Otvorene prijave za program besplatne podrške projektima građanske energije

Neka energija radi za vas!

Zelena energetska zadruga (ZEZ), vodeća organizacija za građansku energiju u Hrvatskoj, poziva sve građane i inicijative zainteresirane za pokretanje projekta građanske energije da se prijave na Akcelerator građanske energije, koji će se održati uživo u Zagrebu 29. ožujka.

Akcelerator građanske energije je jednodnevna radionica kojoj je cilj osnažiti inicijative građanske energije u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Radionica je organizirana u suradnji s REScoop.eu, krovnom organizacijom za energetske zadruge i građansku energiju na razini Europske unije te uz potporu Europske klimatske fondacije (European Climate Foundation) i projekta COMPILE. Projekti građanske energije proizvode energiju iz obnovljivih izvora te su u vlasništvu ili većinskom suvlasništvu građana. Primjere inicijativa građanske energije možemo naći u mnogim europskim zemljama, a u zemljama poput Nizozemske i Njemačke imaju višegodišnju tradiciju demokratizacije energetskog sektora.

Projekti građanske energije povećavaju sigurnost opskrbe i stabiliziraju cijenu energije, zadržavaju i dijele dobit lokalno, doprinose razvoju lokalnih zajednica te aktivno uključuju građane u tranziciju na obnovljive izvore energije.

„Svjedočimo drastičnim promjenama cijena energenata i trenutno se čini da je tim promjenama samo nebo granica. U ovakvim trenucima pitamo se kako se od toga zaštiti danas, ali i u budućnosti. Odgovor na to pitanje je maksimalno proizvoditi energiju lokalno i to na način da se kao krajnji korisnici uključimo u donošenje odluka o tome kako se energija proizvodi i distribuira. Projekti građanske energije upravo to omogućuju. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže te da zajedno djelujemo za povećanje energetske neovisnosti i zadržavanje dijela novca koji se troši na energiju u našim lokalnim zajednicama.” - istaknuo je Goran Čačić, programski koordinator Zelene energetske zadruge.

Akcelerator građanske energije namijenjen je lokalnim inicijativama, aktivnim građanima, udrugama, zaljubljenicima u obnovljive izvore energije i svima ostalima koji žele razvijati vlastite projekte građanske energije, a koji djeluju na području Hrvatske i u zemljama u susjedstvu. Osim znanja o razvoju projekta građanske energije, uz pomoć alata razvijenog kroz projekt Compile, sudionici će tijekom radionice imati priliku saznati u kojoj fazi „zrelosti“ je njihova inicijativa i koje korake trebaju poduzeti za njeno unapređenje.

Broj sudionika je ograničen, a pri izboru prednost će imati inicijative koje pokažu veću razinu zrelosti. Dio izabranih sudionika će u narednoj fazi Akceleratora ostvariti i mentorsku podršku Zelene energetske zadruge u daljnjem razvoju.

Neka energija radi za vas! Prijavite se za sudjelovanje do 20. ožujka putem sljedećeg digitalnog obrasca.   

Akcelerator građanske energije organizira se u okviru COMPILE-a, projekta europskog programa Horizon2020 u kojem je Zelena energetska zadruga jedan od partnera, te projekta razvoja građanske energije u Hrvatskoj koji Zelena energetska zadruga provodi uz podršku Europske klimatske fondacije.

Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Solarna energija za kućanstva

VEZANE VIJESTI

ZEZ: U lipnju počinje provedba projekta SCCALE 20-30-50

Zelena energetska zadruga početkom lipnja počinje s provedbom projekta SCCALE 20-30-50 Održiva kolektivna akcija građana za lokalnu Europu, novog projekta u sklopu programa Obzor 2020 kojim će doprinijeti uspostavljanju i razvoju 96 energetskih zajednica na području Europske unije. 

Solarna energija za kućanstva

Nova serija predavanja Zelene energetske zadruge donosi pomoć u donošenju odluke o ulaganju u kućnu solarnu elektranu

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER