DHMZ: U klimatološku zimu ulazimo s promjenom vremena

Početak prosinca 2023. obilježit će promjena vremena

Nakon kratkotrajne stabilizacije vremena u srijedu 29. studenog, već s četvrtkom 30. studenog uz jačanje juga i jugozapadnjaka stižu novi oblaci, a s klimatološkim početkom zime - i obilnija oborina, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Zbog jakog i olujnog juga u četvrtak te pada tlaka zraka, s približavanjem ciklone moguća su povremena ograničenja u prometu te poplavljivanje nekih riva. U zapadnom dijelu zemlje, u dijelu Gorskog kotara i riječkog zaleđa, obilnih oborina bit će već u četvrtak, no područje niskog tlaka svojom će se glavninom premještati preko Hrvatske s petka 1. prosinca na subotu 2. prosinca. U mnogim će predjelima pasti i više od 50 l/m2, na obali moguće i u kratkom vremenu uz intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, ističe DHMZ.

S pritjecanjem sve hladnijeg zraka kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Do subote ujutro, a osobito tijekom subote snježnog pokrivača bit će i u nekim nizinama pa stoga povremeno treba računati na skliske kolnike i poledicu.

Nakon juga, ponegdje i olujna bura

Zapuhat će jaka bura koja na sjeveru može biti i olujna. DHMZ upozorava kako će uz jak sjeveroistočni vjetar u gorju te padanje snijega i susnježice uvjeti vožnje bit će otežani jer će mećava i/ili vijavica mjestimice smanjivati vidljivost. Do nedjelje oborine će postupno prestati, a vjetar će oslabjeti. Zbog nadolazeće promjene vremena i izraženog zahladnjenja s petka na subotu DHMZ preporučuje svakodnevno praćenje prognoze i upozorenja na mrežnim stranicama DHMZ-a.

Porast vodostaja rijeka

Izražene oborine koje će u četvrtak započeti obilnom kišom u Sloveniji i na području Istre, Rijeke, Gorskog kotara, Like i središnje Hrvatske, uzrokovat će brze i velike poraste vodostaja na rijekama tih područja. Tako bi Kupa i Korana u Karlovcu mogle doseći svoj vrhunac u značajnim mjerama obrane od poplava 2. prosinca 2023., kao i Sava u Zagrebu. Manji, bujični vodotoci će brzo reagirati na novu oborinu i mogli bi uzrokovati probleme i ranije, primjerice Kupa u gornjem toku, Gornja Dobra u Ogulinu, Bregana ili Lika.

DHMZ / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li imati bijeli Božić?

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) donosi podatke koliko je bijelih božićnih jutara osvanulo u Hrvatskoj u zadnjih 60 godina (1961. – 2020.). Podaci se odnose na 11 glavnih kontinentalnih postaja: Bjelovar, Gospić, Karlovac, Ogulin, Osijek, Parg, Sisak, Varaždin, Zagreb Grič, Zagreb Maksimir i Zavižan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER