Ivanić-Grad, uključi se u sunce!

Povoljnije do sunčane elektrane uz sufinanciranje i podršku u prijavi na natječaj FZOEU

Financijskom i administrativnom podrškom u realizaciji sunčane elektrane, Grad Ivanić-Grad i ZEZ građanima žele olakšati odluku o ugradnji, a sve u svrhu poticanja korištenja sunca kao lokalnog, obnovljivog izvora energije.

Grad Ivanić-Grad i Zelena energetska zadruga (ZEZ) pokrenuli su kampanju „Ivanić-Grad, uključi se u sunce” u sklopu koje pozivaju sve građan(k)e Ivanić-Grada da se prijave na Javni poziv za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju te na taj način ostvare povoljnije uvjete za realizaciju male sunčane elektrane za vlastiti dom i podršku u prijavi na jesenski natječaj za sufinanciranje sunčanih elektrana Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Sve što ih zanima o ugradnji sunčane elektrane i ovim prilikama za sufinanciranje, građani/ke će moći saznati i u simboličkom Sunčanom dnevnom boravku Zelene energetske zadruge na Malom trgu u Ivanić-Gradu 3., 5., 6., 7. i 8. srpnja od 8 do 12 sati.

„Pravi je trenutak za razmišljanje o ulaganju u obnovljive izvore energije - sufinanciranje izrade glavnog projekta koje nudimo prethodi skorom otvaranju godišnjeg natječaja za sufinanciranje sunčanih elektrana Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pa građani imaju priliku značajno uštedjeti na ukupnom iznosu realizacije. Ovime želimo povećati zastupljenost obnovljivih izvora energije u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima na području grada i smanjiti emisije stakleničkih plinova, a sve u skladu s Europskim zelenim planom za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.” - izjavio je Tomislav Cuvaj, zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić-Grada.

Građani na ovaj način imaju priliku ostvariti sufinanciranje izrade glavnog projekta sunčane elektrane, kojim će glavni projekt za uspješne prijavitelje iznositi 1.500,00 HRK (tržišna vrijednost kreće se između 3.000,00 i 5.000,00 HRK), a kako bi ostvarili pravo na sufinanciranje moraju zadovoljiti uvjete propisane javnim pozivom koji će biti otvoren sve do iskorištenja predviđenih sredstava, odnosno najkasnije do 31. srpnja ove godine. U slučaju da se građani koji ostvare pravo na sufinanciranje Grada i ZEZ-a odluče i za apliciranje na natječaj FZOEU, ovom inicijativom će im se pružiti i puna podrška u prijavi. Smanjivanjem cjelokupnog troška realizacije sunčane elektrane zahvaljujući sufinanciranjima, smanjit će se i razdoblje povrata ulaganja u sunčanu elektranu nakon kojeg će proizvodnja struje za građane koji iskoriste ovu priliku biti gotovo besplatna.

„Građanima osiguravamo podršku na svakom koraku od izrade glavnog projekta, prijave na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te konačne nabave opreme i povezivanja s lokalnim izvođačima sunčanih elektrana. Već u Sunčanom dnevnom boravku građani će imati priliku savjetovati se o realizaciji sunčane elektrane s našim stručnim timom i prijaviti se za besplatnu terensku provjeru uvjeta ugradnje sunčane elektrane na njihovom domu.” - objasnila je Melani Furlan iz Zelene energetske zadruge.

U sklopu Sunčanog dnevnog boravka, stručni tim Zelene energetske zadruge bit će dostupan za savjetovanje građanima 3., 5., 6, 7. i 8. srpnja od 8 do 12 sati, a u utorak, 13. srpnja, od 18 do 19 sati održat će i besplatno predavanje o sunčanim elektranama u Maloj sali Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad.

Uz ovakvu financijsku i administrativnu podršku u realizaciji sunčane elektrane, cilj Grada i ZEZ-a je olakšati građanima odluku o ugradnji, a sve u svrhu poticanja korištenja sunca kao lokalnog, obnovljivog izvora energije. Time će se dati doprinos smanjenju ugljičnih emisija i pomoći očuvanju klime, ali i doprinijeti održivom razvoju Ivanić-Grada.

ZEZ / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Prijeđite na sunčanu stranu!

VEZANE VIJESTI

Ivanić-Grad, uključi se u sunce!

Grad Ivanić-Grad i Zelena energetska zadruga (ZEZ) nastavljaju kampanju „Ivanić-Grad, uključi se u sunce”, u sklopu koje su građani Ivanić-Grada u srpnju pozvani da se prijave na Javni poziv za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju.

Na sunčanoj strani: Predavanja o solarnim elektranama za kućanstva

Stručni tim neprofitnog servisa za podršku u realizaciji solarnih elektrana za kućanstva Zelene energetske zadruge „Na sunčanoj strani“, od 29. kolovoza do 2. rujna na području Zagrebačke županije održava tri besplatna predavanja pod nazivom „Solarne elektrane za kućanstva”.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER