Prirodoslovni muzej u Beču zakoračio u treću dimenziju

Široj javnosti uskoro će u 3D-u postati dostupno stotinjak najpopularnijih muzejskih primjeraka, ali i neizloženi predmeti

Na online platformi Sketchfab dostupno je desetak izložbenih primjeraka bečkog Prirodoslovnog muzeja u 3D prikazu što omogućuje njihovo promatranje iz potpuno nove perspektive. U sklopu istraživačkog projekta kontinuirano se skeniraju novi eksponati kao i neizloženi fundus.

Prirodoslovni muzej u Beču (Naturhistorisches Museum Wien) jedna je od najstarijih izvansveučilišnih istraživačkih institucija u Austriji, a njegove zbirke sadrže više od tri milijuna izložbenih primjeraka te su važan izvor informacija. Za proučavanje ovih nerijetko jedinstvenih objekata zbog njihove je prirode ključno korištenje neinvazivnih metoda. Mikro-računalna tomografija, poznata i kao mikro-CT, upotrebljava rendgenske zrake za prikupljanje podataka o predmetu te ih rekonstruira u 3D model bez oštećenja originalnog objekta. Time se omogućuje detaljno proučavanje i 3D vizualizacija struktura kostura te unutarnjih struktura arheoloških, bioloških i geoloških uzoraka.

U sklopu projekta MicroMus: Unlocking the Microcosm – Micro-CT Analyses in Museum Collections tom se metodom skeniraju izloženi predmeti kao i neizloženi fundus iz bečkog Prirodoslovnog muzeja. Prvih 20 modela sada je dostupno u 3D-u na online platformi Sketchfab i na službenim stranicama muzeja, a njihov će se broj u narednom periodu povećati jer muzejski djelatnici pomoću kompaktnih 3D skenera kontinuirano stvaraju nove modele. Njihov je cilj najprije skenirati 100 najpopularnijih muzejskih primjeraka, a nakon toga i objekte važne za trenutačna istraživanja kao i neizložene predmete iz zbirki koji će na taj način postati dostupni široj javnosti.

  • Prikaz alosaura na web platformi Sketchfab >>> 3D modele možete pronaći putem sljedeće poveznice © NHM Wien

3D prikazi omogućuju promatranje muzejskih predmeta iz potpuno nove perspektive, ističe voditelj projekta dr. Andreas Kroh. Uz 3D modele stoje i brojne informacije o samim predmetima. Tako ljubitelji Prirodoslovnog muzeja tijekom trenutačne izvanredne situacije mogu istraživati njegov fundus iz udobnosti vlastitog doma.

Projekt financira Austrijska agencija za promicanje istraživanja (Österreichische Forschungsförderungsgesellschaft - FFG).

EurocommPR / Ekovjesnik  

 

VEZANE VIJESTI

U muzejskoj zbirci otkriven par drevnih kornjaša

U komadu drveta koji je 1970-ih godina prošlog stoljeća pronašao farmer iz istočne Engleske i poklonio londonskom Prirodoslovnom muzeju (NHM), pronađene su dva primjerka savršeno sačuvanih hrastovih strizibuba (Cerambyx cerdo)

Zašto je pčela važnija od čovjeka?

Gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja „Zašto je pčela važnija od čovjeka?“ gostuje u Prirodoslovnom muzeju Split od 2. svibnja do 15. lipnja 2019.

Izložba: Iz ostavštine Gjure Pilara

Hrvatski prirodoslovni muzej i Muzej Brodskog Posavlja pozvaju vas na otvorenje izložbe „Iz ostavštine Gjure Pilara“ u četvrtak, 23. svibnja 2019. u 13 sati u izložbenoj dvorani Muzeja Brodskog Posavlja (Starčevićeva 40, Slavonski Brod).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER