Izgladnjele lamantine dodatno ugrožava opasni hladni val

Rekordno niske temperature na Floridi dodatno ugrožavaju sjevernoameričke lamantine

Sjevernoamerički lamantini uz obale Floride gladuju zbog nedostatka morske trave, njihove omiljene hrane, koju potiskuje bujanje algi uzrokovano onečišćenjem morskih voda hranjivim tvarima. Hladni val koji se ovog vikenda približio južnoj Floridi mogao bi još više ugroziti ove rijetke morske sisavce.

U nedjelju se na Floridi očekuju najveća hladnoća u posljednjih nekoliko godina, posebno u području Tampa Baya gdje bi se mogle izmjeriti temperature između -4 i +2 °C. To je velik problem za lamantine koji se sporo kreću i teško podnose temperature mora ispod 19 Celzijevih stupnjeva te prema Lisi Smith iz ZooTampe mogu biti izloženi hladnom stresu koji će vjerojatno dovesti do oštećenja njihove kože. Lamantini se stoga sa spuštanjem temperatura okupljaju uz obalno područje s toplijom vodom, primjerice u blizini elektrana, gdje možda neće biti dovoljno morske trave za njihovo održavanje, navode iz Američke službe za ribolov i životinje (eng. U.S. Fish & Wildlife Service).

Stručnjaci za divlje životinje ulažu velike napore kako bi zaštitili ove rijetke morske sisavce pa je tako tjedan dana prije najavljenog zahladnjenja u nedostatku morskih trava pokrenut program njihovog hranjenja zelenom salatom i kupusom. Za sada se hranjenje odvija uz postrojenje najveće elektroenergetske tvrtke Florida Power & Light na istočnoj obali Floride, izvijestio je AP News, gdje je krajem prošlog petka u blizini hranilišta već uočeno između 25 i 35 lamantina.

Program hranjenja je odgovor na rekordnih 1.100 smrtnih slučajeva lamantina prošle godine, a stručnjaci ističu da im najnovije zahladnjenje nimalo neće pomoći. „Imat ćemo stotine pothranjenih životinja i očekujemo značajno povećanje broja uginulih lamantina“, kazala je Lisa Smith. S ciljem spašavanja ove vrste građani se stoga pozivaju da uočene jedinke prijave na dežurni telefon Američke službe za ribolov i životinje.

I hladnoća i glad s kojima se suočavaju lamantini uzrokovani su ljudskim djelovanjem. Hranjive tvari koje utječu na smanjenje morskih trava dolaze iz otpadnih voda i farmi, dok su ovakvi ekstremni vremenski događaji sve češći i intenzivniji zbog klimatske krize. Primjerice, zaljev Maine zagrijava se brže od ostatka oceana te tako pokreće opasne zimske oluje.

„Toplije temperature površine mora mogu doprinijeti većoj vlažnosti u atmosferi koja utječe na povećanje kišnih i snježnih oborina“, rekao je klimatski znanstvenik dr. Judah Cohen za lokalnu televiziju WFLA. Jednom takvom ekstremnom zahladnjenju upravo svjedočimo na Floridi.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sredozemno more - najbrže zagrijavajuće more na svijetu

Zagrijavanje Sredozemnog mora uzrokuje migracije stranih vrsta koje zamjenjuju njegove endemske vrste, a tome doprinose i sve ekstremniji vremenski uvjeti koji uništavaju morsko dno i cijele morske ekosustave.

U 2021. izmjerene najviše temperature oceana u povijesti

Prošle godine zabilježene su rekordne temperature svjetskih oceana i to unatoč djelovanju La Niñe koja hladi površinske temperature oceana u velikom dijelu središnjeg i istočnog dijela Tihog oceana, zajedno s promjenama u tropskoj atmosferskoj cirkulaciji.

Najtopliji listopad otkad postoje mjerenja još je jedno upozorenje da se klima mijenja

Akademik Mirko Orlić s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Dunja Mazzocco Drvar, meteorologinja i direktorica programa zaštite prirode u WWF Adriji i dr. sc. Ivan Güttler, klimatolog i zamjenik ravnateljice DHMZ-a, gostovali su sinoćnjoj u emisiji HTV-a „Otvoreno“ te govorili o vremenskim ekstremima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER