Jesensko izdanje Projekta Ilica: Q’ART vratilo kulturu i život na Ilicu i Britanac

S Projektom Ilica: Q’ART i Svim bojama Ilice je završilo ljeto - Ilica je postala glavno kulturno-umjetničko središte

Od 13. do 19. rujna 2021. godine, uz veliku potporu građana, ostvarena je povezanost umjetnosti i zajednice te je aktiviran urbani zagrebački duh.

Šarenilo Ilice ukazalo je na raznovrsnost lokalnih obrtnika i probudilo njezin autentični karakter, čime se u potpunosti utjelovio naziv jesenskog izdanja Projekta – Sve boje Ilice. Organizatori Projekta Ilica: Q'ART Ivana Nikolić Popović i Aleksandar Battista Ilić, ispred Umjetničke organizacije IMAGINE platforme, provedbom Projekta šalju poruku Mi građani smo grad, a sam Projekt dio je Artupunkture, dugo očekivanog projekta koji kulturnim događajima Zagrebu pruža terapiju umjetnošću.

U nedjelju 19. rujna inače užurbani prolaznici zastali su na Ilici kako bi uživali u kavici na tračnicama, podržali lokalne obrtnike, doživjeli umjetnost, sudjelovali u stvaranju autentičnog urbanog iskustva te uživali u jednom od najšarenijih festivala u Zagrebu. Nakon cijelog tjedna ispunjenog zanimljivim sadržajima na zagrebačkom Britancu, uslijedio je Festival zajednice na glavnoj zagrebačkoj ulici Ilici. Uobičajenu iličku vrevu zamijenila je rijeka kreativaca i posjetitelja koji su uživali u širokom kulturno-umjetničkom programu, a prazne i zapuštene prostore i dvorišta te samu Ilicu oživile su izložbe, performansi, koncerti, edukativne radionice za odrasle i djecu, prezentacije radova primijenjenih umjetnika te ulična revija.

  • © Kleso Kawasaki

Ivana Nikolić Popović naglasila je kako je „suvremeni način života i kontekst u kojem trenutno živimo promijenio navike građana pa je samim time dosta prostora u povijesnim jezgrama gradova prazno i podleglo je gentrifikaciji. Naš osnovni cilj je sa zajednicom i u zajednici osmisliti modele koji će vratiti život u centar grada i primarno podići kvalitetu života u inače zapuštenim dijelovima samog centra grada. Umjetnost je uvijek bila ta koja je ljudima pomagala kroz procese velikih tranzicija, ali i kod dilema, tjeskoba i strahova. Zato se mi upravo kroz umjetnost u zajednici želimo povezati sa zajednicom i stvoriti nove vrijednosti. Veseli nas što je reakcija pozitivna i što se sve više ljudi uključuje i daje svoje prijedloge kako unaprijediti život u zajednici!“.

  • © Juraj Vuglač

Dobru glazbenu atmosferu posljednjeg dana održavanja Projekta Ilica: Q'ART osim Radija 808 koji je emitirao svoj program direktno na samoj Ilici, začinili su Lela Kaplowitz trio, Melita Lovričević trio, Azil Trio, Bruna Matić Quartet, Oridano Gypsy Jazz trio te Ivana Galić i SoulBeat. Uz glazbeni doživljaj posjetitelji su svjedočili i nezaboravnoj modnoj reviji ULUPUH-a, TTF-a i drugih kreatora. Građani su mogli zaviriti i u Dvorišta Ilice 65, 67 i 73 i opustiti se uz glazbu, ples i dizajn te pogledati izložbe „Pero Kvesić“ i "Pero Zloba i Tinu Ninu", Alternativnu galeriju 5538, a izlagači/autori su Tužni Marin i Erol Sjajni. Projekt Ilica: Q'ART već pet godina kontinuirano podsjeća i donosi sve ono što, pogotovo u kriznim vremenima, zajednici nedostaje. I ove jeseni umjetnost je probudila solidarnost, empatiju, razumijevanje, dijalog i koheziju u zajednici.

„Projekt Ilica: Q'ART svojevrsna je gesta kojom pokazujemo građanima da živimo zajedno, u ekosustavu s prirodom i da je Ilica puna života kojeg je samo važno probuditi i aktivirati. Pogotovo danas bitno je pokazati da smo svi mi dio grada i da smo svi mi građani grad i to iznimno umjetnički talentirani grad koji se treba vratiti na svjetsku scenu!“, izjavio je Aleksandar Battista Ilić.

  • © Juraj Vuglač

Naglasak Projekta Ilica: Q'ART je na ostvarenju povezanosti umjetnosti i zajednice, razvoju i očuvanju mikroekonomije i ekosustava te podizanju svijesti o istima. Projekt Ilica: Q’ART aktivacijom zajednice potiče participativnost u procesima odlučivanja o kulturi i uporabi prostora u javnom i gradskom vlasništvu te ju poziva na sudjelovanje u kojem se njeguju priroda, grad i njegovi stanovnici. Gradska ulica namijenjena je građanima, stoga se Projektom Ilica: Q’ART srce grada preoblikuje u mjesto interakcije, dogovora te otkrivanja skrivenih potencijala zapostavljenih prostora i života u gradu.

Projekt Ilica: Q'ART / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obilježavanje Međunarodnog dana Mediterana: Stipe Surać „Ole Olea“

Između Svjetskog dana masline i maslinovog ulja (26. 11.) i Međunarodnog dana Mediterana (28.11.), ukazao se Stipe Surać. Vrsni fotograf/fotoreporter Nacional Geographica izlaže u zadarskoj Galeriji ZadArt 26 svojih fotografija iz ciklusa „Ole Olea“ od kojih svaka na osebujan način povezuje ova dva događaja.

Projekt Ilica: Q'ART budi sve boje Ilice

Ove jeseni od 13. do 19. rujna Projekt Ilica: Q’ART donosi sve boje Ilice u srce grada i budi autentičnu šarolikost glavne zagrebačke ulice Ilice i Britanskog trga.

Otvorena je izložba-akcija „Društveni procesi“

Galerija Ilica 9. rujna 2021. godine predstavila je izložbu-akciju naziva „Društveni procesi“, kojom je okupila 16 najeminentnijih hrvatskih umjetnika unazad 60 godina pa sve do danas i ponovno probudila umjetnost u zajednici.

„Društveni procesi“ u Galeriji Ilica

Otvorenje Galerije Ilica i njezinog petog izdanja - izložbe-akcije „Društveni procesi“, održat će se u četvrtak 9. rujna u 18:00 sati na lokaciji Ilica 1. Ovaj projekt potiče osvještavanje zajedničkih urbanih prostora kao prostora društvenih procesa i interakcije koji žive, liječe se i mijenjaju sa stanovnicima. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER