Europski tjedan za smanjenje otpada 2021.

13. izdanje EWWR-a od 20.-28. studenog 2021.

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) ove se godine održava od 20.-28. studenog s ciljem promicanja aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i otpadom. Na sudjelovanje se potiče širok krug sudionika – od lokalne samouprave, preko privatnih tvrtki i organizacija civilnog društva, do svakog pojedinca.

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR - The European Week for Waste Reduction) ima za cilj mobilizirati što veći broj sudionika širom Europe na provođenje akcija podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada, ponovnoj uporabi proizvoda i recikliranju materijala.

Postoje tri načina sudjelovanja u Europskom tjednu za smanjenje otpada:

  • Organizacija aktivnosti: lokalna samouprava, udruge, nevladine organizacije, privatne tvrtke, obrazovne ustanove i građani
  • Sudionici: pojedinci ili grupe građana
  • Koordinacija: javna tijela nadležna za područje gospodarenja otpadom

Svake godine Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) usredotočuje se na različite aspekte sprječavanja nastanka otpada te ukazuje na nužnost mijenjanja naših neodrživih potrošačkih navika.

Kružno gospodarstvo i njegova važnost za društvenu zajednicu

Ovogodišnja glavna tema Europskog tjedna za smanjenje otpada je kružno gospodarstvo i njegova važnost za društvenu zajednicu. Stoga su aktivnosti ovogodišnjeg EWWR-a usmjerene prema poticanju na zajedničko djelovanje s ciljem sprječavanja proizvodnje otpada. Aktualna kriza dodatno je istaknula ulogu koju male zajednice mogu imati u prijelazu prema održivoj proizvodnji i potrošnji te potvrdila da sve udruge i nevladine organizacije, lokalne inicijative, ali i poduzeća, obrazovne ustanove i javna tijela, kao i pojedinci koji se zalažu za sprječavanje i smanjenje nastanka otpada, ponovnu uporabu, recikliranje i kompostiranje otpada trebaju biti uključeni u postizanje cilja „nula otpada“.

Pritom je najvažnija suradnja među pojedincima ili skupinama ljudi kako bi se diljem Europe (i šire) osmislile i izgradile zajednice temeljene na načelima kružnog gospodarstva. Zdravstvena kriza izazvana pandemijom koronavirusa ukazala je na važnost socijalnog kontakta, ali i na moć koju svatko od nas ima u promjeni svakodnevnih navika. Načela kružnog gospodarstva potrebno je proširiti na lokalnoj razini, počevši od kućanstava do škola, ureda, tvornica, tržnica, gradskih vijećnica, lokalnih organizacija, farmi i dalje.

Stoga se ovogodišnji Europski tjedan za smanjenje otpada fokusira na potrebu angažmana svakog pojedinog građanina i šire društvene zajednice te podizanja svijesti o važnosti uvođenja načela kružnog gospodarstva, ali i brojnim izravnim koristima koje se time postižu za lokalnu zajednicu.

Promicanje kružnog gospodarstva i postizanje klimatske neutralnosti iziskuju promjenu obrazaca potrošnje i proizvodnje te nadilaze eko-aktivizam i klimatske akcije usmjerene na globalne i lokalne probleme. Potpuna i uspješna ekološka tranzicija zahtijeva solidarnost i suradnju među pojedincima koji vjeruju u društvo koje konačno prestaje proizvoditi otpad i koji djeluju zajedno na promicanju kružnog gospodarstva i održivog razvoja, održavajući ravnotežu između temeljnih ekoloških, društvenih i ekonomskih aspekata razvoja. Male, lokalne, pravedne i inkluzivne zajednice pritom mogu odigrati veliku ulogu u stvaranju europske održive budućnosti.

Baza podataka o 10.695 prošlogodišnjih aktivnosti u 33 europske zemlje dostupna je na stranicama EWWR-a, a registracija za ovogodišnji Europski tjedan za smanjenje otpada počinje u rujnu 2021. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Udruga Argonauta odnijela pobjedu na EWWR-ovom foto natječaju

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta i ove je godine sudjelovala u obilježavanju Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR), a svojom fotografijom „Tireframe“ odnijela je pobjedu na foto natječaju. 

Ljubljana: Što manje ambalaže za manje otpada!

Grad Ljubljana je u sklopu 15. Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR 2023) osmislio kampanju podizanja svijesti građana o važnosti smanjenja upotrebe ambalaže što je ključno za smanjenje otpada u okolišu. Kampanjom se poziva na izbjegavanje pakiranja, poticanje ponovne upotrebe ambalaže i drugih materijala, odvojeno prikupljanje otpada te prelazak na kružno gospodarstvo čija je bit što duže zadržavanje proizvoda u ciklusu proizvodnje i potrošnje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER