U Rugvici održana akcija čišćenja „Sava kojoj pripadamo“

Očuvanje voda i okoliša naša je obveza za zeleniju budućnost

Povodom Dana planeta Zemlje (22. travnja), u Rugvici je 30. travnja 2022. uz obalu rijeke Save održana akcija čišćenja pod nazivom „Sava kojoj pripadamo“.

U akciji su sudjelovale udruge, društva, grupe i mještani Rugvice, uz velik broj djece, te  gosti koji su na simboličan način  zajednički poslali poruku o važnosti brige o očuvanju okoliša, zaštiti vode kao izvora života i zaštiti same rijeke Save.

„Uvijek smo uključeni u ovakve hvalevrijedne projekte. Poglavito kada se uključi velik broj djece koju učimo o važnosti očuvanja okoliša i utjecaju na njihovu budućnost. Danas im dajemo primjer kako se odgovorno ponašati. Kako bi razvili potencijal koji pružaju rijeke i njihov okoliš, potrebna su značajna sredstva, no trudit ćemo se povezati sve dionike i faktore kako bi ubuduće uspjeli što efektivnije razvijati te potencijale. Uključit ćemo i ostale općine kako bi bili županija koja prednjači u očuvanju područja oko rijeke Save“, rekao je Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Općina Rugvica je jedina općina koja se kroz cijelu godinu aktivno bavi zaštitom okoliša oko rijeke Save. Ona je okosnica općinskog razvoja i njezine svakodnevice.

„Jako mi je drago što su se vratila dobra vremena i što smo organizirali ovu manifestaciju kojom želimo privući sumještane i potaknuti ih na obavezu očuvanja okoliša i cijele naše Zemlje Organizirano čišćenje rijeke Save bitno je za podizanje svijesti svih naraštaja, a djeci dajemo dobru poruku o tome kako trebaju brinuti o okolišu“, naglasio je načelnik Općine Rugvica Mato Čičak.

„Ovom akcijom želimo pokazati koliko je ekološka osviještenost bitna za održavanje naše raznolikosti i samih voda u Republici Hrvatskoj, a time i u Zagrebačkoj županiji. Općina Rugvica i njezina Turistička zajednica su pokazale da ovakvim manifestacijama potiču aktivnost lokalnog stanovništva i stvaraju jaču povezanost“, rekla je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović. „Rijeke imaju velik potencijal na području Zagrebačke županije, ali nije do sada bio dovoljno iskorišten. Nadamo se da ćemo u narednom periodu kroz aktivnosti EU projekta uspjeti financirati neke aktivnosti na samim rijekama kako bi razvili njihov turistički potencijal“, dodala je Alilović.

Ovakvim i sličnim manifestacijama i projektima Općina Rugvica potiče lokalno stanovništvo da postane aktivni sudionik u održivom upravljanju i zaštiti okoliša u lokalnoj zajednici kako bi zajednički imali sigurnu budućnost, a djecu od najranije dobi uči o važnosti brige za okoliš.

Osim ekološke akcije u šatoru ispred Društvenog doma održan je i 3. Sajam OPG-ova „Posavina u okusima“, na kojem su se uz prigodan program za djecu predstavili lokalni proizvođači.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Green River Fest donosi ljetnu zabavu i druženje uz rijeku Savu

Obale rijeka u mnogim su gradovima mjesta druženja, zabave i trenutaka koji se dugo pamte. Nakon dvije godine, na livadu kraj Hendrixovog mosta, uz rijeku Savu, ponovno stiže Green River Fest i od 6. srpnja do 2. listopada 2022. donosi bogat i atraktivan ljetni program.

Predstavljanje rezultata akcija prikupljanja morskog otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je krajem svibnja ove godine započela s akcijama čišćenja plaža i podmorja u sedam hrvatskih obalnih županija u sklopu usluga za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER