DOBRA ENERGIJA: Kreću besplatne edukacije o sunčanim elektranama za građane u 12 gradova

Hrvatska je na začelju Europske unije po korištenju sunčanog potencijala. Vrijeme je za veću primjenu tehnologija solarne energije!

Turnejom „Dobra energija“ Zelena energetska zadruga dijeli sve ključne informacije o korištenju solarne energije u hrvatskim gradovima, a prvi na redu su Čakovec 19. listopada, Ludbreg 21. listopada i Prelog 26. listopada.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) će, u suradnji s europskom inicijativom Sporazum gradonačelnika, Udrugom gradova i udrugom Pokret otoka, tijekom listopada i studenog drugi put provesti turneju „Dobra energija“, kampanju promocije solarne energije u hrvatskim gradovima. Prvo izdanje turneje održano je u jesen 2020. kada je zadruga obišla 11 hrvatskih gradova na području kontinentalne Hrvatske i Istre, a ove godine obuhvatit će 12 novih gradova na području sjeverne i središnje Hrvatske (Čakovec, Ludbreg, Prelog, Zaprešić, Ivanić-Grad), Slavonije (Slavonski Brod, Pleternica, Slatina) te obale i otoka (Zadar, Cres, Mali Lošinj, Grad Hvar).

Trošak ugradnje kućne sunčane elektrane, uvjeti za ugradnju, potrebna dokumentacija, prilike za sufinanciranje, udruživanje sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, samo su neke od korisnih informacija koje će građani imati prilike saznati iz prve ruke na besplatnim edukacijama o solarnoj energiji u gradovima-domaćinima turneje „Dobra energija“.

„Korištenje solarne energije više nije stvar daleke budućnosti. Kućne sunčane elektrane su pristupačne i iskoristive u svakom dijelu Hrvatske, a građanima želimo pomoći realizirati ih na način koji će za njih biti maksimalno isplativ”, ističu u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Kampanja je lokalno fokusirana kako bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije direktnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova. Uz edukacije o ugradnji kućnih solarnih elektrana, Zelena energetska zadruga tako će kroz savjetodavne aktivnosti u sklopu turneje podržati 12 gradova-domaćina u razvoju i ulaganjima u projekte solarne energije.

„S 0,5 % električne energije dobivene iz sunca, Hrvatska je na začelju Europske unije po korištenju sunčanog potencijala. Turneja „Dobra energija“ jedna je od inicijativa kojom želimo potaknuti njegovo veće korištenje. Zato smo prednost pri izboru gradova-domaćina ovogodišnjeg izdanja turneje dali gradovima koji su se u prijavi na naš javni poziv istaknuli po dosadašnjoj posvećenosti i spremnosti na daljnja ulaganja u solarnu energiju, posebno u kontekstu ostvarenja ciljeva Europskog zelenog plana”, objasnili su iz Zelene energetske zadruge.

Stoga se pozivaju svi građani zainteresirani za sudjelovanje u besplatnoj edukaciji u jednom od gradova turneje da se predbilježe za sudjelovanje putem prijavnog obrasca na sljedećoj poveznici.

Prvi gradovi koje će ZEZ obići u sklopu turneje su Čakovec 19. listopada, Ludbreg 21. listopada i Prelog 26. listopada, a detaljne informacije o održavanju edukacija u svakom gradu i raspored turneje možete pronaći na web stranici Zelene energetske zadruge.

RASPORED TURNEJE „DOBRA ENERGIJA“:

 • 19. listopada: Čakovec

 • 21. listopada: Ludbreg

 • 26. listopada: Prelog

 • 27. listopada: Cres / U SURADNJI S POKRETOM OTOKA

 • 28. listopada: Mali Lošinj / U SURADNJI S POKRETOM OTOKA

 • 8. studenog: Slatina

 • 9. studenog: Slavonski Brod

 • 10. studenog: Pleternica

 • 11. studenog: Grad Hvar / U SURADNJI S POKRETOM OTOKA

 • 16. studenog: Zadar

 • 24. studenog: Zaprešić

 • 25. studenog: Ivanić-Grad

ZEZ / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Postanite grad „Dobre energije“!

Kroz poziv otvoren do 24. rujna, Zelena energetska zadruga hrvatskim gradovima nudi podršku u ostvarenju ciljeva energetske tranzicije

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER