Preko 10 milijuna kuna za pet projekata energetske učinkovitosti

Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora

U srijedu, 7. ožujka 2018. godine ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u Krapini je uručio Odluke o financiranju 5 projekata energetske obnove na području Krapinsko-zagorske županije, za koje je osigurano preko 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava kroz Poziv 4C14.

Odluke o financiranju preuzeli su  u ime prijavitelja, župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar te gradonačelnici Pregrade i Donje Stubice, Marko Vešligaj i Nikola Gospočić. Realizacijom projekata u prosjeku će biti ostvarene energetske uštede od 66,73 %. U Gornjoj Stubici bit će energetski obnovljena osnovna škola (prijavitelj projekta KZŽ). Vrijednost projekta je 7,1 milijun  kuna, od čega je bespovratnih sredstava 4,2 milijuna kuna. U Kumrovcu će također biti obnovljena škola (prijavitelj KZŽ); vrijednost projekta je 5,8 milijuna kuna, a dobiveno je 3,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U Pregradi će biti obnovljena zgrada gradske uprave. Vrijednost projekta je 3,3 milijuna kuna, a dobiveno je 1,9 milijuna kuna. U Donjoj Stubici bit će obnovljena dva društvena doma; Donji Matenci (vrijednost projekta 395 tisuća, dobiveno 259 tisuća kn) i Pustodol (vrijednost projekta 706 tisuća kuna, dobiveno 424 tisuće kn). Ovo su ujedno prve Odluke koje se dodjeljuju u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“.

„Interes za ovaj natječaj bio je izuzetno velik. Bio je otvoren dvadesetak dana i došlo nam je 100 posto više zahtjeva nego što smo imali predviđenih sredstava, stoga smo ga morali privremeno zaustaviti. Napravit ćemo obradu svih zahtjeva i donijeti odluke o financiranju. Nakon analize prvih 30-ak projekata, čak pet ih je bilo iz Krapinsko–zagorske županije, radi se o 17,5 milijuna kuna ukupnih troškova ulaganja, odnosno, o 10.300.000 kuna bespovratnih sredstava Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a koja su dodijeljena od strane Europske komisije. Bit će još dosta takvih projekata. Naime, mi smo na način da, kako su pristizali zahtjevi, tako smo donosili odluke o financiranju i u sljedeća dva mjeseca donijet ćemo odluke za sve. Više od 80-ak posto odluka za sada je bilo pozitivno. Tri mjeseca će biti mirovanje, a nakon toga, ako odradimo sve te zahtjeve, otvara se daljnji natječaj jer smo osigurali i dodatna sredstva. Znači, bilo je pripremljeno 380 milijuna kuna, mi smo osigurali još 380 milijuna kuna, i još 200 u sljedećih nekoliko tjedana. Onima kojima nije odobren projekt i onima koji nisu stigli, poručujem da imaju vremena, pripremajte se, imate još dva mjeseca vremena“, istaknuo je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Krapinsko–zagorska županija je uz osnovne škole u Gornjoj Stubici i Kumrovcu, prijavila još tri projekta, od kojih je jedan odbijen (Specijalna bolnica Krapinske Toplice, 18,6 mil. kn), dok su dva još u obradi (OŠ Konjščina i SŠ Bedekovčina), a ukupna vrijednost svih projekata je 43,2 milijuna kuna kuna. Lani je KZŽ po mjeri 4C13 također prijavila 4 projekta energetske obnove, ukupne vrijednosti 25,2 milijuna kuna, od kojih su sva četiri odobrena (OŠ Đurmanec, OŠ Pregrada, OŠ Hum na Sutli i OŠ Zabok).

„Na prošli natječaj za Mjeru 4C13, iz prošle godine, Krapinsko–zagorska županija je aplicirala četiri škole za energetsku obnovu vrijednosti 25 milijuna kuna, koje su odobrene, govorimo o školama Đurmanec, Pregrada, Hum na Sutli i Zabok, koje su u fazi pripreme za javni natječaj koji ćemo raspisati otprilike za dva tjedna i očekujemo da dobijemo izvođača radova i uvedemo ga u posao tamo negdje do početka lipnja, kako bi mogao krenuti s pripremnim radnjama dok su još djeca u školi, a nakon toga, kroz ljetne praznike da se naprave kompletni radovi na energetskoj obnovi. Na ovaj drugi natječaj, zbog kojeg smo se danas ovdje našli, Mjera 4C14, također smo prijavili četiri škole, Srednju školu Bedekovčina, Osnovnu školu Konjščina, Osnovnu školu Kumrovec i Osnovnu školu Gornja Stubica, a vrijednost je isto tako 25 milijuna kuna. Danas smo dobili dva odobrenja, dvije potvrde da su nam prošli projekti, za Osnovnu školu Kumrovec, u vrijednosti 5.888.000 kuna, i Osnovna škola Gornja Stubica, u vrijednosti 7.128.000 kuna. Škole u Bedekovčini i Konjščini još su uvijek u obradi, a, nažalost, imali smo i prijavu naše Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, u vrijednosti 18,5 milijuna kuna, međutim, taj nam je projekt odbijen, no razgovarajući s potpredsjednikom Vlade očekuje se početkom petog ili šestog mjeseca ponovno natječaj u kojem bi se stvorili uvjeti da možemo aplicirati tu bolnicu. Naravno da su ovakve investicije izuzetno bitne za poboljšanje kvalitete samog boravka učenika u školama, a tu su i manji računi za energente“, rekao je župan Željko Kolar.

Uručenju Odluka nazočili su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš - Dončić, saborska zastupnica Marija Puh, zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek, načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec, načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić i načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt.

Krapinsko-zagorska županija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Obnovljeni praški park Cihelná ponovno otvoren za javnost

Dana 27. veljače za javnost je ponovno otvoren obnovljeni park Cihelná u poznatoj gradskoj četvrti Malá Strana. Park je, između ostalog, dobio novu biciklističku i pješačku stazu, trinaest novih stabala, uređene travnjake i ružičnjake, kao i potpuno novi urbani namještaj.

Energetska obnova škola Krapinsko-zagorske županije

Projekti uključuju nabavu radova, opreme i nadzora nad izvođenjem radova, izradu energetskih certifikata zgrada nakon obnove, tehničku pomoć za upravljanje i administraciju projektima te provedbu informativnih aktivnosti.

Ministarstvo: Javna rasvjeta Zagorja je program za tržište, a ne za EU fondove!

Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske već skoro pune četiri godine radi na projektu obnove javne rasvjete u 57 općina i gradova u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji. Projektna dokumentacija je u međuvremenu pripremljena, a budući se radi o vrlo velikoj investiciji, procjenjuje se na oko 200 milijuna kuna, očekivalo se da će se najveći dio odnosno oko 90 posto financirati iz fondova EU.

Obnovljene zgrade - više štede, više vrijede!

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom graditeljstva RH provodi kampanju podizanja svjesnosti građana o važnosti primjene mjera energetske učinkovitosti u višestambenim zgradama i u zgradarstvu općenito. Promotivna kampanja „Obnovljene zgrade - više štede, više vrijede“, sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER