Najveću europsku zelenu fasadu čini osam kilometara živice od graba

Dovršetkom ovog poslovnog kompleksa završen je opsežan projekt urbane obnove središta Düsseldorfa

Novi poslovni kompleks Kö-Bogen II u središtu Düsseldorfa, sagrađen prema projektu tvrtke Ingenhoven Architects, gotovo je u potpunosti prekriven živicom koju čini 30.000 biljaka graba u ukupnoj dužini od osam kilometara.

Novi peterokatni poslovni kompleks Kö-Bogen II smješten je u samom središtu njemačkog grada Düsseldorfa, tik do kazališta Düsseldorfer Schauspielhaus, također obnovljenog prema projektu tvrtke Ingenhoven Architects.

Dva glavna pročelja i cijeli krov nove zgrade u obliku trapeza prekrivena su živicom od graba u ukupnoj dužini od osam kilometara. Grab je odabran kao autohtona zimzelena vrsta, a koncept je razvijen u suradnji s prof. dr. Strauchom sa Sveučilišta primijenjenih znanosti u Berlinu (Berliner Hochschule für Technik - BHT). Zelenilo poboljšava mikroklimu grada – ljeti štiti od sunčevih zraka, pomaže u hlađenju i održavanju ugodnih temperatura u cijeloj zgradi te se njime smanjuje učinak urbanih toplinskih otoka i pročišćava zrak u središtu Düsseldorfa. Osim toga, živica upija ugljikov dioksid, čuva vlagu, ublažava buku i potiče bioraznolikost, a ekološka korist živice od graba jednaka je onoj koju pruža osamdesetak velikih listopadnih stabala.

© Ingenhoven Architects / HGEsch

Kako objašnjavaju arhitekti, zgrada izgleda kao vertikalni park čija živica mijenja svoj izgled i boje ovisno o godišnjim dobima. Živica se uzgajala u rasadniku nekoliko godina prije sadnje na novom kompleksu pa je zahvaljujući tome isporučena s potpuno formiranim korijenjem.

Ukupna površina kompleksa iznosi 41.370 m² i nalazi se nasuprot manjoj trokutastoj zgradi u kojoj su smješteni restorani i trgovine. Također, na vrhu ove manje zgrade uređen je travnjak koji je otvoren za javnost.

Arhitekti su svakako vodili računa da novi poslovni kompleks ne narušava izgled središnjeg urbanog prostora Düsseldorfa, no svojim ga zelenilom svakako vizualno unaprjeđuje. Osim toga, dvije nove zgrade svojim kosim zelenim fasadama stvaraju dinamičan prolaz koji otvara pogled prema kazalištu.

© Ingenhoven Architects / HGEsch

Kö-Bogen II je jedan od projekata sve češćeg ozelenjavanja poslovnih i stambenih zgrada, ali i novog poimanja urbanog prostora koji se sve više namjenjuje pješacima i istiskuje automobile iz gradskih središta. S najvećom zelenom fasadom u Europi, Kö-Bogen II nudi učinkovit odgovor na klimatske promjene, a Ingenhoven Architects se svojim projektima već desetljećima posvećuje povratku zelenila u urbana središta i to u različitim klimatskim zonama. Sa svojim studijama, konceptima urbanističkog planiranja i konkretnim projektima, arhitekt Christoph Ingenhoven – između ostalog, jedan od osnivača Njemačkog vijeća za održivu gradnju (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen - DGNB), aktivno sudjeluje u redizajniranju središta Düsseldorfa još od 1992. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER