Prelazak na dugoročno održiv prometni sustav

Rok za prijavu na CIVINET-ov webinar je 8. svibnja do 12 sati

Prelazak na dugoročno održiv prometni sustav mora se provesti tako da građani i poduzeća, uključujući industriju i prometni sektor, prihvate cilj smanjenja emisija za 90 % u prometnom sektoru do 2050., kao i načine i sredstva kojima bi se to postiglo.

Upravo o tome bit će riječ u prvom ovogodišnjem tematskom webinaru u organizaciji ODRAZ-a, tajništva mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE, u suradnji s Europskim gospodarskim i socijalnim odborom (EGSO). Webinar će se održati 9. svibnja 2023. od 14:00 do 15:45.  Radni jezik webinara je engleski.

Švedsko predsjedništvo Vijeća EU-a zatražilo je od Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) razmatračko mišljenje o prijelazu na dugoročno održiv prometni sustav. Švedsko predsjedništvo smatra kako je potrebno ubrzati taj prijelaz, kako bi EU prednjačila u zelenoj tranziciji.

Sastaviti mišljenje na temu prijelaza na održive prometne sustave sigurno nije bio lak posao, s obzirom na to da se radi o širokom spektru, koji prokriva područja različitih načina putovanja, energiju i goriva, ali i sve tri dimenzije održivog razvoja - ekonomsku, okolišnu i društvenu. Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a i članica EGSO-a bila je predsjednica studijske grupe koja je radila na izradi ovog mišljenja te će moderirati ovaj webinar. Stefan Back, izvjestitelj i Mateusz Szymanski, su-izvjestitelj predstavit će ovo mišljenje, s tim da će se posebna pažnja posvetiti i društvenoj dimenziji buduće mobilnosti.

U drugom dijelu će se pažnja staviti na održivu urbanu mobilnost. Pedro Homem de Gouveia iz POLIS-a će govoriti o tome kako NE transformirati urbanu mobilnost i upozoriti na lekcije naučene od europskih predvodnika u urbanoj mobilnosti. Na kraju ćemo čuti dobar primjer planiranja i provedbe mjera za kvalitetniju i zeleniju mobilnost u belgijskom gradu Leuvenu, koji će nam predstaviti Tim Asperges.

Nakon toga slijedi kratka rasprava sa sudionicima i zaključne riječi predavača. Program možete naći OVDJE.

Webinar je namijenjen članovima mreže CIVINET Slo-Hr-JIE, ali i drugim europskim mrežama CIVINET, prometnim stručnjacima, predstavnicima lokalne i regionalne samouprave i akademskog sektora, predstavnicima prometnih poduzeća, studentima, organizacijama civilnoga društva te ostalim zainteresiranim dionicima.

Sudjelovanje na webinaru prijavite najkasnije do ponedjeljka 8. svibnja do 12 sati putem sljedeće poveznice.

Webinar je organiziran kao dio aktivnosti projekta CLIMASUM, dijela Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Ministarstva gospodarstva i klimatskih promjena (BMWK).

VEZANE VIJESTI

Sudjelujte na webinaru „Klima i mobilnost"

Naglasak webinara je na javnim prostorima ugodnijima za život u kontekstu ublažavanja posljedica klimatskih promjena uz održivu mobilnost i kvalitetno prometno prostorno planiranje u koje su uključeni i građani.

Kako održiva urbana mobilnost mijenja navike i ponašanje građana?

Promjena je sastavni i nužni dio života pojedinaca, obitelji, organizacija, društva. Ako želimo postići ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova i ostvariti klimatski neutralnu EU do 2050., naše ponašanje i navike u okviru svakodnevnih putovanja također se moraju promijeniti.

Dvodnevno događanje posvećeno gradovima, klimi i prometu

ODRAZ, tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE i Grad Zagreb, koordinator Mreže organiziraju dvodnevno hibridno događanje posvećeno temi klime u gradovima, s naglaskom na nove politike EU-a, mogućnosti financiranja projekata i ublažavanja negativnog utjecaja prometa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER