Sivi vukovi pobijeni nakon uklanjanja s popisa ugroženih vrsta

Legalizacija lova dovela do smanjenja populacije sivih vukova u američkom Wisconsinu za 30 %

Čak trećina sivih vukova u američkoj saveznoj državi Wisconsin stradala je nakon njihovog uklanjanja s popisa ugroženih vrsta. Prema istraživanju Sveučilišta Wisconsin-Madison između travnja 2020. i travnja 2021. od ljudske su ruke najvjerojatnije stradala 323 vuka.

Zbog ukidanja savezne zabrane, u sezoni između studenog i veljače, stanovnicima američke savezne države Wisconsin od ove je godine ponovno dopušten lov na sive vukove (Canis lupus). No, početkom ove godine lokalne vlasti ipak su bile prisiljene ukinuti legalni lov nakon što je u manje od tri dana pobijeno čak 218 vukova. Ova brojka šokirala je nadležne konzervatore Odjela za prirodne resurse u Wisconsinu (Department of Natural Resources - DNR) jer je uvelike premašila postavljenu granicu od dopuštenog ubijanja 119 vukova tijekom lovne sezone.

Također, tijekom zime je uginulo oko stotinu dodatnih vukova čime se populacija vukova u državi između travnja 2020. i travnja 2021. smanjila za 27 % - 33 %. Istraživači sa Sveučilišta Wisconsin-Madison procjenjuju da je većina ovih dodatnih smrtnih slučajeva ipak posljedica krivolova.

Profesor Adrian Treves sa Sveučilišta Wisconsin-Madison smatra kako su ove brojke zabrinjavajuće, posebno za razdoblje budućih lovnih sezona. „Iako se teži održavanju stabilne populacije sivih vukova, procjenjujemo da je njihov broj zapravo značajno opao“, rekao je Treves.

Zakon o ugroženim vrstama štiti sive vukove Wisconsina još od 1974. godine, a ova posljednja lovna sezona uslijedila je nakon što je, naravno, Trumpova administracija uklonila sive vukove s popisa ugroženih vrsta. Odluka je stupila na snagu u siječnju 2021. godine i to pod obrazloženjem da su ove životinje „premašile sve ciljeve očuvanja potrebnog za oporavak vrste“. Međutim, tim obrazloženjem zanemaren je podatak da su vukovi gotovo izlovljeni do izumiranja u 48 saveznih država. Aktualni podaci za Wisconsin pokazuju pak da su ove životinje i dalje vrlo ugrožene te da im je itekako potrebna zaštita.

Prema istraživačima sa Sveučilišta Wisconsin-Madison, u državi Wisconsin preostalo je oko 695 do 751 jedinke sivog vuka, što je daleko manje od 1.034 koliko ih je bilo prošle godine. Iako istraživači tvrde da bi se populacija vukova mogla oporaviti, to će vjerojatno biti moguće samo uz potpunu zabranu lova.

Istraživanje pod nazivom „Quantifying the effects of delisting wolves after the first state began lethal management“ objavljeno je u časopisu PeerJ.

S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Pobjeda za crvene vukove!

VEZANE VIJESTI

Pobjeda za crvene vukove!

Američkoj saveznoj Agenciji za ribu i divlje životinje (U.S. Fish and Wildlife Service) sudskom je presudom naložena izrada plana za puštanje u divljinu u zatočeništvu uzgojenih jedinki ugrožene vrste crvenog vuka. Sud je zaključio kako je ta mjera nužna s ciljem sprječavanja izumiranja posljednje svjetske populacije crvenog vuka, a nacrt plana trebao bi se izraditi do 1. ožujka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER