Udruga Argonauta odnijela pobjedu na EWWR-ovom foto natječaju

Nova godina je odlična prilika za razmišljanje o donošenju i usvajanje novih životnih odluka, a one ekološke predstavljaju najbolji izbor!

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta i ove je godine sudjelovala u obilježavanju Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR), a svojom fotografijom „Tireframe“ odnijela je pobjedu na foto natječaju.

Fotografija „Tireframe“ Udruge Argonauta pobijedila je na foto natječaju održanom u sklopu obilježavanja Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR - The European Week for Waste Reduction), kampanji za podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada, ponovnoj uporabi proizvoda i recikliranju materijala.

Svake godine Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) usredotočuje se na različite aspekte sprječavanja nastanka otpada te ukazuje na nužnost mijenjanja naših neodrživih potrošačkih navika. Na sudjelovanje se potiče širok krug sudionika – od lokalne samouprave, preko privatnih tvrtki i organizacija civilnog društva, do svakog pojedinca.

EWWR se ove godine održao od 20.-28. studenog s ciljem promicanja aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i otpadom, a Udruga Argonauta se uključila svojim projektnim aktivnosti „Zujanjem do hrane – Zujanjem do znanja“. Kroz navedenu je aktivnost uređeno dječje igralište i to korištenjem odbačenih guma. Kroz mjesec studeni, one su dobile novi izgled i sada predstavljaju razno voće i povrće, odnosno hranu za koju možemo zahvaliti marljivim i nevjerojatno bitnim oprašivačima.

Kroz edukativno-reciklirano igralište djeca su upoznata s razlozima zbog kojih moramo očuvati oprašivače te cijeniti hranu koju jedemo, a projektna aktivnost financirana je iz donacije Općine Tisno. U preoblikovanju guma koje sada predstavljati voćno-povrtni poligon za vrijedne pčelice, sudjelovali su Argonautini dugoročni i kratkoročni ESC volonteri koji su svojom kreativnošću i predanošću zasluženo ostvarili titulu pobjednika EWWR-ovog foto natječaja.

Fotografija pod nazivom „Tireframe“, odnosno okvir od gume, prikazuje preoblikovanje jedne odbačene gume uokvirene već gotovim proizvodom – gumom koja predstavlja šipak. U kombinaciji s ostalim voćem i povrćem, gume su postavljene na dječje igralište u Tisnom.

Udruga Argonauta sve stanovnike otoka Murtera poziva na primjenu mota 3R (Replacement, Reduction and Refinement) u svakodnevnom životu te da dodaju barem još jedno slovo „R“ kao Refuse, odnosno odbij kupovinu raznih predmeta koji nisu prijeko potrebni, koje nećete prenamijeniti ili koje nije moguće reciklirati.

Nova godina je odlična prilika za razmišljanje o donošenju i usvajanje novih životnih odluka, a one ekološke predstavljaju najbolji izbor.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Europski tjedan za smanjenje otpada 2021.

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) ove se godine održava od 20.-28. studenog s ciljem promicanja aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i otpadom. Na sudjelovanje se potiče širok krug sudionika – od lokalne samouprave, preko privatnih tvrtki i organizacija civilnog društva, do svakog pojedinca.

Ljubljana: Što manje ambalaže za manje otpada!

Grad Ljubljana je u sklopu 15. Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR 2023) osmislio kampanju podizanja svijesti građana o važnosti smanjenja upotrebe ambalaže što je ključno za smanjenje otpada u okolišu. Kampanjom se poziva na izbjegavanje pakiranja, poticanje ponovne upotrebe ambalaže i drugih materijala, odvojeno prikupljanje otpada te prelazak na kružno gospodarstvo čija je bit što duže zadržavanje proizvoda u ciklusu proizvodnje i potrošnje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER