Želite ozeleniti fasadu, krov ili dvorište? U Beču će vam to subvencionirati gradska uprava!

U austrijskoj metropoli godišnje se posadi i do 4.500 stabala

Gradske zelene površine igraju ključnu ulogu u snižavanju ljetnih temperatura i očuvanju bioraznolikosti. Stoga Grad Beč subvencionira ozelenjivanje fasada, krovova i unutarnjih dvorišta s iznosima od 3.200 do čak 20.200 eura.

Čak 53 posto gradskog područja u Beču čine zelene površine. Čak se i u samom središtu grada pored parkirališnih mjesta mogu se naći male, privatne zelene oaze kao što su balkoni, vrtovi, ali i unutarnja dvorišta ili krovne terase. Upravo su oni od velike važnosti u borbi protiv velikih vrućina te zaštiti klime i bioraznolikosti u gradu. Ozelenjene površine isparavaju vodu, hlade prostore u svojoj neposrednoj blizini te pružaju stanište i izvor prehrane za kukce i ptice.

Ovisno o tome što građani žele „zazeleniti“, za projekte ozelenjavanja fasada mogu dobiti najviše 5.200 eura, za sadnju biljaka u unutarnjem dvorištu zgrade 3.200 eura, dok se za uređenje zelenih krovova odobrava najviše 20.200 eura po projektu.

 

Kako bi potaknuo građane da u što većoj mjeri ozelenjuju svoje životne prostore, Grad Beč potiče ozelenjavanje krovnih terasa. Površina krovnih terasa koje se mogu ozeleniti u austrijskoj prijestolnici iznosi čak 5.000 ha, a za njihovo ozelenjivanje stavljeno je i do 20.200 eura na raspolaganje. Ozelenjavanjem fasada zgrade se rashlađuju, a zimi čuvaju toplinu. Beč sufinancira njihovo ozelenjivanje i s do 5.200 eura. Unutarnja dvorišta pružaju mjesto odmora i u gusto izgrađenim gradskim područjima, a za njihova ozelenjivanja Bečani mogu dobiti i do 3.200 eura. U sve to uključeno je i savjetovanje o odgovarajućim biljkama i sustavima sadnje i uzgoja.

  • Biljke rashlađuju životni prostor © Stadt Wien / Fürthner

Od 2008. Grad Beč odlikuje zelene površine uređene na posebno ekološki prihvatljiv način i primjere uspješnog ozelenjivanja životnih prostora, bilo da se radi o vrtovima, fasadama, balkonima, krovnim terasama ili unutarnjim dvorištima. Tako je nedavno vrt s jezercem u gradskom okrugu Hietzing odlikovan kao zelena oaza. Zbog nekorištenja gnojiva i kemijskih sredstava za prskanje i zaštitu biljaka u vrtu je nastao pravi prirodni raj za veliku noćnu paunčad, viline konjice, smeđe krastače, male vodenjake, jelenjake i žute perunike.

225 zelenih oaza u Beču

Posljednjih je godina odlikovano 225 zelenih oaza. Član gradskog poglavarstva za zaštitu okoliša Jürgen Czernohorszky naglasio je kako svaka pojedina zelena oaza pozitivno utječe na gradsku klimu te pružajući hladovinu i isparavajući kišnicu pomaže u rashlađivanju tijekom ljetnih mjeseci. Ozelenjavanje fasada bršljanom, divljom lozom ili glicinijama nije samo ugodno za oko, nego može i znatno smanjiti korištenje klima-uređaja. Biljke penjačice su dobra mjesta za gniježđenje ptica, a divlje pčele i leptiri još će u kasnu jesen oblijetati cvjetove bršljana. Takva vertikalna livada doprinosi očuvanju bioraznolikosti grada, a stanovnici zgrade mogu u njoj uživati iz prve ruke. Pretvaranje krovnih terasa u zelene oaze zahtijeva još manje truda: umjesto šljunka može se postaviti mahovina ili žednjak, a vrt obogatiti gredicama. „Grad Beč potiče svoje građane da ozelenjavanjem svojih životnih prostora pridonose povećanju životne kvalitete i biološkoj raznovrsnosti u gradu“, izjavio je Czernohorszky.

  • Član bečkog poglavarstva Jürgen Czernohorszky s vlasnicom odlikovane zelene oaze © PID / Votava

Ozelenjene fasade, krovovi i unutarnja dvorišta samo su neki od projekata kojima se Grad Beč bori protiv toplinskih otoka i klimatskih promjena. Tako se u austrijskoj metropoli godišnje posadi i do 4.500 stabala, a dosadašnjih 60 kilometara uređenih plaža za kupanje uz Dunav se neprestano proširuje. Osim toga Beč do 2025. godine planira urediti dodatnih 400.000 kvadratnih metara zelenih površina u što spada primjerice 30.000 kvadratnih metara veliki park u okrugu Seestadt Nord.

Raspršivači vodene maglice, prskalice i česme kojih je u Beču oko 260 snižavaju temperaturu javnog prostora u kojem su postavljene, a i pružaju oblik zabave za najmlađe. Za projekte pojedinih gradskih okruga u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih posljedica, Grad Beč je do kraja 2025. godine na raspolaganje stavio ukupno 100 milijuna eura, tj. 20 milijuna eura godišnje.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

Građani sudjeluju u ozelenjivanju Beča

Glavni grad Austrije pozvao je građane da do 16. svibnja pošalju svoje kreativne ideje za ozelenjivanje bečkih trgova i ulica. Raspisan je i natječaj u kojem mogu sudjelovati arhitekti, urbanisti, dizajneri i umjetnici iz cijele Europe.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER