Marseille kandidat za „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.“

Drugi po veličini francuski grad ima velike ambicije za poboljšanje zdravlja i dobrobiti svojih stanovnika te očuvanje okoliša

Gradonačelnik Marseillea Benoît Payan službeno je predao kandidaturu Marseillea za pridruživanje misiji „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.". Ova prijava Europskoj komisiji odražava aktivan pristup ekološkoj tranziciji i održivom razvoju, a cilj gradskih vlasti je da Marseille postane pravedniji, zeleniji i demokratskiji grad.

Cilj misije „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.” je pružanje potpore i promoviranje stotinu europskih gradova na njihovom putu prema klimatskoj neutralnosti do 2030., uz njihovo pretvaranje u eksperimentalna i inovacijska središta čiji će rezultati poslužiti kao primjer svim europskim gradovima.

Poznato je da gradovi pokrivaju oko tri posto kopnene površine, ali troše goleme količine energije i proizvode više od 70 % emisija stakleničkih plinova. Procjenjuje se da će do 2050. gotovo 85 % Europljana i Europljanki živjeti u urbanim područjima pa će zbog toga upravo građani u svojim gradovima morati rješavati sve izraženiju klimatsku krizu. Građani se stoga pozivaju da daju svoj doprinos u naporima za postizanje klimatske neutralnosti i to sudjelovanjem u kreiranju javnih politika kojima se treba postići ravnoteža između stakleničkih plinova koji se emitiraju u atmosferu i onih zarobljenih u prirodnim ponorima (šume, tlo, more) ili umjetnim (hvatanje i skladištenje CO2).

Najveći udio stakleničkih plinova otpada na ugljikov dioksid koji je glavni nusproizvod većine ljudskih aktivnosti i izgaranja fosilnih goriva. U Marseilleu je tako gotovo polovica emisija uzrokovana prometom i korištenjem automobila (1.031.605 tona CO2 godišnje), no emitira je i lokalna industrija, proizvodnja i potrošnja energije, kao i potrošačke navike stanovništva. Stoga će dobivanjem „Oznake misije“ Grad Marseille moći računati na potporu Europske komisije koja će voditi tranziciju i podržati transformaciju grada.

  • David Vives / Unsplash

Zeleniji grad za sve njegove stanovnike

Ovaj veliki lučki grad, smješten na raskrižju Europe i Afrike, ali i u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Calanques iznimno važnog za bioraznolikost te regulaciju klime i vode, grad je s visokom koncentracijom stanovništva i vrlo gustim urbanim tkivom. U Gradu Marseilleu ističu kako je zbog svoje povijesti, identiteta i zemljopisnog položaja Marseille u poziciji da postane lider ekološke tranzicije na Mediteranu, a pridruživanje misiji vide kao izvrsnu priliku za provedbu projekata od interesa za opće dobro i podizanje kvalitete života svih svojih stanovnika.

Zahvaljujući „Oznaci misije“ planiraju provoditi brza i pragmatična rješenja, uz očuvanje okoliša promijeniti namjenu i poboljšati korištenje cijelog metropolitanskog područja te poticati razvoj pametnih i održivih rješenja te usluga.

Prijavu Marseillea podržalo je preko 70 regionalnih dionika među kojima je i Sveučilište Aix-Marseille, treća najveća svjetska tvrtka za prijevoz kontejnera CMA CGM, francuska federacija udruga za zaštitu prirode i okoliša France Nature Environnement, poslovna mreža Cap au Nord Entreprendre, zatim Assistance Publique-Hopitaux de Marseille (AP-HM) - najveći zdravstveni centar regije Provence – Alpes – Azurna obala, banka Banque des Territoires, Laboratorij za umjetnu inteligenciju LICA, kao i Olympique de Marseille, jedan od najtrofejnijih francuskih nogometnih klubova.

Prvih 30 gradova bit će odabrano na proljeće

Podsjetimo, Europska komisija je krajem studenog prošle godine objavila poziv upućen gradovima pod nazivom „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.” s ciljem postizanja stotinu klimatski neutralnih i pametnih europskih gradova do 2030. koji će djelovati kao središta eksperimentiranja i inovacija. Njihov primjer trebali bi slijediti svi ostali europski gradovi do 2050. godine.

Gradovi su se na otvoreni poziv mogli prijaviti do 31. siječnja 2022., a kako doznajemo ukupno se prijavilo 377 gradova. Među njima je, primjerice, veći broj švedskih gradova kao što su Göteborg, Järfälla, Lund, Malmö, Stockholm, Uppsala i drugi, zatim španjolski gradovi Barcelona, Madrid, Valencia i Valladolid, talijanski Torino, finski Turku, britanski Newcastle, grčki gradovi poput Soluna i Kalamate te mnogi drugi. Popis odabranih gradova koji će sudjelovati u misiji trebao bi biti objavljen nakon ocjene neovisnih stručnjaka, najvjerojatnije do travnja ove godine. Odabrani gradovi će pripremiti i provesti „Ugovor o klimatskim gradovima“ („Climate City Contract“), koji će se kreirati u suradnji s lokalnim donositeljima odluka i građanima.

Prednosti sudjelovanja u misiji su brojne, a neke od njih su prilagođeni savjeti i pomoć „Platforme misije“ za razvoj investicijskog plana za privlačenje financijskih sredstava, dodatne mogućnosti financiranja i financiranje putem „Oznake misije“ („Mission label“), mogućnosti financiranja u sklopu velikih inovacijskih akcija i pilot projekata, potpora kroz nacionalnu koordinacijsku mrežu, mogućnosti umrežavanja, educiranja i razmjene iskustava među gradovima, podrška i uključivanje građana i lokalnih zajednica u klimatski neutralna rješenja, osiguranje visoke vidljivosti uz podizanje političkog profila i privlačnosti za ulaganja i kvalificirane radnike.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

I Zagreb u misiji EU-a za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.

Cilj misije „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.” je pružanje potpore i promoviranje stotinu europskih gradova na njihovom putu prema klimatskoj neutralnosti do 2030., uz njihovo pretvaranje u eksperimentalna i inovacijska središta čiji će rezultati poslužiti kao primjer svim europskim gradovima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER