Noć pod zvijezdama na Ruđeru i Jadranska svemirska konferencija

Jadranska svemirska konferencija dovodi svjetske stručnjake u Zagreb

Stručnjaci raspravljaju o izazovima umjetne inteligencije u Svemiru tijekom dana, a navečer promatraju zvjezdano nebo s građanima.

Jadranska svemirska konferencija regionalni je skup posvećen suradnji u svemirskim znanostima i tehnologijama. Ove godine u fokusu je umjetna inteligencija u svemiru. Konferencija će se održati u četvrtak 12. svibnja 2022. s početkom u 9:00 sati u dvorani 1. krila Instituta Ruđer Bošković (Bijenička 54, Zagreb).

Dan uzbudljivih rasprava i zanimljivih predavanja zaokružit će „Noć pod zvijezdama na IRB-u“ - noćno promatranje neba koje će se održati na Institutu Ruđer Bošković s početkom u 21 sat.

Osnovna dilema u planiranju osvajanja Svemira jest je li riječ o isključivo ljudskom pothvatu ili je to posao koji trebamo prepustiti umjetnoj inteligenciji, točnije androidima. U oba slučaja bez umjetne inteligencije nije moguće ostvariti ovaj složeni i izazovan zadatak, bilo da je riječ o sinergiji na svemirskoj postaji, na Zemlji ili postajama na Mjesecu ili Marsu. Međutim, kad je umjetna inteligencija u pitanju, ovi izazovi postaju složeniji i problematičniji, nego u slučaju 'običnih' strojeva.

Jadranska svemirska konferencija organizira ovu konferenciju u suradnji s partnerima kako bi razmotrili izazove razvoja umjetne inteligencije koja bi odgovarala partnerstvu s ljudima, odnosno koja bi bila dovoljno autonomna i radoznala prilikom donošenja određenih odluka, poput ljudi.

Ove godine konferencija u Zagreb dovodi vrhunske svjetske stručnjake u umjetnoj inteligenciji, istraživanju svemira, aeronautike i svemirskih tehnologija. Tako će uz domaće aero-svemirske stručnjake, konferencija okupiti i predstavnike svemirskih agencija, udruženja aero-svemirskih tvrtki kao i znanstvenike razvojnih i istraživačkih institucija.

Tijekom konferencije sudionici imati prilike poslušati pozvana predavanja eminentnih stručnjaka dr. sc. Ricarda Duca iz Europske svemirske agencije, dr. sc. Jörgena Ahlberga iz Visage Technologies, AB Linköping Sveučilište, Švedska, prof. dr. sc. Bojana Jerbića i doc. dr. sc. Tomislava Stipančića s Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu.

Organizatori vjeruju da će posebno zanimljiva biti panel diskusija o ulozi malog i srednjeg poduzetništva u razvoju umjetne inteligencije za istraživanje Svemira.

Drugog dana konferencije planiran je radni posjet Regionalnom centru izvrsnosti za robotske tehnologije na FSB-u.

Ovu jedinstvenu konferenciju organizira Jadranska Aero-svemirska Asocijacija (Adriatic Aerospace Association - A3) u suradnji s Institutom Ruđer Bošković (IRB), Sveučilištem u Zadru, Prirodoslovno- matematičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Tehničkim Sveučilištem Algebra.

Noć pod zvijezdama

U sklopu Jadranske svemirske konferencije održat će se  tradicionalno znanstveno-popularno događanje „Noć pod zvijezdama na Ruđeru“, i to 12. svibnja 2022. godine s početkom u 21 sat na Institutu Ruđer Bošković. Događanje će započeti u 20:00 sati predavanjem Ante Radonića o svemirskom teleskopu James Webb. Od 21:00 pa sve do 23:00 sata počinje, za mnoge možda najuzbudljiviji dio, promatranje noćnog neba teleskopima.

Noć pod zvijezdama na Ruđeru zajednički organiziraju Institut Ruđer Bošković, Jadranska Aero-svemirska Asocijacija, Zvjezdarnica Zagreb, Astronomsko društvo Beskraj i  Remetinečko astronomsko društvo.

Događanje je otvoreno za sve posjetitelje, no važno je napomenuti kako ulazak i parkiranje osobnim vozilom u krugu IRB-a nije moguće.

Institut Ruđer Bošković / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Novi rekord fuzijske energije dovodi u fokus fuzijsku industriju

U značajnom postignuću, koje nalikuje zapletima iz filmova znanstvene fantastike, fuzijski znanstvenici u laboratoriju Zajedničkog europskog torusa (Joint European Torus - JET) sa sjedištem u Velikoj Britaniji napravili su veliki korak u potrazi za čistom, neograničenom energijom.

Umjetna inteligencija i budućnost EU zdravstva

Okrugli stol na temu uloge umjetne inteligencije i inovacija u jačanju europskog digitalnog zdravstva moći ćete pratiti na Facebook stranici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Hrvatska može postati hub za razvoj AI inovacija u zdravstvu

Hrvatskoj se pruža jedinstvena prilika da postane europski digitalni centar gdje će inovatori iz EU-a testirati svoje inovacije u razvojnoj fazi. To će značajno doprinijeti pozicioniranju Hrvatske kao zemlje otvorene inovacijama, ali i doprinijeti razvoju startupova i digitalnih tehnologija.

Noć ideja 2022. u Hrvatskoj

Rasprava pod nazivom „(Europska) solidarnost kao odgovor na krizne situacije“ održat će se na hrvatskom jeziku i to u četvrtak 10. veljače 2022. s početkom u 17 sati. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER