Na koji ćete način i kada riješiti problem gospodarenja otpadom?

Splitska Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce uoči izbora političkim opcijama postavila dva važna pitanja

Zbog neadekvatnog gospodarenja otpadom, odnosno neprovođenja vlastitog Plana o gospodarenju otpadom, Grad Split je samo u posljednje dvije godine Fondu za zaštitu okoliša uplatio više od pet milijuna kuna, navode u splitskoj Udruzi Sunce!

Poticajna naknada, odnosno mjera kojom se potiču jedinice lokalne samouprave da smanje količine miješanog komunalnog otpada, za 2019. koju je Grad Split (Odsjek za komunalno gospodarstvo) uplatio Fondu za zaštitu okoliša iznosila je 3.197.794,53 kuna, uplaćenih iz prihoda od prodaje zemljišta i objekata. Prethodne godine, 2018., poticajna naknada za smanjenje miješanog komunalnog otpada (isplata 30.01.2020.) iznosila je 2.423.074,78. kuna. Taj iznos iz gradske blagajne uplaćen je Fondu za zaštitu okoliša 30. siječnja prošle godine, dok je poticajna naknada za 2019. išla 11. veljače ove godine.

Političke opcije koje su istaknule svoje kandidatkinje i kandidate na predstojećim lokalnim i županijskim izborima, Udruga Sunce pita:

Kad se očekuje provedba sustava odvojenog prikupljanja otpada „od vrata do vrata” na čitavom području grada Splita?

Treba li Karepovac ponovno dosegnuti svoj maksimum, da bi se uspostavila adekvatna infrastruktura za gospodarenje otpadom? (Izgradnja sortirnice, balirnice, kompostane i centra za ponovnu upotrebu)

Gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj osigurano je kroz hijerarhijski sustav radnji potrebnih da bi gospodarenje otpadom bilo održivo i okolišno prihvatljivo, podsjeća Udruga Sunce te navodi kako je red prvenstva u gospodarenju otpadom sljedeći:

  1. sprječavanje nastanka otpada
  2. priprema za ponovnu upotrebu
  3. recikliranje
  4. drugi postupci oporabe npr. energetska oporaba i
  5. zbrinjavanje otpada

Planom gospodarenja otpadom Grad Split predviđa uspostavu sustava prikupljanja otpada „od vrata do vrata“. Ovaj način prikupljanja otpada pretpostavlja prikupljanje odvojenih različitih vrsta otpada iz kućanstava: papira, plastike, stakla, biootpada i dr. na mjestu nastanka - na kućnom pragu. Sustav se pokazao iznimno uspješnim u osiguravanju visokog postotka kvalitetno odvojenih različitih vrsta otpada iz kućanstava. Prednosti takvog načina prikupljanja otpada su visoki stupanj uključenosti građana i njihova odgovornost za pravilno odlaganje otpada, kao i brzina prikupljanja te moguća kontrola kvalitete.

Osim toga, proširivanjem sustava prikupljanja otpada „od vrata do vrata“ osigurava se implementacija sustava naplaćivanja preostalog miješanog komunalnog otpada prema količini, što i jest zakonska obveza koja bi trebala potaknuti što veće smanjenje stvaranja mješanog komunalnog otpada.

Udruga Sunce podsjeća kako uspostava sustava prikupljanja otpada „od vrata do vrata“ nema smisla bez osiguravanja infrastrukture koja prati sam sustav, dakle potrebno je rješavanje problema, odnosno izgradnja sortirnice, balirnice, kompostane i centra za ponovnu upotrebu. Grad Split kasni s implementacijom svih navedenih elemenata, što dovodi do većih troškova gospodarenja otpadom, plaćanja poticajnih naknada, odnosno višemilijunskih kazni te naposlijetku ekoloških i okolišnih problema koji će se odgađanjem teže i skuplje rješavati, zaključuje se u priopćenju Udruge Sunce.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Akcija #ZaZeleniSvakiDan ove subote u Splitu

Svakodnevnim malim postupcima možemo smanjiti štetan utjecaj na prirodu, okoliš i klimu. Splićanke i Splićani, uključite se u akciju „Za zeleni svaki dan!“

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER