Disneyland Pariz gradi solarnu elektranu veličine 24 nogometna igrališta

Do sada je postavljeno 12.000 od ukupno planiranih 67.500 solarnih panela, a završetak solarne elektrane očekuje se do 2023.

Pariški Disneyland gradi solarnu elektranu kako bi u potpunosti dekarbonizirao svoju opskrbu energijom

Ovaj tematski park u vlasništvu tvrtke Euro Disney S.C.A. jedno je od najposjećenijih turističkih odredišta u Europi koje je od otvorenja u 1992. godini posjetilo više od 320 milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta. Sada poduzima važan korak prema energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji svog poslovanja.

© Disneyland Paris

Jedna od najvećih solarnih nadstrešnica za automobile u Europi

Kako je prošlog tjedna priopćila  uprava parka, na glavnom parkiralištu za posjetitelje pariškog Disneylanda, u suradnji s francuskom tvrtkom Urbasolar Group, izgradit će se „jedna od najvećih solarnih nadstrešnica za automobile u Europi". Solarna elektrana će s planiranih 67.500 solarnih panela prekriti površinu od čak 17 hektara, čime će se natkriti oko 9.000 parkirnih mjesta. Ova golema površina ekvivalentna je površini od gotovo 24 nogometna igrališta smještenih jedno uz drugo, a procjenjuje se da će elektrana godišnje proizvoditi 31 GWh električne energije, što otprilike odgovara potrošnji jednog manjeg grada s 14.500 stanovnika.

Očekuje se da će izgradnja solarne elektrane biti u potpunosti dovršena do 2023. godine, a do sada je postavljeno već 12.000 solarnih panela koji prekrivaju 1.770 parkirnih mjesta.

© Disneyland Paris

Cilj je smanjiti emisiju CO2 za 750 tona godišnje, a planira se kako će se iz obnovljivih izvora pokriti 17 posto trenutne potrošnje električne energije u parku, ali i automobili posjetitelja zaštititi od sunca, kiše i snijega. Osim toga, noću će dio solarnih panela zasvijetliti u obliku glave najpoznatijeg Disneyevog lika – Mikija Mausa (eng. Mickey Mouse).

Disneyland je poput malog grada, a godišnje proizvodi 19 tona otpada

Disneyland je dovoljno velik da se često smatra i malim gradom u predgrađu Pariza. Naime, smješten je svega nekoliko kilometara od Pariza, točnije u blizini grada Marne-la-Vallée, a zauzima površinu od 2.230 hektara. Za usporedbu, to je nešto manje od jedne trećine San Marina, a čine ga dva tematska parka - Disneyland Park i Walt Disney Studio Park.

Tome treba dodati i golf igralište s 27 rupa, sedam hotela, dva kongresna centra i malo selo s više trgovina i restorana, a svi ti sadržaji zahtijevaju i ogromnu količinu energije, zbog čega poslovanje Disneylanda nije baš u skladu s načelima održivog razvitka. Ipak, kako je u normalnim uvjetima prije izbijanja pandemije koronavirusa park zapošljavao oko 17.000 osoba, tvrtka Euro Disney S.C.A. odlučila se na provođenje više mjera s ciljem smanjenja njegovog ugljičnog otiska. Između ostalog, to uključuje i sadnju 35.000 stabala i 450.000 grmova.

© Disneyland Paris

Dugotrajna strategija zaštite okoliša

Solarna elektrana također je dio strategije zaštite okoliša ove tvrtke koja je krenula od uklanjanja plastičnih slamki i ostale plastike za jednokratnu uporabu, do izgradnje geotermalne elektrane koja godišnje proizvodi oko 20 GWh električne energije.

Uostalom, Disneyland Pariz je i prvi europski tematski park koji ima vlastito postrojenje za pročišćavanje vode, a pročišćena se voda koristi u brojnim fontanama i vodenim površinama, za zalijevanje zelenih površina, kao i za čišćenje cesta i staza.

Među ciljevima održivosti koje tvrtka Euro Disney S.C.A. želi postići do 2030. godine, fokus je stavljen na pet prioritetnih područja: smanjenje emisija stakleničkih plinova, uštede vode, smanjenje količine otpada, održivi materijali i dizajn. Krajnji cilj je podizanje ekološke svijesti posjetitelja, a posebno edukacije djece o važnosti zaštite okoliša.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pariz želi ubrzati provedbu svog klimatskog plana

Nakon postavljanja solarnih elektrana na krovovima četiri škole u jesen 2019., pariška gradska uprava nastavlja s razvojem projekata obnovljivih izvora energije. Do kraja 2021. fotonaponski sustavi trebali bi se instalirati na krovovima deset zgrada u vlasništvu Grada Pariza.

Neoen će u Poličniku kraj Zadra graditi još jednu sunčanu elektranu

U Općini Poličnik će od 23. siječnja do 21. veljače 2023. biti otvorena javna rasprava o ekološkoj prihvatljivosti Sunčane elektrane Poličnik, koja se planira izgraditi u tamošnjoj Poslovnoj zoni Grabi, izvijestio je portal 057info.hr.

Projektom Petrol Green na krovovima benzinskih postaja postavljaju se FN sustavi

U kriznoj 2022. godini pokrenuta je prva faza projekta Petrol Green za postavljanje solarnih elektrana na krovove Petrolovih prodajnih mjesta, a počela je i provedba projekta digitalizacije opskrbnog lanca, kojim će do proljeća 2024. godine logistički procesi biti automatizirani, integrirani i digitalizirani.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER