Beč je dobio svoj stoti park!

Park Elinor Ostrom otvoren je krajem listopada i ističe se svojim impresivnim inovativnim konceptom

Više zelenila i hlada te prostora za rekreaciju i provođenje slobodnog vremena u 22. bečkom okrugu Donaustadt. Otvoren je stoti bečki park koji se prostire na površini od tri hektara, a prilikom njegovog uređenja realizirane su ideje, prijedlozi i želje više od 400 građana i građanki austrijskog glavnog grada.

Kao jedno od najvećih europskih projekata urbanog razvoja i primjera najbolje prakse u području istraživanja energetski učinkovitog urbanog planiranja, bečka četvrt Seestadt Aspern dobilla je novu zelenu površinu. Riječ je o stotom bečkom parku nazvanom prema nobelovki Elinor Ostrom, koji se prostire na površini od gotovo 30.000 četvornih metara, a svečano je otvoren 29. listopada ove godine.

„Novi Park Elinor Ostrom nudi puno novog zelenog prostora, mnoštvo stabala, raznovrsnih biljaka i vodenih elemenata, ali i brojne sportske sadržaje i prostor za opuštanje“, naglasio je Jürgen Czernohorszky, član bečkog gradskog vijeća zadužen za okoliš. „Osim toga, novi park svoje posjetitelje impresionira svojim inovativnim konceptom, posebno održivim upravljanjem kišnicom i fokusom na biološku raznolikost. Građani i građanke nisu dobili samo novu zelenu oazu i mjesto za okupljanje i druženje, već i pravi ekološki izložbeni park."

„Otvorenjem novog parka i nove velike zelene oaze u ovom dijelu Beča još jednom potvrđujemo našu usmjerenost ka održivoj budućnosti“, istaknuo je predsjednik 22. bečkog okruga Ernst Nevrivy.

Jürgen Czernohorszky i Ernst Nevrivy / Foto: PID/VOTAVA

Širenjem zelenih površina utječe se na smanjenje učinka urbanih toplinskih otoka te snižavaju temperature u gradovima koji se zbog klimatskih promjena neprestano zagrijavaju. Ozelenjene površine služe kao kvartovska mjesta susreta i druženja građana/ki, a stvaranjem novih zelenih oaza utječe se na održavanje visoke kvalitete života po kojoj je glavni austrijski grad poznat diljem svijeta. 

„Osobito mi je drago što smo u novom parku, zahvaljujući velikom angažmanu svih uključenih, uspjeli realizirati brojne želje i prijedloge stanovnika ovog dijela Beča. Raznolika sportska ponuda na ruti linije U2 podzemne željeznice dodatno obogaćuje Seestadt Aspern i zasigurno će doprinijeti da park postane popularno sastajalište u novoj četvrti”, kazao je Heinrich Kugler, izvršni direktor tvtke Vienna 3420 Aspern Development d.d.

Park Elinor Ostrom je uz druge zelene projekte u ovom dijelu Beča od početka imao veliku potporu tvrtke Wiener Stadtgärten, zadužene za održavanje bečkih parkova i zelenih površina. No, ovaj se projekt posebno ističe svojim inovativnim konceptom i upravljanjem kišnicom, sadnjom 170 novih stabala, prostranim sportskim sadržajima, igralištem za djecu, kao i biciklističkim poligonom na površini od 900 četvornih metara.

Foto: PID/VOTAVA

U novom parku nisu zanemareni ni vlasnici pasa i njihovi četvoronožni najbolji prijatelji pa je tako uređen i poseban dio za pse, površine 621 m2. Povrh toga, u parku nitko neće ostati žedan jer raspolaže s tri fontane s besplatnom pitkom vodom. 

Elinor Ostrom (1933.–2012.) bila je američka politička ekonomistica i dobitnica Nobelove memorijalne nagrade za ekonomske znanosti 2009. godine za „Analizu ekonomskog upravljanja, posebice zajednice“. Ostrom je prva od dvije žene koje su osvojile Nobelovu nagradu iz područja ekonomije.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Nastavlja se zelena ofenziva u bečkoj četvrti Seestadt Aspern

Nakon uspješne prošlogodišnje provedbe prvog dijela projekta ozelenjavanja četvrti Seestadt Aspern, kada je uklanjanjem asfalta na površini od 7.000 m² nastala nova zelena oaza s 25 stabala i 1.000 m² cvjetnih gredica i travnjaka, slijedi ozelenjavanje dodatnih 1.100 m². Ukupno će se posaditi još 12 stabala te urediti devet cvjetnih gredica i četiri vodene površine.

U Beču je prošle godine posađeno 4.500 stabala

Nadaleko poznata kvaliteta života u austrijskom glavnom gradu povezana je i s visokim udjelom zelenih površina koja iznosi čak 53 posto, što Beč čini jednim od najzelenijih gradova u svijetu! 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER