Ovog vikenda finale kampanje „Zajedno za čišći Jadran“ na Murteru

Festival moru i akcije čišćenja podmorja u sklopu kampanje „Zajedno za čišći Jadran“

U organizaciji udruge Argonauta, 11. i 12. rujna 2021. održat će se finale kampanje „Zajedno za čišći Jadran“ i to kroz vikend posvećen moru. U subotu će se organizirati ronjenje na Kornatima i Festival moru sa zabavno-edukativnim sadržajem za djecu i odrasle, a u nedjelju će se održati dvije akcije čišćenja podmorja.

Kroz kampanju „Zajedno za čišći Jadran“ ovog se ljeta čistilo u Dubrovniku, na Korčuli, Krapnju i Pagu te u Rijeci. Više od stotinu sudionika - ronioca, volontera na moru i kopnu, članova udruga, komunalnih djelatnika i pojedinaca, podržalo je akcije čišćenja te iz podmorja Jadrana uklonilo oko 20 kubika otpada.

Ovog se vikenda aktivnosti kampanje nastavljaju na otoku Murteru, a u akcijama čišćenja podmorja i zaronu sudjelovat će 40-ak ronilaca iz RK Murter-Kornati iz Murtera, RK Sv. Roko iz Bibinja, Powerlifting kluba i Ronilačkog kluba Roniti se mora iz Šibenika, UPA Rostrum iz Splita i Ronilačkog kluba Dubrovnik.

Organizaciju akcija čišćenja podmorja omogućila je kompanija Procter and Gamble Hrvatska, odnosno njeni kupci koji su kupovinom označenih proizvoda dali svoj doprinos donaciji, dok su provedbu podržali i brojni lokalni dionici. Kako najavljuju iz udruge Argonauta, sve posjetitelje na Murteru ovog vikenda očekuje zanimljiv program.

Tako se u subotu 11. rujna, u jutarnjem terminu, planira zaron u ronilačkoj zoni Mala Panitula, gdje će se ronioci upoznati s ljepotama kornatskog podmorja, dok će u poslijepodnevnim satima svi posjetitelji moći uživati na Festivalu mora koji će se održati na plaži Luke u Murteru. Festival moru je edukativno-zabavnog karaktera s aktivnostima za djecu i odrasle; za djecu će biti organizirane igre u kojima će skupljati morske superheroje, učiti o njihovim supermoćima kako bi na kraju postali jedan od njih, a uz to će svoje lice moći ukrasiti face paintingom. Odrasli će od 20:30 sati moći poslušati predavanje o antičkom ribolovu, sudjelovati u pub kvizu o Jadranskom moru te posjetiti putujuću izložbu „Život jadranskih dubina“ u Café baru Reful na Lukama.

U nedjelju 12. rujna u 9 sati počinje akcija čišćenja na dvije lokacije: u Tisnom, na Ratu - od Velikog do Malog porta te u Betini, od centra mjesta do plaže. Ovim putem organizatori pozivaju sve zainteresirane da u subotu posjete Festival moru te da u nedjelju kao volonteri doprinesu akciji čišćenja podmorja u Tisnom i Betini.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Murteru održan vikend posvećen moru

Kampanja „Zajedno za čišći Jadran“ nastavljena je proteklog vikenda na otoku Murteru gdje je Udruga Argonauta organizirala dvije akcije čišćenja podmorja, ronjenje na Kornatima te „Festival moru” kao edukacijsko-zabavni program posvećen moru i namijenjen djeci i odraslima.

Održana akcija čišćenja podmorja u Marini Betina

U subotu je organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta i Marine Betina te u suradnji s ronilačkim klubovima UPA Rostrum Split i RK Sv. Roko Bibinje održana akcija čišćenja podmorja u Marini Betina na Murteru.

Na Murteru održana akcija čišćenja podmorja

Akcija je održana na području uvale Hramina u Murteru i to u organizaciji Ronilačkog kluba „Murter-Kornati“ čime je obilježen Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER