Ne reagiramo li odmah, Jadran će se brzo i nepovratno promijeniti!

U Krku održana konferencija o negativnim utjecajima na ekosustav Jadranskog mora

Jadran je sve više ugrožen, ponajprije od klimatskih promjena i sve brojnijih invazivnih vrsta koje se nekontrolirano šire, s jako uočljivim štetama u ribarstvu i turizmu, ističe se u priopćenju Eko Kvarnera.

U Krku je od. 9.-11. rujna 2021. održan znanstveno-stručni skup „Pismenost (poznavanje i razumijevanje) funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora“. Konferencija je održana u organizaciji udruge Eko Kvarner, u suradnji s Odjelom za ekologiju, argonomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, i to u sklopu MIO ESCDE-ovog Mediteranskog akcijskog dana 2021. Glavna tema bila je razumijevanje našeg utjecaja na more, odnosno razmatranje negativnih utjecaja na ekosustav Jadranskog mora – kako ljudskih djelatnosti, tako i klimatskih promjena.

„Ako se uskoro ne osmisle i ostvare odlučne mjere za zaštitu Jadrana, izvjesno je da će se on brzo i nepovratno promijeniti te značajno izgubiti atraktivnost i gospodarski potencijal“, priopćeno je nedjelju po završetku ovog znanstveno-stručnog skupa.

Jedna od osnovnih teza sa skupa je da, unatoč višestoljetnim istraživanjima, još uvijek nedovoljno razumijemo funkcioniranje Jadrana, pogotovo nekih njegovih jako ugroženih staništa, ističe se u priopćenju udruge Eko Kvarner.

„Jadran je sve više ugrožen, ponajprije od klimatskih promjena i sve brojnijih invazivnih vrsta koje se nekontrolirano šire, s jako uočljivim štetama u ribarstvu i turizmu (rebraši - Ctenophora), na što još uvijek nemamo ni učinkovite odgovore, niti akcijske planove za sprečavanje ili barem umanjenje štete”. Devastacija Jadrana pojačava se i s kopna, sve češćim nekontroliranim nasipavanjem obalne crte s posve neodgovarajućim materijalima pa i s građevinskim otpadom, dodaju iz udruge Eko Kvarner.

Pritom posebno ističu primjer masovnog pomora plemenitih periski koji je motivirao velik broj građana za uključivanje u aktivnu zaštitu Jadrana, ali i „vidljivu nesposobnost državnih struktura da na vrijeme uoče i reagiraju na ugrozu“.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sivi vukovi pobijeni nakon uklanjanja s popisa ugroženih vrsta

Čak trećina sivih vukova u američkoj saveznoj državi Wisconsin stradala je nakon njihovog uklanjanja s popisa ugroženih vrsta. Prema istraživanju Sveučilišta Wisconsin-Madison između travnja 2020. i travnja 2021. od ljudske su ruke najvjerojatnije stradala 323 vuka.

Krčko podmorje krije vjerojatno posljednje periske na svijetu

Niz neveselih činjenica o trenutnom stanju, odnosno brojnosti populacije plemenite periske (Pinna nobilis), endemske i »na papiru« zaštićene vrste školjkaša mogao se jasno čuti na znanstveno-stručnom skupu na kojemu su se, na inicijativu i u organizaciji Eko Kvarnera, u Krku okupili svi najupućeniji domaći stručnjaci, javlja Novi list.

Zadnja šansa za spas plemenite periske

Znanstvenici koji su se sredinom rujna okupili na otoku Krku na stručnom skupu o recentnom pomoru plemenitih periski u Jadranu i Mediteranu nakon dodatnih konzultacija i ronilačkih pregleda donijeli su zaključke i predložili realno provodiv akcijski plan za spas te vrlo vrijedne i važne vrste od izumiranja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER