Još jedna bečka ulica prilagođava se klimatskim promjenama

Već u siječnju 2020. kreće obnova ulice Neubaugasse koja se proteže uz Zieglergasse – prvu bečku ulicu prilagođenu klimatskim promjenama

Bečka gradska uprava ne prestaje osmišljavati inovativne načine olakšavanja ljetnih vrućina i prilagodbe klimatskim promjenama. Tek što je predstavljen projekt uređenja prvog bečkog parka za rashlađivanje, upravo je najavljena obnova ulice Neubaugasse koja će dogodine postati nova bečka „zona susreta“ i još jedna ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka.

Radovi na obnovi ulice Neubaugasse u sedmom bečkom okrugu Neubau počinju već u siječnju 2020. godine, a osim toga, novom bečkom zonom susreta u oba će smjera od jeseni sljedeće godine prometovati autobusna linija 13A.

Rashlađivanje ulice i smirivanje prometa

Nova bečka zona susreta (njem. Begegnungszone) opremit će se s 30 novih stabala, kao i sa sedam pergola za biljke penjačice, stotinjak klupa, šest javnih česmi s pitkom vodom, dvije podne fontane i čak 36 instalacija za ispuštanje osvježavajuće vodene maglice. Po uzoru na već ranije uređene bečke zone susreta i Neubaugasse će biti otvorena za biciklistički promet u oba smjera, a duž ulice će se postaviti 69 novih stalaka za bicikle. Također, kao i na nedalekoj trgovačkoj ulici Mariahilfer Straße, osigurat će se pristupi trgovinama za nesmetan istovar robe i zadržavanje teretnih vozila.

  • Predsjednik okruga Neubau Markus Reiter, bečka dogradonačelnica Birgit Hebein, gradska vijećnica Ulli Sima i direktor tvrtke Wiener Linien Günter Steinbauer na predstavljanju projekta obnove bečke ulice Neubaugasse. / Foto: © PID / Christian Fürthner

„Moj pristup obnovi bečkih ulica je da se građanke i građani poslije završene obnove na njima bolje osjećaju. Uvjerena sam da će tako biti i ovdje. Neubaugasse se nalazi u jednom od najtoplijih područja Beča, a njenom obnovom ćemo je prilagoditi neizbježnom porastu temperature i to sadnjom drveća te instalacijama za raspršivanje vodene maglice. Također, Bečanke i Bečani će dobiti novi javni prostor i mjesto za slobodno kretanje, ali i za druženje i razgovore.“ – izjavila je bečka dogradonačelnica Birgit Hebein.

  • © DnD Landschaftsplanung ZT KG

„Mi u Beču ne razgovaramo samo o zaštiti klime, već odlučno djelujemo i to već dugi niz godina. Koristimo povezane mjere kako bi grad postao još privlačnije i ugodnije mjesto za život. Osobito mi je drago što smo zajedno s okrugom Neubau uspjeli dogovoriti sjajno rješenje za preuređenje ulice Neubaugasse, koje će donijeti više zelenila i podići kvalitetu života u ovom dijelu grada“, kazala je gradska vijećnica za okoliš Ulli Sima.

„Cool zona Neubau raste. Nova zona susreta nastala je u intenzivnom procesu planiranja tijekom kojeg smo održali nekoliko javnih rasprava s lokalnim stanovništvom, a imali smo i sadržajne razgovore s vlasnicima trgovina. Rezultat je impresivan. S novom zonom susreta u sedmom bečkom okrugu stvaramo više zelenog prostora i tako poboljšavamo mikroklimu u jednom od najgušće izgrađenih područja Beča. To znači više prostora za susrete i opuštanje lokalnog stanovništva, ali i općenito unapređenje cjelokupnog izgleda ove trgovačke ulice. S novom biciklističkom infrastrukturom te izmještanjem i uvođenjem nove dvosmjerne autobusne linije 13A, potvrđujemo mogućnost smanjenja motoriziranog prometa i uvođenja održivih oblika mobilnosti koji nisu štetni za klimu.“ – izjavio je predsjednik okruga Neubau Markus Reiter.

  • © DnD Landschaftsplanung ZT KG

Odgovorno i transparentno

Očekuje se da će građevinski radovi u ulici Neubaugasse početi 7. siječnja 2020., a svim zainteresiranim građankama i građanima koji žele saznati više o izmjenama autobusne linije, gradilištima, popločavanju ulice, kao i o pojedinostima sadnje stabala ili zonama utovara i zadržavanja teretnih vozila u ulici Neubaugasse, lokalna uprava bečkog sedmog okruga stoji na raspolaganju. Tijekom cijelog sljedećeg tjedna detaljni planovi mogu se pregledati u sjedištu uprave okruga Neubau.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

Zieglergasse postaje prva bečka ulica prilagođena klimatskim promjenama

S ciljem smanjenja utjecaja efekta toplinskih otoka gradska uprava austrijskog glavnog grada odlučila je provesti pilot projekt u jednoj od ulica sedmog bečkog okruga kako bi tamošnjem stanovništvu olakšala život u vrućim ljetnim mjesecima. Bečka ulica Zieglergasse postat će tako prva ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka čime će se značajno povećati kvaliteta života lokalnih stanara.

Bečku ulicu Zollergasse sada hladi i „potok“, a sadnja XL drveća slijedi na jesen

U srijedu je u Beču otvorena preuređena ulica Zollergasse u sedmom gradskom okrugu Neubau. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci provedene su mjere smirivanja prometa i ozelenjavanja između križanja s ulicama Lindengasse i Mariahilfer Straße, a sadnja stabala s već široko formiranim krošnjama i debljim deblima planira se na jesen, kada će vremenski uvjeti ipak biti naklonjeniji njihovom uspješnom rastu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER