Skandinavska posvećenost okolišu pokreće proizvodnju novih održivih vlakana

TreeToTextile nudi novu tehnologiju koja omogućuje proizvodnju održivih tekstilnih vlakana od celuloze

Tvrtka TreeToTextile u vlasništvu H&M-a, Inter IKEA Grupe te tvrtki Stora Enso i LSCS Invest AB, ulaže 35 milijuna eura u izgradnju demonstracijskog postrojenja u Švedskoj s ciljem pokretanja komercijalne proizvodnje novog održivog tekstilnog vlakna. Nova skalabilna tehnologija i niski proizvodni troškovi omogućit će njihovu široku dostupnost.

Finska šumarska grupa Stora Enso, LSCS Invest AB i švedski brendovi H&M i IKEA priopćili su u utorak kako nakon više godina istraživanja planiraju izgradnju demonstracijskog postrojenja za proizvodnju novog, održivijeg tekstilnog vlakna na bazi celuloze.

Kako bi se pridružile globalnim nastojanjima za očuvanje okoliša, poznatim svjetskim brendovima, posebice proizvođačima odjeće i namještaja, prijeko su potrebne pristupačne zelene alternative pamuku, tradicionalnoj viskozi i poliesteru. Stoga se nekoliko skandinavskih proizvođača celuloze udružilo u projekt razvijanja novog načina proizvodnje održivih tekstilnih vlakana.

© TreeToTextile

U priopćenju tvrtke TreeToTextile navodi se kako će novo postrojenje imati proizvodni kapacitet od 1.500 tona, a njegovi će vlasnici u proizvodnju uložiti 35 milijuna eura.

Novi postupak je osmišljen kako bi se osigurala mala potrošnja energije i korištenje neznatne količine kemikalija, a omogućuje komercijalnu proizvodnju i uključuje sustav za ponovnu uporabu kemikalija, navodi se u priopćenju. Ulaganjem u izgradnju demonstracijskog postrojenja napokon će se nakon višegodišnjeg istraživanja pokrenuti proizvodnja i povećati udio održivih vlakana na tržištu tekstila te tako podržati hitna potreba provođenja klimatskih akcija.

Nova tehnologija je inovativni kemijski postupak koji koristi obnovljivu drvnu sirovinu te pretvara celulozu u tekstilno vlakno predenjem otopljene pulpe. U procesu se koristi manje kemikalija, što omogućuje održiviji i isplativiji postupak u usporedbi s konvencionalnim tehnologijama i vlaknima. Tijekom proizvodnje nema emisije sumpora, a voda i upotrijebljene kemikalije recikliraju se i ponovno koriste. Inovacija se još uvijek razvija, no tvrtka TreeToTextile je već spremna na povećanje proizvodnje i plasman novog vlakna na tržištu.

© TreeToTextile

Jedan od suvlasnika tvrtke TreeToTextile je inovator Lars Stigsson, koji je potvrdio da će se novo postrojenje graditi u mjestu Nymölla na jugu Švedske, a njegova će izgradnja započeti već ovog proljeća. Potporu ovom projektu osigurala je i Švedska energetska agencija (Energimyndigheten) i to iznosom u visini od 7,6 milijuna eura.

Viskoza je najčešće umjetno vlakno koje se izrađuje od drvene celuloze, a slijedi je lyocell koji se također sastoji se od celuloznih vlakana, ali se proizvodi čistijom metodom. U proizvodnji dominiraju austrijska tvrtka Lenzing, indijska Aditya Birla i kineska Sateri.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Šetnja Bečom uz otkrivanje najboljih energetski učinkovitih projekata

Energy!ahead novi je projekt Grada Beča kojim obilazak austrijske prijestolnice dobiva novo lice. U ponudu besplatne aplikacije uvršteni su brojni uspješni projekti poput energetski učinkovite sanacije povijesnih građevina ili postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

H&M se zalaže za održivu modu

Nakon što je španjolski brend Zara iza kojeg stoji jedan od najbogatijih ljudi na svijetu objavio da će do 2025. godine za proizvodnju odjeće koristiti isključivo 100-postotne održive tkanine, švedski high street brend H&M (Hennes & Mauritz) je u Parizu otvorio radionicu u kojoj kupci mogu besplatno prepraviti svoju odjeću.

Re_fashion podiže svijest o važnosti prikupljanja i recikliranja otpadnog tekstila i obuće

Više od 85 francuskih modnih brendova uključilo se u nacionalnu kampanju udruženja Re_fashion s ciljem podizanja svijesti o važnosti prikupljanja i recikliranja tekstilnog otpada i stare obuće. Uz odgovornije sudjelovanje svih građana u njihovom prikupljanju i razvrstavanju, čak 99,5 % stare odjeće, posteljine, raznog kućanskog tekstila i obuće može imati svoj drugi život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER