Postanite grad „Dobre energije“!

Zelena energetska zadruga poziva gradove na domaćinstvo turneje „Dobra energija“

Kroz poziv otvoren do 24. rujna, Zelena energetska zadruga hrvatskim gradovima nudi podršku u ostvarenju ciljeva energetske tranzicije

Zelena energetska zadruga u suradnji s udruženjem Energy Cities, koje okuplja više od 10,000 europskih gradova u energetskoj tranziciji, i Udrugom gradova poziva hrvatske gradove na snažniji iskorak prema ostvarenju ciljeva Akcijskih planova energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP) prijavom na poziv za korištenje stručne podrške zadruge u edukaciji građana i razvoju projekata obnovljivih izvora energije.

Prijavom na poziv za korištenje podrške, hrvatski gradovi imaju priliku postati gradom-domaćinom turneje „Dobra energija 2021.“, druge nacionalne kampanje Zelene energetske zadruge za promociju korištenja solarne energije u kućanstvima te povećati kapacitete grada za uspješnu prijavu na predstojeće nacionalne europske natječaje za sufinanciranje projekata tranzicije na čistu energiju. Naravno, uz savjetodavnu podršku Zelene energetske zadruge tijekom prijave.

Kroz aktivnosti prve turneje „Dobra energija u 2020.“, građani na području 11 gradova u kontinentalnoj Hrvatskoj i Istri detaljno su upućeni u prednosti i proces realizacije vlastite sunčane elektrane, dok su predstavnici gradova-domaćina dobili podršku u mapiranju i razvoju projekata obnovljivih izvora energije. Cilj Zelene energetske zadruge je proširiti ovu praksu na druge hrvatske gradove uključivanjem 10 novih gradova u turneju do kraja 2021.

Energetska transformacija gradova jedan je od ključnih koraka prema ostvarenju ciljeva europskog Zelenog plana i Pariškog klimatskog sporazuma. Razvojem i učinkovitom implementacijom lokalnog Akcijskog plana energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP), svaki hrvatski grad ima priliku doći na mapu nacionalnih i europskih predvodnika tranzicije na čistu energiju, preuzima odgovornost u suzbijanju posljedica klimatskih promjena te povećava kvalitetu života u lokalnoj zajednici.

Poziv za gradove otvoren je od 7. do 24. rujna (do 23:59 sati), a prijave se vrše putem obrasca na sljedećoj poveznici. Za podršku će biti izabrano do 10 hrvatskih gradova temeljem kriterija dosadašnje posvećenosti dosezanju ciljeva energetske tranzicije i klimatske neutralnosti definiranih pozivom.

Više o pozivu za gradove te ulozi gradova i građana u energetskoj tranziciji, predstavnici gradova i zainteresirana javnost pozvani su saznati na online panelu Zelene energetske zadruge Mogu li građani ubrzati energetsku tranziciju gradova?, koja će se održati u srijedu 22. rujna 2021., od 10 do 11.30 putem platforme ZOOM.

ZEZ / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER