Dvodnevno događanje posvećeno gradovima, klimi i prometu

Prijave za sudjelovanje do 14. ožujka 2022.

ODRAZ, tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE i Grad Zagreb, koordinator Mreže organiziraju dvodnevno hibridno događanje posvećeno temi klime u gradovima, s naglaskom na nove politike EU-a, mogućnosti financiranja projekata i ublažavanja negativnog utjecaja prometa.

Događanje počinje u četvrtak 17. ožujka godišnjom skupštinom mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE. Riječ je o mreži za održivu urbanu mobilnost u gradovima koja okuplja preko 200 članova iz šest zemalja te je najaktivnija europska mreža CIVINET. Grad Zagreb je koordinator mreže do 2024. godine. Nakon Skupštine, skup će se baviti upoznavanjem s novim politikama EU-a i izvorima financiranja projekata održive i klimatski neutralne mobilnosti te će se predstaviti nove javne politike održive urbane mobilnosti za EU i zapadni Balkan. Sudionici će se informirati o nekim od novih izvora financiranja projekata u području mobilnosti, kao i usporedbi postojećih i novih programa uz primjere dosad provedenih projekata. Nadalje, pobliže će se upoznati s prilikama za gradove i industriju u 2022. i 2023. godini koje pruža EIT Urban Mobility Hub, europska inicijativa za budućnost gradske mobilnosti. Kraj prvog dana završit će panel raspravom „Nove politike EU-a i izvori financiranja – mogućnosti za gradove”.

Drugog dana, 18. ožujka, održat će se okrugli stol „Gradovi i klima – što se može učiniti za ublažavanje klimatskih promjena u gradovima uzrokovanih motoriziranim prometom” u sklopu kojeg će se predstaviti analiza spremnosti hrvatskih gradova na zelenu (energetsku) tranziciju, istraživanja kojim je obuhvaćeno 20 najvećih gradova u Hrvatskoj, te navesti primjeri dobre prakse iz Poreča, Rijeke, Maribora i Zagreba. Za kraj bogatog programa, za sve sudionike organizirana je vožnja novootvorenom sljemenskom žičarom uz stručno vodstvo.

Sudjelovanje je potrebno prijaviti najkasnije do 14. ožujka 2022. i to putem sljedećeg online obrasca.

Program uživo održat će se u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra (Zagrebački velesajam, Avenija Dubrovnik 15). Svim sudionicima koji će sudjelovati online, dan prije događanja bit će poslana poveznica na Zoom. Radna verzija programa dostupna je ovdje.

Dvodnevno događanje predstavlja dio aktivnosti projekta CLIMASUM o kojem više možete doznati ovdje. Projekt dio je Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost (BMU).

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Ovog tjedna održava se dvodnevni skup »Gradovi, klima i promet«

Grad Zagreb, koordinator mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, domaćin je dvodnevnog hibridnog događanja posvećenog temi klime u gradovima, s naglaskom na nove politike EU-a, mogućnosti financiranja projekata i ublažavanja negativnog utjecaja prometa. Skup zajedno organiziraju ODRAZ / Tajništvo mreže i Grad Zagreb.

Prelazak na dugoročno održiv prometni sustav

Prelazak na dugoročno održiv prometni sustav mora se provesti tako da građani i poduzeća, uključujući industriju i prometni sektor, prihvate cilj smanjenja emisija za 90 % u prometnom sektoru do 2050., kao i načine i sredstva kojima bi se to postiglo.

Sudjelujte na webinaru „Klima i mobilnost"

Naglasak webinara je na javnim prostorima ugodnijima za život u kontekstu ublažavanja posljedica klimatskih promjena uz održivu mobilnost i kvalitetno prometno prostorno planiranje u koje su uključeni i građani.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER