Oznaku EU misije „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.” dobila još 23 grada

Prvih deset europskih gradova oznaku misije dobilo je u listopadu 2023.

Oznaku misije EU-a 21. ožujka 2024. dobila su još 23 europska grada koja su dio misije EU-a za klimatski neutralne i pametne gradove, jedne od misija EU-a u okviru programa Obzor Europa. Oznakom misije olakšava se pristup javnom i privatnom financiranju za postizanje cilja klimatske neutralnosti do 2030.

Oznake misije („Mission label“) „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.” dodijelila je Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade na svečanosti s gradonačelnicima i predstavnicima gradova na Danima istraživanja i inovacija EU-a, najvećem europskom forumu za raspravu o budućnosti znanosti i inovacija te za zajedničko osmišljavanje rješenja s građanima i dionicima, priopćili su iz Europske komisije.

Oznaku su dobila sljedeća 23 grada: Ioannina, Kalamata, Kozani, Solun (Grčka), Heidelberg (Njemačka), Leuven (Belgija), Espoo, Lahti, Lappeenranta, Tampere, Turku (Finska), Barcelona, Sevilla (Španjolska), Pecs (Mađarska), Malmö (Švedska), Guimaraes, Lisabon (Portugal), Firenca, Parma (Italija), Marseille, Lyon (Francuska), Limassol (Cipar) i Izmir (Turska).

„Čestitamo svim gradovima na ovom važnom postignuću. Oznaka je priznanje za vaš naporan rad i predanosti tome da gradove učinimo klimatski neutralnima i boljim mjestima za život. Radujem se konkretnim projektima koje razvijate dok napredujete prema konkurentnijoj, zelenijoj i pravednijoj Europi. Nastavit ćemo vam pružati potporu na tom putovanju.“ – poručila je Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Gradovi su predvodnici u rješavanju klimatske krize

Oznaka misije EU-a važna je realizaciju planova za postizanje klimatske neutralnosti do 2030. te se dodjeljuje za uspješan razvoj klimatskih ugovora za gradove, u kojima se iznosi opća vizija gradova za klimatsku neutralnost i koji sadržavaju akcijski plan i strategiju ulaganja. Gradovi zajedno izrađuju svoje ugovore o klimatskim gradovima s lokalnim donositeljima odluka, istraživačkim organizacijama te privatnim sektorom i građanima te ih uključuju u sveobuhvatan plan za klimatsku neutralnost u svim sektorima kao što su energetika, zgradarstvo, gospodarenje otpadom i promet, kao i povezani investicijski planovi. Jasne i vidljive obveze koje gradovi preuzimaju u okviru ugovora o klimatskim gradovima omogućit će im da surađuju s europskim, nacionalnim i regionalnim vlastima, a posebno s vlastitim građanima, kako bi postigli taj ambiciozan cilj.

EU će nastaviti podupirati gradove u njihovu radu na pretvaranju njihovih ambicioznih planova u portfelj projekata, što uključuje novu potporu putem Europske investicijske banke (EIB). Europska komisija i EIB ujedno su najavili dogovor o dopuni usluga financijskog savjetovanja koje EIB pruža gradovima koji sudjeluju u ovoj EU misiji, a posebno onima kojima je dodijeljena oznaka misije. Usluge se, uključujući Europsku lokalnu energetsku pomoć (ELENA) i Zajedničku pomoć za potporu projektima u europskim regijama (JASPERS), dopunjuju za gotovo 19 milijuna eura, a gradovima će biti dostupne putem središnje kontaktne točke u EIB-u. Ovaj će se dogovor provesti u predstojećoj izmjeni programa rada Obzora Europa za 2024.

Kasnije ove godine Komisija će pokrenuti inicijativu „Cities Mission Capital Hub” koja će gradovima koji su dobili oznaku misije pomoći u pripremi projekata za ulaganja, ponuditi savjete za najbolja rješenja za financiranje u bliskoj suradnji s postojećim savjetodavnim službama te omogućiti kontakte s ulagačima. Također, strategije ulaganja gradova trebala bi pretočiti u konkretne potrebe za proizvodima i uslugama po sektorima kako bi industrija bolje procijenila potražnju, a velika i mala poduzeća u EU-u povećala svoju konkurentnost.

>>> Pročitajte još >>> Marseille ima velike ambicije za poboljšanje zdravlja i dobrobiti svojih stanovnika te očuvanje okoliša

U Europskoj komisiji očekuju kako će u travnju svoje ugovore o klimatskim gradovima („Climate City Contract“) na reviziju podnijeti još 30 europskih gradova.

Podsjetimo, Europska komisija je krajem studenog 2021. godine objavila poziv upućen gradovima pod nazivom „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.”. Za sudjelovanje u misiji kandidiralo se čak 377 gradova, a u travnju 2022. objavljena su imena stotinu izabranih gradova iz svih 27 država članica EU-a i 12 gradova u zemljama pridruženima programu Obzor Europa. Navedeni gradovi djelovat će kao središta eksperimentiranja i inovacija, a njihov primjer trebali bi slijediti svi ostali europski gradovi do 2050. godine.

Središnja značajka EU misije su ugovori o klimatskim gradovima koji sadržavaju dio temeljnih obveza, akcijski plan i plan ulaganja za klimatsku neutralnost, a koji se osmišljavaju u suradnji s građanima i lokalnim dionicima uz pomoć platforme misije kojom upravlja NetZeroCities.

Prvi gradovi dostavili su Komisiji svoje ugovore u proljeće 2023., a 12. listopada 2023. oznaku misije dobilo je prvih 10 europskih gradova: Sønderborg (Danska), Mannheim (Njemačka), Madrid, Valladolid, Vitoria-Gasteiz i Zaragoza (Španjolska), Klagenfurt (Austrija), Cluj-Napoca (Rumunjska) i Stockholm (Švedska).

U urbanim područjima živi čak 75 posto građana EU-a, a procjenjuje se da će do 2050. u njima živjeti gotovo 85 posto Europljana i Europljanki pa će zbog toga upravo građani u svojim gradovima morati rješavati sve izraženiju klimatsku krizu. Na globalnoj razini urbana područja troše više od 65 posto proizvedene energije i proizvode više od 70 posto emisija stakleničkih plinova. Stoga je važno da građani daju svoj doprinos u naporima za postizanje klimatske neutralnosti do 2050., kao i cilja EU-a da do 2030. smanji emisije stakleničkih plinova za 55 posto te općenito ostvari Europski zeleni plan. To je moguće ostvariti sudjelovanjem u kreiranju javnih politika kojima se treba postići ravnoteža između stakleničkih plinova koji se emitiraju u atmosferu i onih zarobljenih u prirodnim ponorima (šume, tlo, more) ili umjetnim (hvatanje i skladištenje CO2). Stoga bi gradovi kao eksperimentalna i inovacijska središta svojim rezultatima trebali poslužiti kao primjer svima drugima u njihovoj tranziciji prema klimatskoj neutralnosti do 2050. Cilj EU misije „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.” je pomoći europskim gradovima da postanu klimatski neutralni i da svojim građanima omoguće čistiji zrak, sigurniji promet te manje zagušenja i buke.

 

  • Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

I Zagreb u misiji EU-a za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.

Cilj misije „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.” je pružanje potpore i promoviranje stotinu europskih gradova na njihovom putu prema klimatskoj neutralnosti do 2030., uz njihovo pretvaranje u eksperimentalna i inovacijska središta čiji će rezultati poslužiti kao primjer svim europskim gradovima.

Marseille kandidat za „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.“

Gradonačelnik Marseillea Benoît Payan službeno je predao kandidaturu Marseillea za pridruživanje misiji „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.". Ova prijava Europskoj komisiji odražava aktivan pristup ekološkoj tranziciji i održivom razvoju, a cilj gradskih vlasti je da Marseille postane pravedniji, zeleniji i demokratskiji grad.

Lisabon je Europska prijestolnica inovacija za 2023. godinu

Nagrade za europsku prijestolnicu inovacija (iCapital) dodjeljuju se europskim gradovima koji najbolje promiču inovacije u svojim zajednicama. Ovogodišnji dobitnici glavnih nagrada su portugalski Lisabon i švedski Linköping.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER