Umjetna inteligencija i budućnost EU zdravstva

Petak 15. listopada 2021. u 10 sati

Okrugli stol na temu uloge umjetne inteligencije i inovacija u jačanju europskog digitalnog zdravstva moći ćete pratiti na Facebook stranici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Institut Ruđer Bošković, kao koordinator konzorcija AI4HEALTH.Cro, uz potporu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira okrugli stol na temu uloge umjetne inteligencije i inovacija u jačanju europskog digitalnog zdravstva.

Cilj je ovog okruglog stola kontekstualizirati postojeće probleme u zdravstvu EU-a te ilustrirati kako nove tehnologije poput umjetne inteligencije mogu doprinijeti rasterećenju zdravstvenog sustava.

Ukazat ćemo na to kako možemo ojačati AI infrastrukturu na razini Hrvatske i EU-a kroz mogućnosti koje nam nudi program Digitalna Europa, koji predviđa 6,7 milijardi eura za financiranje Europskih digitalnih centra za inovacije (EDIH) s ciljem stvaranja učinkovitog zdravstva u službi građana.

Uvodne govore održat će ravnatelj Instituta David M. Smith i ministar zdravstva Vili Beroš, a u raspravi će sudjelovati zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, posebna savjetnica hrvatskog premijera Ivana Vukov, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar Antonija Balenović, pomoćnica ravnatelja klinike Magdalena Nina Šesto te Mario Ravić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla. 

Okrugli stol se održava u sklopu EU Konferencije ‘Zdravija budućnost za sve Europljane’ i to u petak 15. listopada 2021. godine s početkom u 10:00 sati u Kući Europe (Ul. Augusta Cesarca 4, Zagreb), a možete ga pratiti na Facebook stranici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Vrući rad“ ruđerovaca rasvjetljava utjecaj organskog otapala na biokatalizator

U radu istaknutom na naslovnici uglednog kemijskog časopisa Chemistry – A European Journal, znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) opisali su kako organsko otapalo dimetil-sulfoksid (DMSO) utječe na svojstva industrijski važnog enzima. Opisani rezultati važni su za optimizaciju industrijske primjene enzima halogenhidrin dehalogenaze u biokatalizi, izvijestili su iz Instituta Ruđer Bošković.

Hrvatska može postati hub za razvoj AI inovacija u zdravstvu

Hrvatskoj se pruža jedinstvena prilika da postane europski digitalni centar gdje će inovatori iz EU-a testirati svoje inovacije u razvojnoj fazi. To će značajno doprinijeti pozicioniranju Hrvatske kao zemlje otvorene inovacijama, ali i doprinijeti razvoju startupova i digitalnih tehnologija.

Radionica „Izazovi korištenja umjetne inteligencije“

Kako razvijati i najbolje iskoristiti umjetnu inteligenciju u različitim područjima života i rada? Odgovor na to pitanje nudi vam besplatna online radionica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj koja će se održati u srijedu 2. lipnja 2021. od 10:00 do 13:30, u suradnji sa stručnjacima Visokog učilišta Algebra.

Digitalna Europa - novi program financiranja EU-a

Digitalna Europa novi je program financiranja vrijedan 9,2 milijarde eura kojem je cilj osigurati da svi Europljani imaju vještine i infrastrukturu potrebnu kako bi mogli u privatnom i poslovnom životu odgovoriti na ključne digitalne izazove.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER