Institut Plavi svijet obilježio Svjetski dan kornjača

U more je puštena glavata želva Malin koja se u Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju oporavljala od infekcije dišnog sustava

Svjetski dan kornjača (23. svibnja) obilježen je u sklopu Tjedna očuvanja biološke raznolikosti Jadrana Instituta Plavi svijet. Na plaži Veli Žal u Malom Lošinju organizirano je javno puštanje oporavljene morske kornjače Malin u more, izvijestili su iz Instituta.

Institut Plavi svijet od 21.-28. svibnja 2022. organizira svoj prvi Tjedan očuvanja biološke raznolikosti Jadrana. Cilj je doprinijeti podizanju svijesti javnosti o potrebi većeg i značajnijeg uključivanja u aktivnosti kojima svi zajedno možemo doprinijeti očuvanju i oporavku ugroženog morskog ekosustava, a posebno najugroženijih morskih organizama. Jadran je, kao relativno zatvoreno more pod ogromnim brotiskom brojnih ljudskih aktivnosti, a pad brojnosti i izumiranje pojedinih vrsta znak su za uzbunu.

 

Glavata želva Malin se u Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju oporavljala od infekcije dišnog sustava, a bila je i dodatno oslabljena parazitskom invazijom. Po završetku terapije i nakon višemjesečnog oporavka u oporavilištu, spremno je dočekala povratak u more. Ispratila ju je i Sanja Zubčić koja je u kolovozu prošle godine Institutu pravovremeno dojavila pronalazak bolesne morske kornjače i tako omogućila njen uspješan oporavak.

„Posebno smo ponosni što smo u more upravo postavili bazen za provjeru plovnosti i stjecanje kondicije morskih kornjača. Bazen promjera 15 m i dubine 7 m smješten u zaštićenoj uvali u moru, a koristit će se kako bi se jedinke koje su dugoročno boravile u zatvorenim bazenima oporavilišta prilagodile na okolišne uvjete i pripremile za povratak u prirodu. Radi se o prvom objektu s tom svrhom u hrvatskom dijelu Jadrana. Odmah po postavljanju stavljen je u upotrebu premještanjem glavate želve imena Saturn iz Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju. Ovaj bazen, značajno većeg promjera i dubine od zatvorenih bazena oporavilišta, osigurava morskim kornjačama kvalitetnije uvjete tijekom posljednjeg razdoblja procesa oporavka. Osim toga, omogućava nam istovremeno zbrinjavanje većeg broja ozlijeđenih i bolesnih jedinki. Nabava bazena sufinancirana je sredstvima EU iz Kohezijskog fonda." - priopćili su iz Instituta Plavi svijet.

Kontinuiranim aktivnostima opremanja oporavilišta i edukacije djelatnika Institut Plavi svijet nastoji omogućiti što kvalitetniju skrb ozlijeđenim i bolesnim morskim kornjačama do njihovog povratka u prirodu. Projekt „Unapređenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za morske kornjače na Lošinju“ sufinanciran je iz Kohezijskog fonda europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Kroz raznolik program Tjedna očuvanja biološke raznolikosti Jadrana, 21. svibnja obilježen je Europski dan Natura 2000 područja te proslavljeno 30 godina europske Natura 2000 mreže i 30 godina LIFE programa Europske unije. Dana 22. svibnja obilježen je Međunarodni dan biološke raznolikosti, a 23. svibnja Svjetski dan kornjača. Tekođer, organiziran je i prvi hrvatski Bioblitz – prikupljanje što većeg broja opažanja morskih sisavaca u Jadranu putem aplikacije za mobilne uređaje Marine Rangermarine-ranger.org.

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

U Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju zaprimljena kornjača Dražen

Mlada glavata želva (Caretta caretta) pronađena je ispred doka brodogradilišta Lošinjske plovidbe u luci Mali Lošinj. Kornjača je nazvana Dražen, prema skiperu koji ju je pronašao i o tome obavijestio djelatnice Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju.

U moru kraj Lošinja pronađena glavata želva u pretkomatoznom stanju

Mlada glavata želva (Caretta caretta) pronađena je u izuzetno lošem stanju, a tijek liječenja ovisit će o rezultatima daljnjih pretraga. Kornjača je nazvana Jerry, prema jednom od istraživača koji ju je primijetio u moru, izvijestili su iz Instituta Plavi svijet.

Jerry se vratio kući!

Mlada glavata želva Jerry vraćena je u more nakon primjene odgovarajuće terapije i uspješnog oporavka, izvijestili su iz Instituta Plavi svijet na Lošinju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER