Obnavlja se spektakularna pariška Fontana Stravinski

Dogodine se obilježava 40. obljetnica izgradnje fontane sa skulpurama umjetnika Jeana Tinguelyja i Niki de Saint-Phalle

U sklopu 1,6 milijuna eura vrijednog projekta obnove pariške Fontane Stravinski restaurirat će se 16 skulptura Niki de Saint-Phalle i Jeana Tinguelyja te obnoviti hidraulički, mehanički i električni sustavi fontane. Završetak obnove očekuje se do ožujka 2023. godine.

Fontana Stravinski (La fontaine Stravinsky) nalazi se na Trgu Igora Stravinskog pored crkve Saint-Merri i u neposrednoj blizini Centra Georges Pompidou (fra. Centre national d'art et de culture Georges-Pompidou), poznatijeg pod imenom Beaubourg. Izgrađena je 1983. godine kao hommage slavnom ruskom skladatelju Igoru Stravinskom, a djelo je švicarskog kipara Jeana Tinguelyja (1925.-1991.) i njegove supruge Niki de Saint-Phalle (1930.-2002.).

Sljedeće godine obilježit će se 40. obljetnica jedne od najspektakularnijih suvremenih pariških fontana, a punim sjajem zablistat će i 16 pokretnih skulptura koje su trenutno povjerene  specijaliziranim restauratorima. Projekt jednogodišnje obnove fontane vodi komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris, a odvijat će se u dvije faze. U sklopu projekta renovirat će se hidroizolacija, električni kablovi i vodovodne cijevi bazena fontane izrađenog od nehrđajućeg čelika, kao i sama klupa koja ga okružuje. U posebnom prostoru u blizini bazena izvršit će se revizija sustava recikliranja i pročišćavanja vode, posebice omekšavanja vode kako bi se spriječila buduća oštećenja skulptura. Same skulpture restaurirat će se u partnerstvu s Muzejom zrakoplovstva i svemira (Musée de l’Air et de l’Espace), u kojem su trenutno i smještene.

Glazbena fontana kao hommage skladatelju Igoru Stravinskom

Fontana Stravinski nastala je kao dio ambicioznog plana obnove 150 pariških fontana i izgradnje 12 suvremenih fontana koji je Grad Pariz pokrenuo 1978. godine s ciljem poticanja suvremenog umjetničkog stvaralaštva. Među novim fontanama svakako je najvažnija bila Fontana Stravinski, čiju je izradu tadašnji gradonačelnik Pariza Jacques Chirac povjerio Jeanu Tinguelyju i Niki de Saint-Phalle.

Fontanu čini sedam skulptura Jeana Tinguelyja, šest obojanih skulptura Niki de Saint-Phalle te tri skulpture koje je zajedno izradio ovaj umjetnički par. Umjetnička djela inspirirana su baletom „Posvećenje proljeća“ (Le Sacre du Printemps) Igora Stravinskog (1882.-1971.) iz 1913. godine, čije ime nosi i trg na kojem se nalazi fontana.

Svojim pokretima i prskanjem vode te zvukovima koje ispuštaju poput stare mehaničke glazbene kutije, skulpture dočaravaju čudesan svijet glazbe Igora Stravinskog. Svaka od njih izravno se ili neizravno odnosi na glazbeno stvaralaštvo ovog velikog ruskog umjetnika te predstavljaju sirenu, ragtime, klaunov šešir, lisicu, srce, dijagonalu, slona, život, slavuja, zmiju, smrt, žar pticu (L'Oiseau de feu), violinski ključ, ljubav, spiralu i žabu.

Projekt obnove Fontane Stravinski jedan je od projekata izabranih Participativnim proračunom Grada Pariza za 2018. godinu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Christophe Najdovski: „Ako može Pariz, može i Zagreb!“

Tijekom službenog posjeta Zagrebu, Christophe Najdovski je održao predavanje na temu „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“. Uz predstavnike Grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista, predavanju su prisustvovali i brojni građani kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse i velikim postignućima Grada Pariza u području održive urbane mobilnosti i ozelenjavanja grada.

U Parizu se obilježava 150. obljetnica Wallaceovih fontana

Ove elegantne fontane dio su pariškog kulturnog nasljeđa i ukras javnog prostora, a za njihovu izradu se još uvijek koristi izvorni kalup iz 19. stoljeća. Pariz je povodom obilježavanja ove važne obljetnice postao bogatiji za još jednu Wallaceovu fontanu, koja je postavljena u vrtu pariškog Muzeja Carnavalet.

Splitski Trg Gaje Bulata bit će nova pozornica na otvorenom

Započela je priprema objave natječaja za izvođača radova na uređenju Trga Gaje Bulata. Na inicijativu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, nedavno je završena izmjena projektne dokumentacije temeljena na prvonagrađenom natječajnom radu iz 2016. godine, autora akademskih kipara Đanija Martinića i Frane Šituma te arhitekta Damira Vujčića.

U Parizu je besplatna pitka voda svugdje dostupna

Broj javnih česmi s pitkom vodom posljednjih se godina u francuskoj metropli konstantno povećava. Osim što služe za konzumaciju besplatne pitke vode na javnim površinama, njima će se uskoro osvježavati zrak i snižavati sve više ljetne temperature.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER