Panel rasprava: Ususret klimatskoj konferenciji COP26

Ponedjeljak 29. ožujka, od 14 do 16 sati

Panel će biti usmjeren na nadolazeću UN-ovu središnju klimatsku konferenciju COP26, koja će se održati u studenom ove godine u Glasgowu.

U ponedjeljak 29. ožujka, od 14 do 16 sati, putem platforme YouTube održat će se online panel rasprava pod naslovom Ususret klimatskoj konferenciji COP26. Riječ je o jednom od završnih događaja u okviru projekta financiranog od strane Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj, koji se provodi u partnerstvu s udrugom Tatavaka, francuskom organizacijom La Révolution Albatros i organizacijom Carbon Literacy iz Manchestera.

Panel će biti usmjeren na nadolazeću UN-ovu središnju klimatsku konferenciju COP26 (2021 United Nations Climate Change Conference), koja će se održati od 1.-12. studenog ove godine u Glasgowu. Svrha rasprave je javnosti približiti očekivanja od navedene konferencije, osobito u kontekstu aktualnih trendova klimatskih promjena, ali i Pariškog sporazuma, Europskog zelenog plana te drugih međunarodnih političkih smjernica, kao i domaćih politika ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama. U tom smislu, bit će razmotren i regionalni te globalni kontekst Hrvatske, a očekuje se i rasprava o zanimljivim ljudsko-pravnim aspektima klimatske krize.

Panelisti su:

  • Jelena Puđak (Znanstvenici za klimu – Hrvatska, Institut za društvena istraživanja Ivo Pilar)
  • Krešo Pandžić (Državni hidrometeorološki zavod, kontakt osoba IPCC-a za Hrvatsku)
  • Tena Šimonović Einwalter (pučka pravobraniteljica)
  • Maja Hasanbašić (ured pučke pravobraniteljice)
  • Luka Tomac (predsjednik Zelene akcije)
  • Mladen Domazet (Institut za političku ekologiju)

Očekuje se kako će panel rasprava rezultirati zajedničkim zaključcima koji će se naknadno objaviti na stranicama znanost-klima.org.

VEZANE VIJESTI

Sabor usvojio Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama

Hrvatski sabor u utorak je usvojio Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama u Hrvatskoj za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070. godinu, objavilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH.

Klimatske promjene: snažnije globalne ambicije za uspješniji ishod klimatske konferencije COP26

Parlament je s 527 glasova za, 134 protiv i 35 suzdržanih usvojio rezoluciju o UN-ovoj Konferenciji o klimatskim promjenama COP26, koja se održava u Glasgowu od 31. listopada do 12. studenog 2021., čime se založio za ubrzavanje klimatskih akcija u cijelom svijetu i za to da EU ostane svjetski predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER