Zabok dobiva suvremenu biciklističku infrastrukturu

Biciklistička ruta Zabok – Oroslavje nosi naziv BRZO i spojit će željeznički kolodvor u Zaboku s autobusnim u Oroslavju

U Zaboku se intenzivno radi na montaži elemenata pješačko–biciklističkog mosta u sklopu projekta BRZO (Biciklistička ruta Zabok – Oroslavje). Riječ je o mostu koji će od ZIVTov trga prolaziti iznad željezničke pruge prema Parku Milana Prpića, izvijestili su iz Grada Zaboka.

Novom biciklističkom rutom Zabok – Oroslavje potiče se svijest građana o dobrobitima biciklizma, kako za njih osobno, tako i društvo u cjelini. Projektom se promiče i češće korištenje javnog prijevoza kao zamjena za putovanja automobilima koji sve više onečišćuju okoliš.

 

Posljednjih dana u Zaboku se intenzivno montiraju elemenati pješačko–biciklističkog mosta u sklopu projekta BRZO. Riječ je o mostu koji će od ZIVTov trga prolaziti iznad željezničke pruge prema Parku Milana Prpića, izvijestili su iz Grada Zaboka.

Projekt Biciklistička ruta Zabok – Oroslavje (BRZO) uspostavlja suvremenu i održivu biciklističku infrastrukturu između dva grada čime će se povećati kvaliteta kretanja stanovništva, učinkovitost prometnih rješenja, smanjiti onečišćenje i devastacija okoliša, povećati sigurnost i dodatno razvijati društveno prihvatljiv način prometa. Osim toga, projekt BRZO doprinosi održivosti prometnog sektora u cjelini jer omogućuje korištenje potencijala svakog oblika prijevoza, a promiče modalnu promjenu prema aktivnostima putovanja (biciklizam) te spaja ovaj način transporta sa željezničkim i autobusnim javnim prijevozom (ishodišne točke rute).

  • Zabok dobiva biciklističku infrastrukturu o kojoj zagrebački biciklisti mogu samo sanjati / Foto: Grad Zabok

Osim biciklističkog mosta preko rijeke Krapine, zabočka dionica će raspolagati i mostom u samom gradu gdje će prelaziti postojeću željezničku prugu, a spajat će gradske ulice Matije Gupca i Ksavera Šandora Gjalskog.

Oroslavska dionica počinje na liniji razgraničenja dva grada, a završava na autobusnom kolodvoru u Oroslavju u Ulici Andrije Gredičaka.

Ukupna vrijednost projekta je 14.262.986,00 kuna i sufinancira se iz EU fondova. Iznos od 528.375,00 kuna utrošen je na projektnu dokumentaciju 2019. i zajednički su ga financirali Zabok i Oroslavje. Nakon prvotno odobrenih osam milijuna kuna kroz EU fond, Grad Zabok je od Ministarstva regionalnog razvoja za realizaciju projekta dobio dodatnih 2,5 milijuna kuna, pojasnili su u Gradu Zaboku.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Veneciji otvoren novi biciklističko-pješački most

Nakon otvaranja nove biciklističke staze gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro presjekao je vrpcu novog biciklističko-pješačkog mosta Chirignago-Catene. Most je izgrađen u okviru programa podizanja sigurnosti i obnove prometne infrastrukture na cijelom području grada Venecije.

Zabok i Oroslavje povezani drvenim mostom preko Krapine

Projekt Biciklistička ruta Zabok – Oroslavje (BRZO) uspostavlja suvremenu i održivu biciklističku infrastrukturu između dva grada čime se povećava kvaliteta kretanja stanovništva, učinkovitost prometnih rješenja, smanjuje onečišćenje i devastacija okoliša, povećava sigurnost i dodatno razvija društveno prihvatljiv način prometa.

Zabok i Oroslavje se ubrzo spajaju biciklističkom rutom BRZO

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je još jedan projekt koji će Grad Zabok realizirati u suradnji s Gradom Oroslavjem. Riječ je o projektu uređenja 5,2 km duge biciklističke rute Zabok – Oroslavlje, čija vrijednost iznosi 14.262.986,00 kuna, a iz EU fondova će za projekt biti isplaćeno osam milijuna kuna, javlja portal Zagorje.com.

Prilika za unapređenje biciklističke infrastrukture

Dostava projektnih prijedloga na Javni poziv „Sustav biciklističkih staza Urbane aglomeracije Zagreb“ (KK.07.4.2.18) moguća je do 30. rujna ove godine. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji gradovi i općine mogu osigurati je čak osam milijuna kuna čime bi se mogla znatno unaprijediti biciklistička infrastruktura u Zagrebu i okolici.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER