Srećom, ništa od štetne nove javne rasvjete na Jarunu!

Poništena je sporna nabava za „modernizaciju“ javne rasvjete na Jarunu

Odlukom zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića poništen je otvoreni postupak javne nabave u predmetu „Modernizacija javne rasvjete ŠRC Jarun“, procijenjene vrijednosti u visini od pet milijuna kuna.

Kako se navodi u obrazloženju Odluke od 25. kolovoza 2021., tijekom roka za dostavu ponuda zaprimljen je niz upita, a sam rok otvaranja ponuda se sukladno zakonskim odredbama prolongirao čak šest puta. S obzirom da je „dokumentacija o nabavi u dijelu tehničkih specifikacija koje su izuzetno kompleksne nejasna, što je razvidno kroz velik broj upita, logičan slijed okolnosti je istu u cijelosti vratiti projektantima na usklađenje, doradu i konačnu kontrolu.“ Također, u obrazloženju se navodi kako do pokretanja postupka javne nabave ne bi ni došlo da su ove okolnosti bile poznate prije.

Podsjetimo, početkom srpnja ove godine Inicijativa za smanjenje svjetlosnog onečišćenja radi očuvanja zdravlja ljudi, bioraznolikosti, energetske učinkovitosti te prirodnog noćnog neba „Mračna strana svjetla“ upozorila je kako bi se prema natječajnoj dokumentaciji Jarun trebao osvijetliti rasvjetom koja se primjenjuje na brzim državnim cestama kada prolaze kroz naselja. Time bi se, tvrdili su u inicijativi, okoliš devastirao enormnom i potpuno neopravdanom količinom svjetla, ugrozio čitav ekosustav Jaruna te dodatno povećalo ionako veliko svjetlosno onečišćenje nad zagrebačkim nebom.

„Jarun je jedna od zelenih oaza u gradu koja osim za rekreaciju služi kao utočište mnogim pticama i kukcima, čime osigurava urbanu bioraznolikost. negativne posljedice javne rasvjete na ptice i kukce su odavno poznate, i na Jarunu bi kriteriji za postavljanje rasvjete trebali biti znatno stroži nego drugdje u gradu!“, obrazložila je potrebu poništenja predmetne javne nabave inicijativa „Mračna strana svjetla“ te istaknula kako se Jarun treba zaštititi korištenjem rasvjete toplih boja ispod 2200K, minimalnog intenziteta.

Iako je svjetlosno onečišćenje globalni problem koji, između ostalog, štetno utječe na ljude i izaziva brojne neželjene zdravstvene učinke, poznato je da su građani i dalje izloženi utjecaju prejake javne rasvjete, a pretjerana se rasvjeta koristi i na prometnicama, u zaštićenim područjima te sve više u turističkim središtima na obali čime se svakako gubi romantični doživljaj ljetovanja pod zvjezdanim nebom.

Nova zagrebačka gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem ipak je navedenom Odlukom poništila sporni postupak javne nabave i tako spriječila porast svjetlosnog onečišćenja u Zagrebu koje je, prema istraživanjima, dva do tri puta veće nego u Beču.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pet lokalnih samouprava s Hvara i Brača odlučilo zaštititi svoje zvjezdano nebo

U općinskoj vijećnici u Jelsi u četvrtak su čelnici lokalnih samouprava na Hvaru – gradova Hvara i Starog Grada te općina Jelsa i Sućuraj, te Općine Bol s Brača potpisali memorandum o suradnji za smanjenje svjetlosnog onečišćenja i očuvanje prirodnog zvjezdanog neba, izvijestio je Hrvatski astronomski savez.

Krenula javna rasprava o GUP-u: Zagrepčanke i Zagrepčani pokažite Bandiću što želite od svog grada!

Želite li se uključiti u javnu raspravu o izmjenama zagrebačkog GUP-a, to možete učiniti od 31. srpnja do 14. kolovoza. Gradonačelnik Milan Bandić je određivanjem ovog termina nove javne rasprave usred ljeta i godišnjih odmora još jednom pokazao svoj prezir prema mišljenju građanki i građana Zagreba. Pokažite i vi njemu što želite i ne želite u svom gradu!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER