Beč je dobio svoj stoti park!

Park Elinor Ostrom otvoren je krajem listopada i ističe se svojim impresivnim inovativnim konceptom

Više zelenila i hlada te prostora za rekreaciju i provođenje slobodnog vremena u 22. bečkom okrugu Donaustadt. Otvoren je stoti bečki park koji se prostire na površini od tri hektara, a prilikom njegovog uređenja realizirane su ideje, prijedlozi i želje više od 400 građana i građanki austrijskog glavnog grada.

Kao jedno od najvećih europskih projekata urbanog razvoja i primjera najbolje prakse u području istraživanja energetski učinkovitog urbanog planiranja, bečka četvrt Seestadt Aspern dobilla je novu zelenu površinu. Riječ je o stotom bečkom parku nazvanom prema nobelovki Elinor Ostrom, koji se prostire na površini od gotovo 30.000 četvornih metara, a svečano je otvoren 29. listopada ove godine.

„Novi Park Elinor Ostrom nudi puno novog zelenog prostora, mnoštvo stabala, raznovrsnih biljaka i vodenih elemenata, ali i brojne sportske sadržaje i prostor za opuštanje“, naglasio je Jürgen Czernohorszky, član bečkog gradskog vijeća zadužen za okoliš. „Osim toga, novi park svoje posjetitelje impresionira svojim inovativnim konceptom, posebno održivim upravljanjem kišnicom i fokusom na biološku raznolikost. Građani i građanke nisu dobili samo novu zelenu oazu i mjesto za okupljanje i druženje, već i pravi ekološki izložbeni park."

„Otvorenjem novog parka i nove velike zelene oaze u ovom dijelu Beča još jednom potvrđujemo našu usmjerenost ka održivoj budućnosti“, istaknuo je predsjednik 22. bečkog okruga Ernst Nevrivy.

Širenjem zelenih površina utječe se na smanjenje učinka urbanih toplinskih otoka te snižavaju temperature u gradovima koji se zbog klimatskih promjena neprestano zagrijavaju. Ozelenjene površine služe kao kvartovska mjesta susreta i druženja građana/ki, a stvaranjem novih zelenih oaza utječe se na održavanje visoke kvalitete života po kojoj je glavni austrijski grad poznat diljem svijeta. 

„Osobito mi je drago što smo u novom parku, zahvaljujući velikom angažmanu svih uključenih, uspjeli realizirati brojne želje i prijedloge stanovnika ovog dijela Beča. Raznolika sportska ponuda na ruti linije U2 podzemne željeznice dodatno obogaćuje Seestadt Aspern i zasigurno će doprinijeti da park postane popularno sastajalište u novoj četvrti”, kazao je Heinrich Kugler, izvršni direktor tvtke Vienna 3420 Aspern Development d.d.

Park Elinor Ostrom je uz druge zelene projekte u ovom dijelu Beča od početka imao veliku potporu tvrtke Wiener Stadtgärten, zadužene za održavanje bečkih parkova i zelenih površina. No, ovaj se projekt posebno ističe svojim inovativnim konceptom i upravljanjem kišnicom, sadnjom 170 novih stabala, prostranim sportskim sadržajima, igralištem za djecu, kao i biciklističkim poligonom na površini od 900 četvornih metara.

U novom parku nisu zanemareni ni vlasnici pasa i njihovi četvoronožni najbolji prijatelji pa je tako uređen i poseban dio za pse, površine 621 m2. Povrh toga, u parku nitko neće ostati žedan jer raspolaže s tri fontane s besplatnom pitkom vodom. 

Elinor Ostrom (1933.–2012.) bila je američka politička ekonomistica i dobitnica Nobelove memorijalne nagrade za ekonomske znanosti 2009. godine za „Analizu ekonomskog upravljanja, posebice zajednice“. Ostrom je prva od dvije žene koje su osvojile Nobelovu nagradu iz područja ekonomije.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako se Beč štiti od vrućine?

Grad Beč provodi niz mjera kojima želi sniziti temperature u gradu, kao i pomoći građanima da se lakše nose s vrućinama. Putem posebne telefonske linije građani mogu dobiti savjete kako bi nakon izlaganja vrućini prepoznali simptome dehidracije ili sunčanice i saznali trebaju li se obratiti liječniku.

Nastavlja se zelena ofenziva u bečkoj četvrti Seestadt Aspern

Nakon uspješne prošlogodišnje provedbe prvog dijela projekta ozelenjavanja četvrti Seestadt Aspern, kada je uklanjanjem asfalta na površini od 7.000 m² nastala nova zelena oaza s 25 stabala i 1.000 m² cvjetnih gredica i travnjaka, slijedi ozelenjavanje dodatnih 1.100 m². Ukupno će se posaditi još 12 stabala te urediti devet cvjetnih gredica i četiri vodene površine.

U Beču je prošle godine posađeno 4.500 stabala

Nadaleko poznata kvaliteta života u austrijskom glavnom gradu povezana je i s visokim udjelom zelenih površina koja iznosi čak 53 posto, što Beč čini jednim od najzelenijih gradova u svijetu! 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER