OIKON Petrinji donirao vrijedne podatke za potrebe evidencije posljedica potresa

Vrijednost ove donacije na tržištu iznosi oko 240.000 kuna

Donacija se sastoji od usluga detaljnog fotogrametrijskog snimanja bespilotnom letjelicom, izrade ortofoto karata visoke prostorne rezolucije (3-5 cm) te izrade 3D modela cijelog gradskog područja

Razorni potres magnitude 6.2 po Richteru koji je 29. prosinca prošle godine pogodio Petrinju i okolicu uzrokovao je značajna infrastrukturna oštećenja i u trenu promijenio živote tisuća ljudi. Oikon – Institut za primijenjenu ekologiju iz Zagreba, koji je odmah nakon potresa izradio i objavio analizu pomaka tla na tom području, donirao je Gradu Petrinji prostorne podatke koji su neophodni u izradi dokumentacije za objektivnu evidenciju posljedica potresa, izradu odštetnih zahtjeva, planiranje obnove, izradu projektne dokumentacije i izradu aplikacija za različita fondovska financiranja poslova obnove.

  • Georeferencirani ortomozaik Grada Petrinje / OIKON

Vrijednost ove donacije na tržištu iznosi oko 240.000 kuna. Donacija se sastoji od usluga detaljnog fotogrametrijskog snimanja bespilotnom letjelicom, izrade ortofoto karata visoke prostorne rezolucije (3-5 cm), te izrade 3D modela cijelog gradskog područja.

Na projektu aerofotogrametrijskog snimanja grada Petrinje i naknadnim uredskim obradama snimljenog materijala sudjelovalo je osam stručnjaka, uz korištenje najmodernije opreme. Cijeli posao obavljen je uz podršku Stožera i odobrenje nadležnih tijela gradske vlasti, Državne geodetske uprave, nadležnih tijela koji reguliraju korištenje bespilotnih letjelica i prema svim geodetskim standardima propisanim za ovu vrstu radova.

  • 3D model grada Petrinje (isječak) nastao na osnovi aerofotogrametrijskih snimaka prikupljenih terenskim snimanjem tijekom ožujka 2021. godine, na kojem se mogu vidjeti oštećenja građevina nastala u potresu 29. 12. 2020. godine / OIKON

„Podaci su dostavljeni u digitalnom obliku te su kao takvi pogodni za daljnje obrade. S obzirom na to da se radi o produktima visoke razine točnosti i razlučivosti, dostavljene podloge mogu se koristiti u svim aspektima prilikom planiranja i provedbe obnove grada, kao i kasnije praćenje i analizu promjena. Sve podloge ovjerene su od strane ovlaštenog inženjera geodezije i mogu se koristiti kao podloga prilikom terenskih geodetskih izmjera, odnosno kao dopuna bilo kakvoj projektnoj dokumentaciji“, objasnio je Branimir Radun, diplomirani i ovlašteni inženjer geodezije i geoinformatike te voditelj Zavoda za prirodne resurse u Oikonu. „Sretni smo i zadovoljni što smo mogli iskoristiti svoje znanje i resurse u ovu svrhu te se nadamo da će Grad Petrinja predane podatke i snimke uspješno iskoristiti za obnovu grada.“

OIKON d.o.o. – Institut za primijenjenu ekologiju iz Zagreba vodeća je licencirana i akreditirana konzultantska tvrtka/istraživački institut na području primijenjene ekologije u Hrvatskoj i regiji. Jedna od specijalnosti ove tvrtke su i daljinska istraživanja i geografski informacijski sustavi.

VEZANE VIJESTI

Gavrilović donirao zgradu i zemljište za petrinjsku srednju školu

Mesna industrija Gavrilović je donirala zgradu i pripadajuće zemljište Gavrilovićeve škole, za potrebu izgradnje nove školske zgrade te pripadajućeg igrališta, parkirališta i ostale infrastrukture, izvijestili su petak iz te tvrtke koja je u tu svrhu s predstavnicima Srednje škole Petrinja potpisala ugovor o donaciji.

UHA uputila poziv svim arhitekticama i arhitektima

Udruženje hrvatskih arhitekata uputilo je poziv svim arhitekticama i arhitektima da se pridruže timovima za brze preglede kako bi zajedno s ovlaštenim inženjerima građevinarstva pomogli stanovnicima u područjima pogođenim potresom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER