BeRTA sustav omogućuje brzo i povoljno ozelenjavanje fasada

Grad Beč subvencionira ozelenjavanje fasada

Grad Beč je za ozelenjavanje zgrada razvio modularni BeRTa sustav koji u borbi protiv ljetnih vrućina funkcionira kao prirodni klima-uređaj. U izdržljiva se korita sade biljke penjačice koje se prilagođavaju fasadama.

Ozelenjavanjem fasada priroda se vraća u grad i rashlađuju sive ulice. U tu svrhu je Grad Beč sa znanstvenicima razvio najnoviji projekt BeRTA sustava koji je već primijenjen na deset različitih, zgradama „zagušenih" mjesta. Ozelenjivanje se sastoji od izdržljivih korita od vlaknastog cementa sa spremnicima za vodu i hranjive podloge, tj. supstrata. U korita se sade biljke koje se prilagođavaju fasadama.

  • BeRTA © Julia Beck-tatwort

Prvi korak ka zelenim fasada je savjetovanje s bečkim centrom za ozelenjivanje zgrada „GRÜNSTATTGRAU“ (njem. zeleno umjesto sivog) koji i provodi projekt. Ako se požure s rezervacijom termina i dogovore savjetovanje u samoj zgradi, pojedini Bečani će i prije ljeta moći uživati u rastu i razvoju biljaka na fasadama. Grad Beč subvencionira troškove u iznosu i do 6.880 eura, pa je kompletno ozelenjivanje dostupno uz participaciju građana od 560 eura po koritu: savjetovanje, planiranje, predavanje i odobravanje zahtjeva za ozelenjivanje te postavljanje dvaju korita sa supstratom i biljkom.

  • BeRTA © Christine Kaindl-BOKU

Pilot-projekti ozelenjivanja fasada proteklih su godina pokazali da Bečane od namjere da ozelene svoje kuće i zgrade ne sprečavaju samo troškovi, nego i administrativni postupci. Stoga je provedba BeRTA sustava zamišljena kao sveobuhvatni proces. U njega je uključena i pomoć oko predaje zahtjeva za ozelenjivanje zgrade odnosno kuće.

Ozelenjivanjem fasada postiže se čišći zrak i pozitivna mikroklima. Temperature ozelenjenih fasada znaju biti i do 13 Celzijevih stupnjeva niže, čime se smanjuje i emisija ugljikovog dioksida. Ozelenjene površine čuvaju građevine od vremenskih uvjeta i pomažu u smanjenju troškova obnove i održavanja. Osim toga, takve fasade ne podižu samo vrijednost nekretnine, nego pridonose i životnoj kvaliteti te zdravlju stanovnika.

  • BeRTA fasadni moduli / © Ekovjesnik
BeRTA fasadni moduli omogućuju brzo i povoljno ozelenjavanje fasada. Sam naziv označava komponente ovog zelenog fasadnog modula: „Be“ kao Begrünung - ozelenjavanje, „R“ kao Rankhilfe - pomoć za penjanje, „T“ kao Trog – posuda za biljke i „A“ kao All-in-One ili „sve u jednom“. Posebna prednost ovih modula je njihovo lako postavljanje – sve komponente se lako spajaju, prilagođene su zgradi na koju se postavljaju i mogu se širiti. Svi zainteresirani građani Beča mogu se uvjeriti u prednosti ovih zelenih fasadnih modula, a mi smo ih fotografirali na adresi Buchengasse 77.

 

  • BeRTA fasadni moduli / © Ekovjesnik

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Beč je cool! – glavni grad Austrije postaje još „zeleniji“

U borbi protiv visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama austrijska prijestolnica već odavno vjeruje u mogućnosti ozelenjavanja. Udio zelenih površina u gradu je u međuvremenu dosegao 53 %, a uređeno je i oko 1.000 gradskih parkova. No ono čime se ovaj grad posebno ponosi su njegove „zelene“ fasade.

Građani sudjeluju u ozelenjivanju Beča

Glavni grad Austrije pozvao je građane da do 16. svibnja pošalju svoje kreativne ideje za ozelenjivanje bečkih trgova i ulica. Raspisan je i natječaj u kojem mogu sudjelovati arhitekti, urbanisti, dizajneri i umjetnici iz cijele Europe.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER