Znanstvenici za klimu: Peticija za hitno oslobađanje energetske ovisnosti EU-a o Rusiji

Peticiju je potpisalo više od 70 ambasadora Europskog klimatskog pakta

Znanstvenici za klimu Hrvatska pokrenuli su peticiju kojom se zahtijeva hitno oslobađanje energetske ovisnosti Europske unije o Rusiji, a upućena je čelnicima Europskog parlamenta, Europske komisije i Vijeća Europe te premijerima država članica Europske unije.

„Peticijom se zahtijeva hitna klimatska akcija kako bi se Europska unija u što kraćem roku oslobodila energetske ovisnosti o Rusiji i kako bi se ubrzala energetska tranzicija prema ugljičnoj neutralnosti“, istaknuo je u subotu u priopćenju dr. sc. Nikola Biliškov na čiju je inicijativu peticija pokrenuta.

Kako se navodi u priopćenju Znanstvenika za klimu, peticija je pokrenuta kao reakcija na okrutnu agresiju Rusije na narod Ukrajine, a potpisalo ju je više od 70 ambasadora Klimatskog pakta Europske unije iz više od 20 država. Upućena je predsjedniku i potpredsjednicima Europske komisije, predsjednici Europskog parlamenta, predsjedniku Vijeća Europe i premijerima država članica Europske unije, među kojima je i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Podsjetimo, Klimatski pakt Europske unije je inicijativa Europske komisije osnovana u okviru Europskog zelenog plana kojom se pozivaju ljudi, zajednice i organizacije na aktivno sudjelovanje u osmišljavanju i implementaciji akcija usmjerenih prema razumijevanju, prilagodbi i ublažavanju klimatskih promjena, te tako zajednički doprinose izgradnji zelenije Europe.

Cjelovit tekst peticije i popis njenih potpisnika nalazi se u prilogu.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Hrvatski znanstvenik Nikola Biliškov proglašen ambasadorom Klimatskog pakta EU!

Klimatski pakt Europske unije je 21. listopada 2021. proglasio dr. sc. Nikolu Biliškova za svog ambasadora. Time je Hrvatska dobila još jednog ambasadora Klimatskog pakta Europske unije (EU), inicijative Europske komisije osnovane u okviru Europskog zelenog plana, navodi se u priopćenju inicijative Znanstvenici za klimu – Hrvatska.

U petak pratite raspravu pod nazivom „Europa i klimatske promjene“

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u suradnji s Veleposlanstvom Francuske Republike, u petak 18. veljače u 10 sati u Kući Europe u Zagrebu organizira raspravu o društvenim i gospodarskim posljedicama klimatskih promjena te mjerama EU-a za postizanje klimatske neutralnosti. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER