U Budimpešti će se graditi nova uspinjača na brdo Gellért

Najljepši pogled na mađarsku metropolu

Mnogi će se složiti da su mostovi najljepši i najpoznatiji simboli prelijepe mađarske metropole, a njeni posjetitelji uskoro će moći uživati u atraktivnoj panorami s vrha brda Gellért.

Mađarsko gospodarstvo oporavlja se nakon teške 2020. godine i znatnih gubitaka u turizmu svog glavnog grada, a najnoviji projekt na brdu Gellért u Budimu, na desnoj obali Dunava, trebao bi u skoroj budućnosti privući velik broj stranih turista.

Radovi na izgradnji nove budimpeštanske uspinjače, koja će se jako razlikovati od one koja vodi do Budimskog dvorca - izgrađene još prije 151 godinu, počinju za nekoliko mjeseci. U tu je svrhu osnovana tvrtka Gellérthegy SIKLÓ Kft., čija je zadaća realizirati projekt u skladu sa svim UNESCO-vim smjernicama zaštite svjetske baštine, izvijestio je mađarski turizmus.com.

  • Ulaz je planiran iz ulice Hegyalja út zbog čega će uspinjača najprije prolaziti podzemnim tunelom dugim oko stotinu metara te izlaziti na razini ulice Orom utca. © KÖZTI Zrt.
Mađarska trenutno na UNESCO-ovom Popisu svjetske kulturne baštine ima sedam upisanih lokacija, a jedna od njih je Budimpešta s obalom Dunava, Budimskim dvorcem i okolicom te čuvenom Andraševom avenijom (Andrássy út).

 

Stručnjaci iz područja arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, krajobrazne arhitekture i zaštite okoliša pažljivo proučavaju područje brda Gellért i daju prijedloge za bolje poštivanje UNESCO-ovih smjernica za očuvanje i zaštitu zaštićene svjetske baštine. Kao dio istraživanja zemljišta, izrađeni su i vizualni prikazi pogleda s nekih od najvažnijih turističkih atrakcija Budimpešte - primjerice, s Parlamenta, Trga Vigadó na lijevoj obali Dunava (Vigadó tér) te udaljenijeg Margaretinog (Margit híd) i bližeg Elizabetinog mosta (Erzsébet híd).

„Cilj je dobiti predodžbu o tome kako će nova uspinjača izgledati s navedenih lokacija te koliko će utjecati na panoramu grada“, rekao je Imre Walton, direktor tvrtke Gellérthegy SIKLÓ Kft. Izgradnjom nove uspinjače konačno bi se realizirao gotovo sto godina stari plan, na kojem ova tvrtka radi posljednjih petnaestak godina, a smatra se kako će ulaganje u novi projekt značajno potaknuti gospodarski rast.

>>> Pročitajte još >>> Budimpešta dobiva novi most u južnom dijelu grada

Ulaz je planiran iz ulice Hegyalja út zbog čega će uspinjača najprije prolaziti podzemnim tunelom dugim oko stotinu metara te izlaziti na razini ulice Orom utca, odakle će se nastaviti uspinjati do konačne stanice na šetalištu ispod utvrde Citadella, smještene na vrhu brda Gellért (235 m). Inače, do 2023. godine očekuje se i početak radova na sveobuhvatnoj obnovi utvrde Citadella, koja je dugo godina bila zatvorena. Na nekoliko će se mjesta otvoriti novi prolazi, čime će utvrda postati otvorenija i bliža prirodi, a planira se i izgradnja novih vidikovaca s kojih će se moći uživati ​​u najljepšem pogledu na Budimpeštu.

  • Zelene površine će na obnovljenoj utvrdi Citadella zauzimati površinu od čak 20.000 četvornih metara © Várkapitányság

Zahvaljujući izgradnji uspinjače konačno će se ukinuti turističke ture autobusima na kat te tako značajno smanjiti promet, s obzirom da tijekom najprometnijih sezona ulicama oko brda Gellért svakog dana cirkulira njih oko 300-400. Osim toga, značajno će se rasteretiti promet u ovom dijelu Budimpešte te time poboljšati kvaliteta zraka. Štoviše, sadašnje parkiralište za autobuse i automobile u podnožju brda trebalo bi postati nova zelena površina.

Prema najavama, uspinjača će u jednoj vožnji moći prevesti do 50 putnika i to za manje od jedne i pol minute, što znači da će na vrh brda Gellért svakog sata moći prevesti do 1.200 posjetitelja. Izvođač radova planira posaditi 900 stabala s već razvijenim krošnjama kako bi zamijenio 94 koje je potrebno posjeći zbog izgradnje uspinjače.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Dovršava se MOL Campus u Budimpešti

Novo poslovno sjedište MOL Grupe s 143 metra visokim tornjem dovršit će se do jeseni sljedeće godine. Realizacijom projekta tvrtke Foster + Partners, Budimpešta će postati drugi grad u srednjoj i istočnoj Europi sa zgradom ovog prestižnog arhitektonskog studija, no velik dio budimpeštanskih stručnjaka i javnosti nije zadovoljan visinom tornja koja je u odnosu na prvotni projekt narasla za dodatna 23 metra.

U Budimpešti otvoren novi park s vertikalnim vrtovima

Budimpešta je od prošlog četvrtka bogatija za još jedan lijepi park. Novi Széllkapu park (Vrata vjetrova) nalazi se u Budimu - dijelu mađarske metropole na desnoj obali Dunava, prostire se na više od 17.000 četvornih metara, a pored 355 stabala i ribnjaka površine od 700 m2, raspolaže i panoramskim dizalima koja posjetitelje vode do vertikalnih vrtova.

U Budimpešti se uskoro otvara novi Dom mađarske glazbe

Dom mađarske glazbe (Magyar Zene Háza) u budimpeštanskom parku Városliget, vjerojatno najiščekivaniji projekt u kulturi mađarskog glavnog grada, dovršen je neposredno prije Božića. Dizajnirala ga je japanska arhitektonska zvijezda Sou Fujimoto, što se prepoznaje po karakterističnom perforiranom krovu koji lebdi nad prozračnim staklenim interijerom osvijetljenom prirodnim svjetlom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER