Wiener Gusto - Beč razvija vlastiti brend organskih proizvoda

Gotovo trećina bečkih poljoprivrednih površina obrađuje se na ekološki prihvatljiv način

Grad Beč raspolaže s oko dvije tisuće hektara oranica i vinograda što ga čini najvećim proizvođačem ekološki uzgojenih proizvoda u Austriji. Dosad su ti proizvodi bili dostupni samo u veleprodaji, a od ljeta njihova prodaja kreće i u online trgovinama i supermarketima.

Proizvodi uzgojeni na poljoprivrednoj površini austrijskog glavnog grada, koja se prostire na gotovo 2.000 hektara, odsada su objedinjeni u brendu „Wiener Gusto“. Time Grad Beč svoje građane želi potaknuti na kupnju bio proizvoda iz vlastitog grada, a novi brand Beč čini jedinom metropolom koja nudi organske proizvode iz vlastite proizvodnje. Kako ističe član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky, važnost ovog stopostotnog bio proizvoda iz regionalnog uzgoja je i u tome što se kratkom transportnom rutom doprinosi zaštiti klime i sigurnosti opskrbe hranom.

Dosada su ekološki uzgojeni proizvodi s oranica Grada Beča bili dostupni samo u veleprodaji, no razvijanjem novog branda to će se promijeniti. Već od lipnja će se u online trgovinama te na policama trgovina Interspara moći naći bio pšenično glatko brašno, a tijekom ljeta i ujesen raznolika će se ponuda organskih proizvoda upotpuniti bio krumpirima, bio raženim brašnom, bio lanenim uljem, bio lećama, bio slanutkom te organski uzgojenim mesom divljači. Sljedeće dvije godine na tržište dolazi bio suncokretovo ulje, bio ulje podlanka, bio pirovo brašno, bio svježe voće kao i sok i vino te bio tofu. Velika važnost dat će se i ekološkom uzgoju svinja i goveda.

Obrada gradskih poljoprivrednim površina već je godinama ekološka čime se potiče bioraznolikost flore i faune te zdravlje tla. Zahvaljujući gnojenjem zemlje kompostom dobiva se humus što omogućava prirodne procese u tlu. Zemlja bogata humusom pohranjuje ogromne količine ugljika pa organske oranice u posjedu Grada Beča i u tom smislu pridonose zaštiti klime.

  • Plakat Wiener Gusto © Stadt Wien

Proizvodi branda „Wiener Gusto“ dio su regionalnog branda Bečke poljoprivredne komore „Stadternte Wien“ (hrv. Bečka gradska žetva) koji okuplja proizvode uzgojene na tlu austrijske prijestolnice, a velikim su dijelom također organski uzgojeni. Gotovo se trećina poljoprivrednih površina od ukupno 5.700 hektara u Beču obrađuje na ekološki prihvatljiv način. Usto Grad Beč godišnje osigurava 250.000 eura za bečke poljoprivrednike koji se odluče prijeći na organski uzgoj svojih proizvoda.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi bečki regionalni brand spaja urbano i poljoprivredu

Bečka poljoprivredna komora predstavila je novi brand čiji je naglasak na visokoj kvaliteti i bečkom podrijetlu. Oznaku novog regionalnog branda mogu dobiti samo poljoprivredni proizvodi koji su uzgojeni na tlu austrijske prijestolnice.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER