Hoćemo li imati bijeli Božić?

Preostaje nam da vjerujemo u čuda božićne čarolije

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) donosi podatke koliko je bijelih božićnih jutara osvanulo u Hrvatskoj u zadnjih 60 godina (1961. – 2020.). Podaci se odnose na 11 glavnih kontinentalnih postaja: Bjelovar, Gospić, Karlovac, Ogulin, Osijek, Parg, Sisak, Varaždin, Zagreb Grič, Zagreb Maksimir i Zavižan.

Kako se navodi u priopćenju Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), očekivano najviše bijelih Božića je u razdoblju od 1961. – 2020. godine bilo na njihovoj najvišoj planinskoj postaji - Zavižanu (56), zatim na Pargu (35) te Gospiću (29) i Ogulinu (24). Sve ostale postaje imale su više od 10, ali manje od 20 od snijega bijelih božićnih jutara u posljednjih 60 godina. Zadnje bijelo božićno jutro na Zavižanu osvanulo je 2019. godine, u Gospiću i Pargu 2017. godine, a u Ogulinu 2011. godine. Na ostalim postajama snijeg je zadnji put izmjeren na božićno jutro 2007. godine, navodi DHMZ.

Na žalost mnogih, DHMZ za ovogodišnji Božić ne najavljuje snijeg pa će tako i ova godina potvrditi rijetkost bijelog Božića. Nakon razdoblja hladnog vremena primjerenog dobu godine - koje će potrajati još u četvrtak - od petka će nastupiti izražena južina te zamjetan porast temperature zraka. DHMZ navodi kako čak ni u gorju više neće biti jutarnjih minusa, dnevna će temperatura na Badnjak i Božić biti viša od deset, a ponegdje će dosezati i petnaestak Celzijevih stupnjeva. 

  • Podaci za postaju Zagreb Grič: bijeli Božići u razdoblju 1961. – 2020. u 7 sati ujutro kada je izmjereno više od 1 cm snijega. / Izvor: DHMZ

„Snijega dakle, nema na vidiku! Bit će doduše dosta oblaka, ali uz mjestimičnu kišu, češću na Jadranu te u područjima uz njega, gdje može biti obilnija te praćena grmljavinom. Puhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu i jugo, od subote i jako.“ - navodi DHMZ.

DHMZ / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Glazba pomaže u borbi protiv stresa

VEZANE VIJESTI

Umjetnost i gastronomija na bečkim uskrsnim sajmovima

S više od 200 štandova na četiri lokacije austrijska prijestolnica i ove godine poziva posjetitelje da uživaju u proljetnoj atmosferi, bogatoj dekorativnoj i kulinarskoj ponudi te prigodnim programima namijenjenim najmlađima.

DHMZ: U klimatološku zimu ulazimo s promjenom vremena

Nakon kratkotrajne stabilizacije vremena u srijedu 29. studenog, već s četvrtkom 30. studenog uz jačanje juga i jugozapadnjaka stižu novi oblaci, a s klimatološkim početkom zime - i obilnija oborina, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER