Predsjednik Republike posjetio Institut Ruđer Bošković

Predsjednik Milanović na Institutu Ruđer Bošković: „Bez pametnog ulaganja i dobrog menadžmenta ne bi bilo razvoja Instituta“

Ususret obilježavanju Nacionalnog dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacije koji se obilježava 10. srpnja, predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je Institut Ruđer Bošković (IRB).

Tom je prigodom predsjednik Republike obišao Znanstveni centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore (CEMS) na IRB-u te se upoznao s aktivnostima i istraživanjima centra. CEMS je proglašen 10. studenoga 2014. kada je odobren IRB-u i Institutu za fiziku (IF). U sklopu Centra provode se interdisciplinarna istraživanja u području naprednih materijala i senzora kroz četiri ključne istraživačke jedinice: fotoniku i kvantnu optiku, grafen i srodne dvodimenzionalne strukture, nove funkcionalne materijale te fiziku i tehnologiju ionskih snopova.

Predsjednik je posjetio jedinicu smještenu u sklopu Laboratorija za interakcije ionskih snopova IRB-a gdje je smješteno trenutno najveće i najsloženije eksperimentalno postrojenja u Hrvatskoj - sustava Tandem akceleratora. Povrh toga, u ovom laboratoriju je smješten i jedinstveni sustav za ozračivanje fuzijskih materijala s dva snopa iona (DiFU) vrijedan skoro 750 tisuća eura, koji je namijenjen razvoju novih materijala za fuzijsku elektranu.

  • Foto: Ured predsjednika Republike / Marko Beljan

„Ovo nije nekakav običan tvornički pogon koji kupite, dovedete tehnologa i proizvodnja krene, jer ako nisi majstor zanata ovo ne služi ničemu“, rekao je predsjednik Zoran Milanović. Istaknuo je kako je Institut Ruđer Bošković jedan od najboljih u Europi.

Ravnatelj IRB-a David Matthew Smith zahvalio je predsjedniku Republike na posjeti te istaknuo kako je posjet uoči obilježavanja Nacionalnog dana znanosti, tehnologije i inovacije izvrsna prilika da se podsjetimo na važnost znanosti u svakodnevnom životu bilo da je riječ o svakodnevnim proizvodima, poput pametnih telefona,  sustava upozoravanja na prirodne nepogode ili pak cjepiva.

„Znanstvenici su danas s pravom u središtu pažnje, bilo da se radi o COVID-u 19, potresu ili klimatskim promjenama. No, moramo biti svjesni da iako su danas u fokusu javnosti, ti znanstvenici su dugi niz godina radili na temeljnim istraživanjima koja su nam omogućila sve te prijeko potrebne tehnologije i proizvode. Na nama je zato da im na vrijeme osiguramo potrebne uvjete za kontinuirani rad. U tom smislu posebno mi je zadovoljstvo da je na Institut nedavno stigao kapitalni strukturni projekt Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP), vrijedan 72 milijuna eura i to kao jedan od strateških projekata Republike Hrvatske u znanosti, koji se sufinancira EU sredstvima. Iza projekta O-ZIP stoje desetljeća predanog rada i međunarodno prepoznatih rezultata znanstvenika IRB-a, stoga  možete biti sigurni da će i ovu kapitalnu investiciju naši znanstvenici višestruko vratiti u budućnosti.“ - istaknuo je ravnatelj Smith.

  • Foto: Ured predsjednika Republike / Marko Beljan

Prije obilaska Centra izvrsnosti, predsjednik Milanović održao radni sastanak s predstavnicima Instituta na kojem su uz ravnatelja Instituta sudjelovali i predsjednica Znanstvenog vijeća IRB-a dr. sc.  Iva Bogdanović Radović te pomoćnice ravnatelja Ivanka Jerić i Marijeta Kralj. Istraživanja u centru izvrsnosti predsjedniku su predstavili Milko Jakšić i Tonči Tadić. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Na sastanku je Predsjedniku Milanoviću prezentiran znanstveno-istraživački rad Instituta, koji se svojim jedinstvenim multidisciplinarnim karakterom istraživanja, ljudskim potencijalom, instruktorom i projektnim portfeljem nameće kao vodeći znanstveno-istraživački institut u RH.

Istaknuto je kako se na Institutu trenutno provodi oko 300 znanstvenih domaćih i međunarodnih projekata poput projekata IAEA, OBZOR 2020 te projekata financiranih iz međunarodnih zaklada, čiji se udio u prihodima IRB-a značajno povećao. Štoviše, od početka provedbe europskog programa OBZOR 2020, Institut je ostvario 37 projekta ugovorne vrijednosti 16,1 milijuna eura, čime se svrstao na vodeće mjesto po povlačenju sredstava iz europskih fondova.

U sklopu programa europskih strukturnih i investicijskih fondova IRB je ostvario portfelj od 44 projekta vrijedna 715,84 milijuna kuna, dok u ovom trenutku Institut provodi 121 projekt koji se aktivno financiraju iz sredstvima Hrvatske zaklade ukupne ugovorene vrijednosti  154,46 milijuna kuna.

Perjanica ovog projektnog portfelja IRB-a, kapitalna je investicija od 72 milijuna eura, koliko je vrijedan infrastrukturni projekt O-ZIP koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.“ kojim će nakon sedam desetljeća Institut dobiti novo ruho.

Institut Ruđer Bošković / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U podnožju Budimskog dvorca zasađen javni voćnjak

Radnici budimpeštanske komunalne tvrtke FŐKERT zasadili su javni voćnjak u gradskoj četvrti Tabán, u neposrednoj blizini Budimskog dvorca (Budavári Palota). Na obronku brda Gellért, u tihoj i već poprilično zelenoj četvrti Tabán, zasađeno je 10 voćaka i 30 grmova bobičastog voća.

Upravljali proteinima u živoj stanici uz pomoć svjetlosti

Istraživanje, koje je u cijelosti provedeno na IRB-u, pokazalo je da premošćujući mikrotubuli moraju biti određene duljine kako bi se kromosomi učinkovito poravnali u središtu diobenog vretena, što je važno za pravilnu diobu genetskog materijala. Kako bi došli do ovih rezultata istraživači su razvili posebne alate optogenetike kojima se uz pomoć svjetlosti mogu ukloniti ključni proteini koji sudjeluju u diobi stanice.

Obećavajući potencijal primjene kaliksarena u farmakologij i biomedicini

Kaliksareni su zanimljivo strukturirane cikličke molekule oblika koji podsjeća na pehar, pa su tako i dobili ime (grč. calix, pehar). Poznati su kao vrlo jaki i selektivni receptori za metalne katione, u kemijskoj industriji kao aditivi, dok se posljednjih godina sve više istražuje njihov potencijal primjene u farmakologiji i biomedicini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER