Budimpešta: Velik dio lijeve obale Dunava zauvijek će se zatvoriti za automobilski promet

Cilj je veći dio lijeve riječne obale u potpunosti prepustiti pješacima i biciklistima

Središnji dio šetališta uz lijevu obalu rijeke Dunav u Budimpešti uskoro će biti zatvoren za promet motornih vozila. Riječ je o dijelu koji se proteže od velebnog Mađarskog parlamenta, južno od Lančanog mosta, sve do Elizabetinog mosta. Radovi na uređenju obale trebali bi započeti u prvoj polovici iduće godine, i to nakon obnove dijela treće linije podzemne željeznice.

Krajem prošle godine obnovljen je dio obale između Margaretinog mosta (Margit híd) i trga Kossuth Lajos tér, odnosno zgrade Mađarskog parlamenta, a sada uz rekonstrukciju vodoopskrbnog sustava slijedi i obnova preostalog dijela riječne obale u ovom dijelu Pešte. Ove godine završit će se i velik dio radova na obnovi Lančanog mosta (Széchenyi Lánchíd), koji se ponovno otvara za promet, a radovi će se dovršiti 2023. godine na 150. obljetnicu ujedinjenja Budima i Pešte.

  • Lančani most (Széchenyi Lánchíd) u Budimpešti / Blizniak - Pixabay

„U međuvremenu se nastavljaju pripreme za još dvije investicije. Planira se i obnova preostalog dijela riječne obale u Pešti, kao i mostobrana Lančanog mosta, Széchenyijevog trga i Trga Clarka Ádáma. S obje strane mosta planiramo urediti više zelenih površina i šetnica koje će biti dostojne Lančanog mosta, preko kojeg vodi važni pješački pravac koji povezuje najpoznatije znamenitosti Budimpešte“, izjavio je gradonačelnik Budimpešte Gergely Karácsony.

Južni dio obale rijeke Dunav u Pešti je jedan od najljepših dijelova mađarskog glavnog grada, no posljednjih desetljeća koristio se prvenstveno kao jedna od okosnica automobilskog prometa. Radovi na uređenju ovog dijela riječne obale pričekat će završetak obnove treće linije podzemne željeznice, odnosno dijela metroa koji prolazi ispod samog središta Budimpešte, jer prometnicama uz Dunav trenutno prometuju zamjenske autobusne linije.

  • Mađarski parlament / Leonhard Niederwimmer - Pixabay

„Istovremeno tražimo rješenja koja će omogućiti više prostora za pješake te nastavljamo s otvaranjem daljnjih pješačkih i biciklističkih staza. Radovi na obnovi riječne obale počet će sljedeće godine, kada ćemo ukinuti trenutnu regulaciju prometa zbog obnove metroa. Naš cilj je pojedine dijelove riječne obale u potpunosti prepustiti pješacima i biciklistima“, dodao je gradonačelnik Gergely Karácsony.

Planiranje obnove lijeve obale Dunava je u tijeku, a odvija se u suradnji s predstavnicima gradskih općina, organizacija civilnog društva, kao i prometnih stručnjaka. Time će se definirati izgled budućih pješačkih i biciklističkih površina, a početak radova očekuje se najkasnije u prvoj polovici iduće godine.

  • Obnovljena dionica između Margaretinog mosta i Parlamenta otvorena je u prosincu 2021. godine / Markus Fischer - Pixabay

Podsjetimo, sjeverni dio lijeve riječne obale je od svibnja do kraja listopada 2020. godine svakog vikenda bio namijenjen isključivo pješacima i biciklistima. Pokazalo se kako njeno zatvaranje za automobilski promet u Budimpešti nije izazvalo veće gužve, ali je znatno poboljšalo uvjete za pješake i bicikliste. Prema provedenim anketama, većina stanovnika Budimpešte podržala je zabranu automobilskog prometa vikendom ili čak 73 posto njih, a 59 posto podržava potpunu zabranu prometa.

Početkom lipnja 2021. za automobilski je promet zatvoren dio riječne obale između Margaretinog mosta i Parlamenta. Obnovljena dionica, s novom urbanom opremom i drvoredom, otvorena je u prosincu 2021. godine i to samo za pješake i bicikliste, dok je za automobilski promet otvorena tek 11. travnja ove godine.

>>> Pročitajte još >>> U Budimpešti će se graditi nova uspinjača na brdo Gellért  © KÖZTI Zrt.

Iako još nema puno detalja o obnovi preostalog dijela riječne obale do Elizabetinog mosta (Erzsébet híd), vjerojatno je kako će njen najveći dio biti namijenjen pješacima i biciklistima, dok će prometovanje biti dopušteno isključivo hitnim i javnim službama.

Urbanisti već godinama tvrde kako je ovaj dio Budimpešte nedovoljno iskorišten i nekvalitetno uređen jer je zbog prometa motornih vozila gotovo nemoguće šetati uz Dunav. U međuvremenu, europski gradovi poput Pariza, Beča i Bratislave, riječne obale pretvaraju u nove zelene površine namijenjene pješacima i biciklistima te se tako rješavaju automobila i onečišćenog zraka.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grad Velikih Promjena ne prestaje iznenađivati!

Pariška gradska uprava najavila je uvođenje zone bez automobila u središnjem dijelu grada. Od 2024. godine automobilski promet bit će zabranjen u većem dijelu središnjih pariških arondismana, čime će taj prostor biti rezerviran isključivo za pješake, bicikliste, javni prijevoz, osobe s invaliditetom i lokalno stanovništvo. Za prekršitelje zabrane predviđaju se velike novčane kazne.

Pariške obale Seine oslobođene od automobila

Odlukom Upravnog suda u Parizu jučer je s ciljem zaštite pariške kulturne baštine potvrđena zabrana automobilskog prometa i uvođenje pješačkih površina uz desnu obalu rijeke Seine. Iako ova sudska sapunica još nije završila, nitko više ni ne pomišlja da bi se frekventna prometnica Georges-Pompidou uz desnu obalu rijeke Seine u ovom dijelu Pariza ikada ponovno mogla otvoriti za automobilski promet.

Bečanke i Bečani sve više pješače i voze bicikle

Promet se u Beču općenito smanjio tijekom krize koronavirusa, a biciklizam i pješačenje pokazali su se najsigurnijim načinom kretanja u uvjetima provođenja mjera socijalnog distanciranja. Naravno, tome su pridonijela prijašnja velika ulaganja bečke gradske uprave u širenje mreže biciklističkih staza i pješačkih zona, ali i otvaranje privremenih, i to usred pandemije!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER