U Dubrovniku predstavljen projekt City Changer Cargo Bike

Ukupna vrijednost projekta je 28.564.842,23 kuna, dok bespovratna EU sredstva za Grad Dubrovnik iznose 983.671,875 kuna

Teretni bicikli imaju velik potencijal u urbanom prijevozu, posebno u povijesnim jezgrama i središtima gradova

Učenici četvrtog razreda Osnovne škole Marina Getaldića su na prezentaciji održanoj u petak u Lazaretima naučili da je poticanje održive mobilnosti kroz upotrebu inovativnih rješenja u istovaru tereta u gradovima, tzv. cargo prometu, glavni cilj europskog projekta „City Changer Cargo Bike“.

Kako je izvijestio Grad Dubrovnik, tom prilikom su učenicima prezentirani nabavljeni teretni tricikli, kao i kratka prezentacija projektnih ciljeva, odnosno prednosti upotrebe inovativnih rješenja prijevoza i održive mobilnosti. Učenici su se upoznali s načinom rada ovakvog alternativnog tipa prijevoza koji je ekološki prihvatljivi s obzirom na emisiju CO2, smanjenu buke te gužve.

Ove teretne tricikle koriste komunalna poduzeća  Vrtlar Dubrovnik i Čistoća Dubrovnik, dok jedan tricikl za svoje potrebe koristi i Grad Dubrovnik. Planirane rute ovog oblika prijevoza prvenstveno su na području pješačkih zona grada, kao što su povijesna gradska jezgra i šetnica u Lapadu. Implementacija pilot projekta ukazuje da upotreba teretnih bicikla i tricikla u svrhu dostave olakšava svakodnevni život kako ugostiteljima i trgovcima, tako i dostavnim službama i ostalima.

Projekt City Changer Cargo Bike provodi se u sklopu EU programa Horizon 2020. Ukupna vrijednost projekta je 28.564.842,23 kuna, dok bespovratna sredstva za Grad Dubrovnik iznose 983.671,875 kuna.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uvode se velike promjene u željezničkom prometu

Zastupnici u Europskom parlamentu su u srijedu usvojili nova pravila koja bolje štite putnike u željezničkom prijevozu u slučaju kašnjenja ili otkazivanja prijevoza te kada su suočeni s diskriminacijom

Novi teretni bicikli za cijeli Beč

U urbanom prostoru postoji puno potencijala za razvoj održivih oblika prijevoza, kako za građane, tako i za poduzetnike. Kratke i srednje duge udaljenosti mogu se prijeći na ekološki prihvatljiv način - električnim teretnim biciklima, a u europskim gradovima sve je više primjera razvoja logističkih usluga s nultom emisijom CO2.

Strasbourg: teretnim biciklom dopremljeno šest tona kamena

Po prvi put u Francuskoj, dana 12. studenog, čak šest tona kamena za popločavanje dopremljeno je teglenicom iz strasburške riječne luke, a zatim teretnim biciklom do gradilišta do kojeg će se kamen na ovaj način prevoziti tijekom sljedećih desetak dana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER