako rade i kojim problemima se bave. Već dugo vremena imao sam ideju da bi osnivanje poduzeća u Sloveniji bio pravi put za daljnji razvoj te suradnje i uspješniji rad i ispunjenje naše misije. Priroda i okoliš ne poznaju državne granice. Slovenija i Hrvatska prirodni su partneri koji dijele mnogo toga zajedničkog. Osnivanje OIKON SI predstavlja ostvarenje višegodišnje želje za izgradnjom još boljih i širih usluga koje pružamo na tržištima na kojima djelujemo“, objasnio je Dalibor Hatić, direktor Instituta Oikon u Hrvatskoj.

„OIKON ima nevjerojatan izvor znanja i kompetencija na području primijenjene ekologije, ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji, dok s druge strane CEDARS ima znanje i iskustvo u management consultingu, financijskom savjetovanju i IT transformacijama. Osnivanjem zajedničkog poduzeća imamo komplementarnost i mogućnost postići nevjerojatne sinergije naših usluga. Tržište zahtjeva sve kompleksnije i sveobuhvatne usluge i samo suradnjom i dijeljenjem kapaciteta i znanja možemo ubrzati svoj rast nuđenjem šireg opsega visokokvalitetnih usluga“, nadovezala se Polona Čufer Klep, direktorica novoosnovanog instituta OIKON SI i konzultantske tvrtke CEDARS iz Slovenije.

 

OIKON d.o.o. – Institut za primijenjenu ekologiju vodeća je licencirana i akreditirana konzultantska tvrtka/istraživački institut na području primijenjene ekologije u Hrvatskoj i regiji. U svoje 23 godine iskustva, ova privatna i neovisna tvrtka uspješno je odradila preko 1.400 ugovora za više od 300 zadovoljnih klijenata te je nositelj znaka Hrvatske kvalitete. Područja u kojima djeluje su zaštita prirode i okoliša, industrijska ekologija, obnovljivi izvori energije, upravljanje prirodnim resursima, ekološko modeliranje, krajobrazne analize i projektiranje, geografski informacijski sustavi (GIS), daljinska istraživanja i ICT, okolišno pravo, politika i ekonomija, studije izvodljivosti, te upravljanje programima i projektima.

Oikon ima status znanstvenog instituta koje mu je 2003. dodijelilo nadležno Ministarstvo. Ovlašten je za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša i prirode, nositelj je licencije za izradu šumskogospodarskih planova, ima dopuštenje za obavljanje poslova zaštite i očuvanja kulturnih dobara, i registriran je za obavljanje geodetske djelatnosti. Osim u Hrvatskoj, tvrtka ima bogato radno iskustvo na projektima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Albaniji, Kosovu, Bugarskoj, Turskoj, Velikoj Britaniji i na Cipru, te surađuje s vodećim konzultantskim kućama diljem Europe.

Od 2019. godine Oikon je UNIGIS studijski centar i ulazna točka za studente iz devet zemalja Jugoistočne Europe (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije) koji pohađaju online akademski studij iz geoinformatike s diplomom ili certifikatom Sveučilišta u Salzburgu.

CEDARS d.o.o. tvrtka je za savjetovanje i korporativne savjetodavne usluge sa sjedištem u Ljubljani te uredima u Zagrebu, Beogradu i Washingtonu. S mrežom od preko 150 stručnjaka i vrlo dobrim odnosima s regionalnim poslovnim i vladinim čelnicima, osnivači tvrtke imaju više od 75 godina ukupnog iskustva te dolaze iz svijeta bankarstva, poslovnog savjetovanja i IT. Cedars pruža usluge iz područja upravljanja i provedbe programa, management savjetovanja, digitalne transformacije, međunarodnog razvoja i plasmana kapitala na zapadnom Balkanu. Projekti obuhvaćaju sve od državne uprave, financijskih institucija i MSP-ova.

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER