Održana akcija čišćenja podmorja u Marini Betina

U akciji je sudjelovalo preko 20 ronilaca iz ronilačkih klubova UPA Rostrum Split i RK Sv. Roko Bibinje te desetak volontera iz Udruge Argonauta i Marine Betina

U subotu je organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta i Marine Betina te u suradnji s ronilačkim klubovima UPA Rostrum Split i RK Sv. Roko Bibinje održana akcija čišćenja podmorja u Marini Betina na Murteru.

Akcija čišćenja podmorja u Marini Betina okupila je preko 20 ronilaca iz ronilačkih klubova UPA Rostrum Split i RK Sv. Roko Bibinje te desetak volontera iz Udruge Argonauta i Marine Betina koji su pomagali s kopna, dok je komunalno poduzeće Ježinac d.o.o. sudjelovalo u zbrinjavanju sakupljenog otpada.

U akciji čišćenja pronađena je znatna količina otpada, a predsjednik UPA Rostruma, Ivan Živković, rekao je kako je to, nažalost, očekivano za jednu ACI marinu. „Većinom smo nalazili dijelove opreme brodova, bilo je dosta i tendi, konopa, pajeta, guma koje su vjerojatno služile kao bokobrani, zatim transportnih kolica i nažalost puno boca finih pića koje su ljudi očito bili lijeni deponirati u smeće i tako je završilo u moru“, kazao je Živković.

  • Foto: Udruga Argonauta

„Mislim da je cilj svih ovih akcija najviše u tome da osvijestimo ljude koliko puno smeća ima pod morem i koliku to zapravo štetu čini moru, a samim time i svima nama. Također, cilj je osvijestiti našu djecu da se ne ponašaju ovako, već da budu ekološki osviješteni, da čuvaju more i time poboljšaju naš život“, izjavila je Zdenka Vrgoč iz RK Sv. Roko Bibinje.

Direktor Marine Betina, Boris Ninić, nije krio zadovoljstvo održanom akcijom čišćenja te je najavio kako bi od sada ove akcije mogle postati i tradicionalne. „Akcija je prošla odlično te se zahvaljujem od srca svim sudionicima. Skupili smo dosta smeća te se nadam da će ovo postati tradicionalne akcije čišćenja u Marini Betina“, kazao je Ninić.

  • Foto: Udruga Argonauta

Iz Udruge Argonauta najavljuju kako će i ovo ljeto nastaviti s organiziranjem akcija čišćenja podmorja duž Jadrana, a u suradnji s brojnim ronilačkim klubovima iz Hrvatske te se zahvaljuju svim volonterima na svom doprinosu u zaštiti onog od čega živimo i što svi uživamo – našeg Jadranskog mora.

Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Eko akcija „Otpad u mutnome

VEZANE VIJESTI

Za EGSO Nagradu za civilno društvo 2021. možete se prijaviti do 30. lipnja

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) raspisao je Nagradu za civilno društvo 2021. (EESC Civil Society Prize 2021) kojom se nagrađuju i potiču inicijative te postignuća organizacija civilnog društva i/ili pojedinaca kojima se znatno doprinosi promicanju europskog identiteta i integracije. Ove godine Nagrada je posvećena klimatskom djelovanju.

Na Murteru održana akcija čišćenja podmorja

Akcija je održana na području uvale Hramina u Murteru i to u organizaciji Ronilačkog kluba „Murter-Kornati“ čime je obilježen Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Održana treća akcija čišćenja u Krilu Jesenicama

Organizacija Green Sail koja potiče održivi razvoj nautičkog turizma u Hrvatskoj u suradnji s mnogobrojnim marinama i čarterima, organizirala je u ponedjeljak 9. rujna treću akciju čišćenja podmorja u Krilu Jesenicama.

Akcija čišćenja splitskog podmorja „Čisti Božić i bistra Nova godina“

Šokantne fotografije koje se šire društvenim mrežama potaknule su ronilačku ekipu iz Udruge podvodnih aktivnosti „Rostrum“ Split na organizaciju već tradicionalne akcije „Čisti Božić i bistra Nova godina“ kojom će 15. prosinca ove godine pokušati očistiti tuđu sramotu, javlja Morski.hr

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER