Pariz želi ubrzati provedbu svog klimatskog plana

U Parizu nastavljaju s instalacijom solarnih elektrana na krovovima javnih zgrada, a do 2030. godine planira se lokalna proizvodnja 10 % obnovljive energije

Nakon postavljanja solarnih elektrana na krovovima četiri škole u jesen 2019., pariška gradska uprava nastavlja s razvojem projekata obnovljivih izvora energije. Do kraja 2021. fotonaponski sustavi trebali bi se instalirati na krovovima deset zgrada u vlasništvu Grada Pariza.

Pariško gradsko vijeće je početkom travnja 2019. godine izglasalo odluku o postavljanju solarnih elektrana na krovovima javnih zgrada čime se trebala osigurati cjelogodišnja opskrba električnom energijom za 170 pariških kućanstava. Riječ je o projektu „Radničke četvrti s pozitivnom energijom“ (Le projet „Quartiers populaires à énergie positive"), koji se provodi u sklopu participativnog proračuna Grada Pariza s ciljem poticanja zelene tranzicije, a koji je izglasan zahvaljujući glasovima 7.000 građana/ki. Glavna ideja projekta je proizvodnja električne energije ili grijanje vode na ekološki i ekonomičan način te borba protiv energetskog siromaštva u četvrtima s nižim prihodima.

Ovu građansku inicijativu pokrenula je udruga EnerCit'IF čija je primarna zadaća izravno uključivanje građana u energetsku tranziciju, što je u skladu s ciljem Klimatskog plana Grada Pariza prema kojem udio obnovljivih izvora u potrošnji energije do 2030. godine mora iznositi 45 %, od čega 10 % energije mora biti lokalno proizvedeno. Pariška gradska uprava zalaže se za povećanje udjela obnovljivih izvora energije, a navedenim planom predviđa se i 100-postotno korištenje obnovljive energije do 2050. godine.

Postupno postavljanje solarnih elektrana

Za provedbu ovog projekta odabrano je devet krovova pariških javnih zgrada zahvaljujući prvom katastru solarnog potencijala u Francuskoj, koji je u suradnji s Gradom Parizom izradilo udruženje L'Atelier parisien d'urbanisme (APUR). Katastar solarnog potencijala pruža informacije o solarnom potencijalu krova svake zgrade u francuskoj metropoli te predstavlja praktično sredstvo za lakše razmatranje moguće upotrebe sunčeve energije u Parizu, odnosno za korištenje solarne toplinske energije i proizvodnju električne energije.

Projekt je izvorno predviđao ugradnju 3.000 m² solarnih panela, koji su u konačnici trebali namiriti potrebe 170 pariških kućanstava. Prve četiri solarne elektrane postavljene su tako u jesen 2019. s predviđenim vijekom trajanja od 20 godina. Njihova ukupna površina iznosi 753 m2, godišnje proizvode 127.000 kWh električne energije što zadovoljava potrebe 51 kućanstva.

Do kraja 2021. fotonaponski sustavi trebali bi se instalirati na krovovima još deset javnih zgrada (uglavnom škola) i to na ukupnoj površini od 3.466 m2, a godišnje će proizvoditi 617.000 kWh električne energije. Time će se omogućiti opskrba dodatnih 244 kućanstava.

Gotovo tri stotine kućanstava postat će tako članovi energetske zadruge, a na dugi rok očekuje ih se i nekoliko tisuća. Lokalna proizvodnja obnovljive energije snažan je poticaj za energetski model koji promiče pariška gradska uprava te pritom nastoji osigurati široko sudjelovanje Parižana zainteresiranih za energetsku tranziciju.

Osim instalacije navedenih solarnih elektrana na krovovima javnih zgrada, Grad Pariz planira uspostaviti partnerstvo s drugim energetskim zajednicama i tvrtkama s ciljem ubrzanja zelene tranzicije te se stoga najavljuje cijeli niz dodatnih mjera. Tako se uskoro planira objava poziva za projekte „EnergiesCulteurs“ koji imaju za cilj poticanje lokalne proizvodnje obnovljive energije na krovovima javnih i partnerskih zgrada, kao i osnivanje nove tvrtke „Énergies de Paris“ - operatera tržišta električne energije koji će biti zadužen za dijeljenje i razmjenjivanje električne energije među proizvođačima i potrošačima.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Beč izdvaja 124 milijuna eura za ublažavanje rasta cijena energenata

Novim paketom mjera glavni grad Austrije želi značajno rasteretiti građane i ublažiti posljedice energetske krize. Mjere, između ostaloga, obuhvaćaju jednokratne naknade za socijalno ugrožene građane te subvencije za energetsku obnovu i postavljanje solarnih elektrana.

Beč otvara tridesetu solarnu elektranu u vlasništvu građana!

U austrijskoj prijestolnici otvara se 30. solarna elektrana u vlasništvu građana pa se tim povodom u prodaju puštaju solarni paketi koje mogu kupiti stanovnici Beča. Investicijama se doprinosi zaštiti okoliša, a kupci dobivaju bonove za plaćanje računa struje ili unajmljivanje javnih bicikla.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER