Inicijativa European City Facility otvorila svoj drugi poziv

European City Facility inicijativa ponovno poziva sve gradove i općine da apliciraju i ostvare tehničku potporu iz pojačanih raspoloživih sredstava

European City Facility inicijativa (EUCF) pokrenuta prošle godine, otvorila je drugi poziv te poziva gradove i općine koji imaju plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama da najkasnije do 31. svibnja 2021. godine apliciraju i ostvare tehničku pomoć iz još više raspoloživih sredstava.

European City Facility inicijativa (EUCF) pokrenuta je prošle godine s ciljem pružanja potpore lokalnim vlastima, gradovima i općinama u financiranju aktivnosti i usluga potrebnih za razvoj investicijskih koncepata (IO) te provođenje aktivnosti utvrđenih u njihovim klimatskim i energetskim akcijskim planovima.

EUCF inicijativu pokrenuli su i njome upravljaju Energy Cities / Climate Alliance / Adelphi / Fedarene / Enviros. Inicijativa je financirana iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije - Horizon 2020.

Prvi poziv EUCF za podnošenje prijava otvoren 2020. godine završio je s više od 250 zaprimljenih prijava iz svih 27 zemalja članica Europske unije (EU i Velika Britanija).

Prilikom prvog poziva uspješno je apliciralo čak 29 podnositelja zahtjeva iz 14 zemalja: Belgija (1), Njemačka (1), Španjolska (2), Portugal (1), Nizozemska (3), Italija (4), Malta (1), Bugarska (1), Hrvatska (3 - Velika Gorica, Rijeka i Karlovac), Mađarska (4), Poljska (2), Litva (1), Danska (2), Velika Britanija (3).

EUCF bespovratne potpore dodijeljene su projektima iz sljedećih sektora:

 • pametne mreže,
 • održiva mobilnost,
 • centralno grijanje,
 • stambene zgrade,
 • zgrade javne namjene,
 • inovativna energetska infrastruktura,
 • izgradnja integriranih obnovljivih izvora.

EUCF inicijativa ponovno poziva lokalne vlasti te predstavnike gradova i općina na razini cijele Europske unije da apliciraju i ostvare financijsku potporu koja će im pomoći u financiranju aktivnosti i usluga potrebnih za razvoj investicijskih koncepata (IO) te u provođenju aktivnosti utvrđenih njihovim planovima energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama.

Fiksnom potporom do 60 tisuća eura po prijavi EUCF inicijativa će financirati sve interne i eksterne aktivnosti i usluge gradova i  općina koje su potrebne za razvoj investicijskog koncepta.

Kandidati koji uspješno apliciraju za EUCF poticaje, dobivena bespovratna sredstva moći će upotrijebiti za razvoj investicijskog koncepta, dokumenta koji investitorima i financijskim institucijama pruža potrebne informacije za procjenu investicijskog projekta.

Drugi rok  za prijavu otvoren je i istječe 31. svibnja 2021. godine, a podnositelji prijave koju su uspješno aplicirali bit će objavljeni u kolovozu 2021. godine.

Sve dodatne informacije dostupne su na sljedećoj poveznici, putem koje se u nekoliko brzih koraka može obaviti i online prijava. Korisnička podrška dostupna je putem web stranice. U Hrvatskoj se sve dodatne informacije o postupku prijave i zahtjevu za ulaganja i stručnost gradova i općina, te mogućnost udruživanja projekata, kvalitete prijave i prijave na engleskom jeziku mogu dobiti i od lokalnog eksperta ce.croatia@eucityfacility.eu

Kriteriji za ocjenjivanje

Prijave će se ocjenjivati prema skupu kriterija. Najbolje ocijenjene prijave rezultirat će potpisivanjem ugovora o dodjeli potpora. Važno je da se gradovi i općine registriraju i započnu postupak prijave čak i u slučaju kad isti ne mogu dovršiti. Na taj način, grad ili općina podnositelj zahtjeva dobit će povratnu informaciju od ustanove koja će podnositelju zahtjeva pomoći s prijavom u sljedećem pozivu.

Općine i lokalne vlasti koje ispunjavanju uvjete

EUCF inicijativa otvorena je za gradove i općine svih veličina, lokalne vlasti te njihove grupacije iz 31 zemlje. Ovoga puta, uz 27 država članica Europske unije i Ujedinjeno kraljevstvo, pravo na prijavu imaju i države EGP-a i EFTA-e - Island, Lihtenštajn i Norveška.

Podnositelji zahtjeva trebaju dokazati postojanje politički odobrenog akcijskog plana energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama. To uključuje SEAP (Akcijski plan energetski održivog razvitka) i SECAP (Akcijski plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama), razvijene u okviru Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju ili slične planove iz područja energetski održivog razvoja i klimatskim promjena bar za 2020. godinu.

Lokalne vlasti, gradovi i općine snažno se potiču da udruže snage i resurse te predaju zajedničke prijave kako bi razvili ambicioznije projekte i povećali svoje šanse za uspjeh.

Privatni subjekti ne ispunjavaju uvjete za prijavu!

Predmet financiranja

EUCF inicijativa financira aktivnosti, poput studija izvedivosti, analize tržišta, analize dionika, pravne, ekonomske i financijske analize, analize rizika itd., a koje su potrebne za razvoj investicijskih koncepata. Te aktivnosti može obavljati interno osoblje ili podugovoreni vanjski stručnjaci. EUCF poticajima ne mogu se izravno financirati stvarna ulaganja, ali se mogu podmirivati troškovi mobilizacije sredstava i  troškovi usluga za razvoj investicijskog koncepta.

Popis korisnika koji su u prvom pozivu (2020.) ostvarili pravo na EUCF potpore:

 • Mađarska - Gyöngyös, Hódmezővásárhely, Mórahalom, Veszprém
 • Hrvatska - Velika Gorica, Rijeka, Karlovac
 • Litva -  Visaginas
 • Poljska - Piaseczno, Sztum
 • Bugarska -  Dobrich
 • Nizozemska - Horst aan de maas, Westland, Waalwijk i Rheden
 • Danska - Nyborga, Samsoe
 • Belgija -  Schaerbeek
 • Njemačka -  Rostock
 • Portugal - Cascais
 • Španjolska - Olot, Malaga
 • Italija - Pinerolo, Ravena, Castel San Pietro Terme, Isola Vicentina
 • Malta - Cottonera
 • UK - Coventry, Leeds, Royal Borough of Windsor, Maidenhead

Više informacija potražite na: eucityfacility.eu i FAQs

VEZANE VIJESTI

Aplikacijom do tehničke pomoći u vrijednosti do 60 tisuća eura

European City Facility (EUCF) inicijativa upućuje poziv svim hrvatskim gradovima i općinama koje imaju plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama da najkasnije do 2. listopada 2020. apliciraju i ostvare tehničku pomoć u vrijednosti do 60 tisuća eura.

Postanite grad „Dobre energije“!

Kroz poziv otvoren do 24. rujna, Zelena energetska zadruga hrvatskim gradovima nudi podršku u ostvarenju ciljeva energetske tranzicije

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER