U smeđe spremnike odlaže se samo propisana vrsta otpada!

Zagrebačka Čistoća je građanima (ponovno) uputila apel za pravilno odvajanje otpada i korištenje smeđih spremnika za biootpad

Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća apelira na građan(k)e da poštuju zakonske odredbe o odvojenom skupljanju otpada

Kako se navodi na stranicama Zagrebačkog holdinga - podružnice Čistoća, u posljednje vrijeme primjećuju se veće količine raznog nepripadajućeg otpada u smeđim spremnicima za biootpad. Građani/ke se stoga pozivaju da poštuju pravila odvojenog prikupljanja otpada te da u smeđe spremnike odlažu samo propisanu vrstu otpada. Također, napominje se kako usluga pražnjenja spremnika neće biti pružena ako se utvrdi da u spremniku nije odložen isključivo propisani biootpad.

Biootpad se u smeđe spremnike odlaže u biorazgradivim i papirnatim vrećicama, omotan u (novinski) papir ili ga možete izravno odložiti u spremnik, napominju u Čistoći te ističu kako je odlaganje miješanog komunalnog otpada u spremnike za biootpad protivno odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

U smeđe spremnike treba odlagati:

  • kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.) ,
  • vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.),
  • male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

U smeđe spremnike ne smije se odlagati:

  • ostaci termički obrađene hrane,
  • meso, riba, kosti, koža,
  • mliječni proizvodi, ulja i masti,
  • pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad,
  • obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća, cigarete i dr.

>>> Informacije o odvajanju biootpada <<<

Podružnica Čistoća kontinuirano građanima dijeli žute vrećice za odvojeno skupljanje otpadne plastične i metalne ambalaže te smeđe za odlaganje biootpada zajednicama korisnika u višestambenim objektima. Dijeli se količina vrećica za godišnje razdoblje. Korisnici koji žive u obiteljskim kućama dobivaju 26 žutih vrećica za odvojeno skupljanje plastične i metalne ambalaže od 60 litara i 13 žutih vrećica od 120 litara, a zajednice korisnika dobivaju 26 žutih vrećice za odvojeno skupljanje plastične i metalne ambalaže od 60 litara te 104 biorazgradive smeđe vrećice za odlaganje biootpada od 10 litara. Vrećice dostavljaju djelatnici podružnice Čistoća.

Čistoća podsjeća i na izvrsne rezultate odvojenog prikupljanja plastične i metalne ambalaže te biootpada u zagrebačkim kućanstvima tijekom 2020. godine. Naime, u 2020. je skupljeno 314 % više biootpada i 97,26 % više otpadne plastične ambalaže u odnosu na 2019. godine.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Čistoća upozorava: Ako u spremniku nije biootpad, usluga pražnjenja neće biti pružena!

Zagrebačka Čistoća ponovno apelira na građane da pravilno odvajaju otpad, a ovaj put problem predstavljaju spremnici za biootpad u koje građani odlažu „nepropisanu vrstu otpada“. Jasno je da ima i takvih slučajeva, i ne opravdavamo ih, no jesu li baš za sve probleme sa smećem u nikad prljavijem Zagrebu krivi isključivo njegovi građani?

Renato Petek: Fake akcija gradskih vlasti s biootpadom!

Mjesec dana od početka uvođenja odvojenog prikupljanja bioootpada u Zagrebu i početka dijeljenja prvih smeđih spremnika za tu namjenu, dobilo ih je svega 1 % od ukupnog broja korisnika, upozorio je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, ukazujući na neozbiljan pristup akciji.

Zagreb: Prosvjed protiv poskupljenja i kaosa sa smećem

Ako ne želite plaćati drastično veće mjesečne račune za otpad, koje gradonačelnik Bandić želi nametnuti i ogorčeni ste višegodišnjim nefunkcionalnim sustavom gospodarenja otpadom koji svakodnevno rezultira smećem po ulicama, požarima i namještanjem poslova, dođite na prosvjed.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER