Med ovog bečkog muzeja ima okus ruža

U dvomilijunskom Beču obitava gotovo 500 vrsta divljih pčela, a austrijska metropola im svojim brojnim parkovima, livadama, vrtovima, zelenim površinama, ozelenjenim fasadama i krovovima nudi velik broj raznolikih staništa

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a diljem gradskih zelenih površina raspoređeno je oko 5.000 košnica. Grad Beč se aktivno zalaže za zaštitu ovih vrijednih oprašivača te potiče proizvodnju pčelinjih proizvoda, a košnice s pčelama medaricama mogu se pronaći na posve neočekivanim mjestima pa tako i na krovu jednog od najpoznatijeg bečkog muzeja.

Med bečkog Ureda za poljoprivredu, ali i onaj koji stiže s krova gradske vijećnice, stanovnicima austrijskog glavnog grada već su dobro poznati, kao i „Solarhonig“ ili „solarni“ med koji se proizvodi u solarnoj elektrani u Liesingu. Košnice s pčelama smještene su na vrlo neobičnim mjestima – na glavnom gradskom groblju, u okviru Opće bolnice, uz pročišćivač vode ili pak na zelenom krovu sjedišta Magistratskog odjela za zaštitu okoliša MA22. Na području bečke luke trenutno je smješteno deset košnica s gotovo 800.000 pčela, dok se na krovu studentskog doma, smještenog usred 19. bečkog okruga Döbling, nalazi pet košnica s oko 200.000 pčela. Očuvanju bioraznolikosti doprinosi i bečki javni prijevoznik Wiener Linien koji na svojim zelenim površinama planira naseliti oko 80 pčelinjih zajednica s ukupno dva milijuna pčela.

Na krovu bečkog Kunsthistorisches Museuma „živi i radi“ više od 200.000 pčela

Krov jedne od najpoznatijih muzejskih institucija glavnog grada Austrije - Muzej povijesti umjetnosti u Beču (Kunsthistorisches Museum - KHM) dom je za više od 200.000 pčela još od proljeća 2014. godine. U neposrednoj blizini muzeja pčele na raspolaganju imaju iznenađujuće količine nektara koje im pružaju grmovi ruža u Parku Volksgarten i jorgovana na Trgu junaka (Heldenplatz), stabla lipe i kestena na obližnjim gradskim ulicama te borovi posađeni oko veličanstvene muzejske palače smještene na bečkom Ringu. Sve to medu bečkog KHM-a daje posebnu i nježnu aromu, a za razliku od mnogih sličnih proizvoda – u staklenku ide samo ono što su proizvele vrijedne stanarke ovog bečkog muzeja o kojima se već devetu godinu zaredom brine pčelar Thomas Zelenka.

Staklenke cvjetnog meda bečkog KHM-a (120 i 240 grama) dostupne su u muzejskoj suvenirnici, kao i putem web trgovine.

  • Od 2014. godine na krovu bečke gradske vijećnice postavljeno je nekoliko košnica, a zahvaljujući vrijednim „suradnicama“ gradske uprave svake se godine proizvede oko 180 kilograma meda. O pčelama na krovu gradske vijećnice, kao i još 80 pčelinjih zajednica u Beču i okolici, brinu gradski pčelar Alfred Hauska i njegov zet Michael Drachsler. Neke od njihovih košnica nalaze se u neposrednoj blizini bečke gradske vijećnice, na primjer, na krovu Hotela Steigenberger u ulici Herrengasse i banke Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) u ulici Strauchgasse – nedaleko čuvene kavane Café Central. © Christian Jobst | PID 

Podsjetimo, Grad Beč se već godinama zalaže za zaštitu pčela od štetnog utjecaja neonikotinoida koji spadaju u generaciju novih insekticida i predstavljaju veliku opasnost za ove marljive kukce. Osim toga u gotovo svakom bečkom parku u posljednjih se nekoliko godina ostavljaju divlje livade za ispašu gradskih pčela, sade se medonosni ukrasni grmovi i ozelenjavaju fasade. Također, Grad Beč je izdao brošuru za građane koja obuhvaća savjete koji mogu doprinijeti sprječavanju izumiranja pčela.

Građanima se tako savjetuje da na svojim balkonima i u vrtovima sade šareno poljsko cvijeće i začine jer su atraktivne biljke punih cvjetova pčelama nezanimljive zbog vrlo male količine nektara. Osim toga savjetuje se i sadnja divljih livada umjesto engleskih travnjaka te izbjegavanje korištenja kemijskih zaštitnih biljnih sredstava u vrtovima i na balkonima.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb od hrvatskog Malog Beča može puno naučiti o poticanju bioraznolikosti i očuvanju pčela

Nakon što smo o pčelarstvu i pčelama u glavnom gradu Austrije razgovarali sa stručnjacima za bioraznolikost iz Grada Beča i pčelarima iz Zemaljskog pčelarskog saveza, nastavljamo s temom poticanja uzgoja medonosnih i zaštite solitarnih pčela te donosimo razgovor sa Sašom Zavrtnikom, dr. med. vet., M.Th., doktorandom na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Inženjerstvo okoliša na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

Viennabase19: Novi dom za 200.000 pčela

Veliki gradovi nisu privlačni samo posjetiteljima i doseljenicima, već i pčelama. To posebno vrijedi za austrijsku metropolu koja svojim brojnim parkovima, livadama, vrtovima, zelenim površinama i krovovima ovim izuzetno važnim oprašivačima nudi velik broj raznolikih staništa.

Na krovu bečke gradske vijećnice godišnje se proizvede 180 kg meda!

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a diljem gradskih zelenih površina raspoređeno je oko 5.000 košnica. Grad Beč se aktivno zalaže za zaštitu ovih vrijednih oprašivača te potiče proizvodnju pčelinjih proizvoda. Stoga ne čudi što se nekoliko košnica nalazi i na krovu gradske vijećnice u samom središtu grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER