Bečku ulicu Zollergasse sada hladi i „potok“, a sadnja XL drveća slijedi na jesen

Obnovljena i ozelenjena ulica Zollergasse Bečankama i Bečanima donosi hlad i osvježenje u vrućim ljetnim danima

U srijedu je u Beču otvorena preuređena ulica Zollergasse u sedmom gradskom okrugu Neubau. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci provedene su mjere smirivanja prometa i ozelenjavanja između križanja s ulicama Lindengasse i Mariahilfer Straße, a sadnja stabala s već široko formiranim krošnjama i debljim deblima planira se na jesen, kada će vremenski uvjeti ipak biti naklonjeniji njihovom uspješnom rastu.

U sklopu mjera prilagodbe klimatskim promjenama, u gusto izgrađenom sedmom bečkom okrugu Neubau obnovljen je već veći broj ulica, a posljednjih godina posađeno je i više stotina novih stabala. Bečkim ulicama s regulacijom temperature zraka, kakve su i obližnje Zieglergasse i Neubaugasse, sada se pridružila i Zollergasse kojom već neko vrijeme teče i Zollerbach - umjetni potok koji svoj izvor ima u podnim mlaznicama vode te od prvog dana hladi i oduševljava mlade i stare Bečan(k)e.

Novu Zollergasse otvorili su u srijedu bečka pročelnica za inovacije, urbanizam i mobilnost, Ulli Sima, i predsjednik sedmog gradskog okruga Neubau, Markus Reiter.

„Zadovoljna sam što je obnova realizirana u predviđenom roku. Na zahtjev okruga Neubau zajednički smo preuredili ulicu, proveli mjere smirivanja prometa te javnu površinu opremili suvremenim elementima za ozelenjavanje i hlađenje. Na jesen, po prvi put u Beču, u ulici će se posaditi velika, takozvana XL stabla, stara 25 godina i s već formiranim krošnjama i širokim deblima”, izjavila je na otvorenju Ulli Sima.

Sadnja tako velikih stabala bit će pravi izazov s obzirom na podzemnu infrastrukturu, no za predsjednika okruga Neubau, Markusa Reitera, ovo je još jedan uspješno realiziran projekt u okviru programa 'Kühle Zone Neubau' koji se provodi u suradnji s bečkom gradskom upravom.

  • Ulli Sima i Markus Reiter na otvorenju obnovljene bečke ulice Zollergasse © PID / Christian Fürthner

Borba protiv toplinskih otoka

Pri obnovi ulice Zollergasse glavni je fokus bio na njenom ozelenjavanju stvaranjem cvjetnih gredica s raznolikim biljkama i cvijećem te sadnjom drveća prema konceptu „grada spužve“ koji podrazumijeva sadnju vrsta otpornijih na toplinu te omogućuje učinkovitije upijanje i zadržavanje vode u tlu. Drveće će imati dovoljno prostora za širenje korijenja čime će im se omogućiti kvalitetnije ispunjavanje funkcije hlađenja i zasjenjenja, čak i u uvjetima velikih ljetnih vrućina.

Također, u snižavanju visokih ljetnih temperatura i stvaranju ugodnije mikroklime pomoći će i podne mlaznice vode, kao i fontane s pitkom vodom za piće. Duž ulice će se na jesen posaditi osam zelkova, listopadnih stabala iz porodice brijestova. Kao što je već ranije navedeno, to će biti prva velika stabla s već široko formiranim krošnjama koja će se posaditi u Beču, a njihova je sadnja već najavljena i na Neuer Marktu, jednom od najstarijih bečkih trgova u povijesnoj jezgri grada.

  • © PID / Christian Fürthner

Prostor namijenjen za sve građan(k)e Beča

U ulici je postavljeno 20 klupa s naslonom različitih veličina, a neke od njih smještene su pod pergolama s biljkama penjačicama. Ovaj dio grada tako je dobio novi javni prostor za opuštanje i druženje građana, kao i za organizaciju kulturnih događanja, a pri obnovi se mislilo i na potrebe slijepih i slabovidnih osoba te biciklista – duž ulice je postavljeno 20 stalaka za bicikle.

Zollergasse je obnovljena po istom principu kao i ostale novouređene bečke zone susreta i pješačke zone. To znači da je stanarima i dalje omogućen pristup postojećim parkirnim mjestima i garažama, kao i pristup vozila za utovar i istovar robe, no u jednom svom dijelu, od zgrade pošte do ulice Mariahilfer Straße, Zollergasse je uređena kao pješačka zona. Prilaz vozilima za dostavu robe iz Mariahilfer Straße prilagođen je pravilima tamošnje pješačke zone.

© PID / Christian Fürthner

Pločnik s uzorkom tepiha u čast Michaela von Zollerna

Zollergasse je nazvana po poznatom bečkom trgovcu platnom - Michaelu von Zollernu (1665. - 1756.). Kvadratni granitni kamen kojim je popločana nova Zollergasse nadahnut je uzorcima tkanina pa popločano područje ulice podsjeća na tepih koji poziva na šetnju.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

Još jedna bečka ulica prilagođava se klimatskim promjenama

Bečka gradska uprava ne prestaje osmišljavati inovativne načine olakšavanja ljetnih vrućina i prilagodbe klimatskim promjenama. Tek što je predstavljen projekt uređenja prvog bečkog parka za rashlađivanje, upravo je najavljena obnova ulice Neubaugasse koja će dogodine postati nova bečka „zona susreta“ i još jedna ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka.

Predstavljen novi izgled bečkog trga Praterstern

Trenutačno izuzetno frekventan kružni tok bečkog Pratersterna do ljeta 2022. godine postat će nova gradska zelena oaza s dvostruko većom zelenom površinom. Nakon glasne kritike upućene iz redova bečkih Zelenih, „optužena“ Ulli Sima, koja je u bečkoj gradskoj upravi zadužena za inovacije, urbanističko planiranje i mobilnost, ponovno je revidirala plan obnove ovog trga nakon stupanja na dužnost prošle jeseni.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER